Kitap İnceleme Yazısı

 

Kitap adı: İnovasyön

Yazarı     : Musab Turan

Yayınevi: Diga Kitap

Baskısı   :1.Baskı / Eylül 2019 / 292 Sayfa

Barkodu: 9786056961748

 

 

     Öncelikle inovasyon “nedir, ne değildir, neden gereklidir, nasıl olmalıdır” sorularının cevaplarını aradıktan sonra, bu kitabın öneminden ve içeriğinden bahsetmek istiyorum. Konuya ilgi duyuyorsanız, görsel olarak paylaştığım diğer kitapları da okuyabilirsiniz.

     Sözlük anlamına baktığımızda inovasyon; değişen koşullara uyabilmek için toplumsal, kültürel ve yönetimsel ortamlarda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması, yenilik, yenileşim. olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yani bir anlamda, arka planında planlama, felsefe, düşünce de olan bir devrim, reform gibi de algılayabiliriz. İnovasyonu bir icat ve ar-ge çalışmasına indirgemek, onun çalışma alanını, ufkunu daraltmak olur. Hele ki, yalnızca “teknolojik yenilik, kolaylık üretmek” olarak tanımlamak, bilimlere ve insanın varoluşuna haksızlık olur.

     Bilim, bilgi, dil, ahlâk, hukuk ve eğitim felsefelerini merkeze oturtarak, her alanda inovatif atılımlar yapmak zorundayız. Bilgi, görgü, öngörü, bilinç ve tüm sosyal donanım ve reflekslerimizi geliştirmek için bu yoldan geçmemiz gerekiyor.

     Güncel ve önemli bir örnek vermek gerekirse; kitaplarını ilgi ve heyecanla okuduğum, hukuk felsefesi ve sosyolojisi bölümü öğretim üyesi sayın Prof. Dr. Mustafa Tören Yücel, “adliyelerde, mahkemeler bünyesinde, verimlilik, kalite, hız ve sistemin daha fonksiyonel olması için endüstri mühendisi istihdam edilmesi gerekir” diyor. Bu aynı zamanda, yargıya bir inovasyon katmaktır.

Kaliteyi bitmeyen bir yolculuk kabul etmektir. Bu önerinin bir hukuk profesöründen gelmesi, beni mutlu etti, umutlandım ve heyecanla okudum. İlave olarak benim önerim ise; özellikle ceza mahkemelerinde, raportör/ tetkik hakimi gibi görev yapacak, sosyal bilimler uzmanı istihdam edilmesi. Bu uzmanlar, bir yıllık eğitimden geçmiş, (sosyoloji, psikoloji, felsefe, mantık) bölümü mezunları olabilir.

     Buradan hareketle inovasyon deyince, yaşamımıza farklılık, verimlilik, kolaylık katan, teknolojik bir yenilik algılayabileceğimiz gibi, sosyal alanda, eğitimde, yönetimde, demokrasi, hukuk, adalet, felsefe ve insan hak ve özgürlüklerini genişleten uygulama, sistem ve planlamaları da göz ardı etmemek gerekiyor. Ar-Ge, girişimcilik ve inovasyon kavramlarını yalnızca teknolojinin emrine sunmayı noksan bir anlayış olarak tanımlarım. İnovasyon; özlediğimiz, düşlediğimiz bir medeniyetin

yol haritasında yere alan, bir parçasıdır.

     Çağı ve ulaşılması gereken medeniyeti yakalayan insanoğlu; insanların kalbinde de yer edinecek, Mars’ da ve Ay’da da. Havada, suda, denizde, denizin altında, toprakta, toprağın altında.

Kuzey kutbunda, Güney kutbunda, gizemli evrenin boşluğunda…

     Bir konuyu araştırırken karşıma çıkmıştı; esnafın birisi, reklam ve yöreye dikkat çekmek amacıyla Çorum leblebisinden tespih ve bileklik üretmiş. Haber ajansı bunu bir yenilik olarak kabul edip videolu habere dönüştürmüş. Bizim anladığımız ölçüde bu bir inovasyon çalışması değildir.

Leblebiye, tespihe ve kullanıcıya bir yenilik/farkındalık ve fayda katamamıştır. Fonksiyonel, kullanışlı ve kalıcı bir ürün değildir. Tüketici acıkınca tespihteki leblebiyi mi yiyecektir?

Evde leblebi üretebileceğimiz, leblebi kavurma makinesi yapsaydı, bu bir inovasyon çalışması sayılabilirdi. Hem leblebi severlere, hem yöresine hem de iç/dış ticarete katkısı olurdu.

     İnovasyon hakkında çok yönlü bilgi verdikten sonra, bu kitap hakkında da açıklamalara yer vereyim. İçerik, sıradan başarı öykülerine yer vermiyor. Bir gazeteci gözü ve donanımıyla, bizzat gözlemlenmiş, başarılmış, teknolojik yenilikleri sunuyor bizlere. Gazetecilik mesleğinin de ötesinde Bir inovasyon gönüllüsü, sanayi devrimi, kalkınma aşkıyla yazılmış bir kitap. Anlatımların sonunda, konu ile ilgili videoların adresi karekod olarak da verilmesi, kitaba ayrı bir nitelik katmış.

Bırakınız büyük sanayi devlerini, simit satan bir seyyar esnafa bile inovasyon ruhu aşılama gayretinde genç bir yazar. Mesleğiniz, eğitiminiz, bilginiz, ilginiz, uğraşınız ne olursa olsun; toplum olarak ayağa kalkmak istiyorsak, her bireyin okuyup, bilinç ve beklentilerine katabileceği bir alan muhakkak bulacaktır kitapta. Mamül, fikir ,proje, program, hizmet ve benzeri çalışmaların hepsi birer üretim evresi içerir, bir sektörün parçasıdır ve inovasyona muhtaçtır.

     Bu kitabı okuyunca, six sigma, kaizen, yalın üretim, MBA, Sprint, scrum, endüstri 4.0 gibi üretim, yönetim ve kalite sistemlerine ilgi duyabileceksiniz.

     Her şey insan, her adım insanlık için. Yeter ki yerinde, zamanında ve doğru donanımlarla yola çıkalım.

28.11.2019

Ali Rıza Malkoç

www.arm.web.tr

#armozdeyis

( İnovasyön Musab Turan Kitap İnceleme Yazısı başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 28.11.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.