Merhaba Sevgili Arkadaşlar,


Ne zamandır hep niyetim var sinema konusunda yazmaya. Bir türlü fırsat bulamadım. Burası elbette bir edebiyat sitesi; ağırlık şiir ve düz yazıların paylaşımı. İnternet üzerinde neredeyse yüzde doksandokuzu  gayrı ciddi niteliksiz film izleme siteleri var. Bazıları uzun olsa da filmler ortalama bir buçuk saat sürüyor. Baktığımız yere göre değişir ama bence bu dolu dolu değerlendirebilme anlamında çok uzunca bir süre.


Boş zamanlarımızda yapılabilecek onlarca, yüzlerce alternatif varken film izlemek de bunlar içerisinde ön sıralara çıkan tercihlerden biri. Tabii ki bizi film izlemeye iten etkenler de önemli. Kimi neşeli vakit geçirmek ister, kimisinin bilim kurguya merakı vardır, kimisi aksiyon dolu senaryolardan hoşlanırken kimisi de duygusal konuları çok sever gibi vs vs. Seçici olmaz isek genellikle boşa giden zamanımıza üzülürüz. Ama bazen de keşke film bitmeseydi dediğimiz anlar da olur, ya çok eğlenmişizdir, ya gerim gerim gerilmişizdir :)) ya da kıssadan hissesi müthiş bir filmdir.


İşte benim amacım da üç kuruşluk film nosyonum ile elimden geldiğince bu zamanlarınızı kaliteli geçirmenize katkı sağlayabilmek; film önerilerinde bulunmak, görüşlerimi paylaşmak, sizlerin görüşlerini almak. Elbette tüm filmleri izlemiş değilim ama sanırım en az birkaç bin film izlemişimdir. İnternet sitelerinin film sayfalarındaki izleyici yorumlarının hali içler acısı, farklı amaçlarla da kullanılıyor.


Peki filmi izleyip izlememeye nasıl karar vereceğiz? Bu noktada bize yardımcı olabilecek IMDb diye bir puanlama sistemi geliştirilmiş, bilenleriniz vardır. Internet Movie database “ İnternet Film Veritabanı”. Internet üzerinden ulaşabileceğimiz tüm fimlerle ilgili bilgilerin yer aldığı bir site. Film izleyenler bu site üzerinden tüm dünya genelinde 10 üzerinden puanlama yapıyorlar. Zevkler tartışılmaz lâkin farklı farklı coğrafyalardan puanlama yapıldığı için nispeten genel bir fikir veriyor. Bazı ülke filmlerinde ise yanıltıcı olabiliyor. Örneğin Uzakdoğu, Hint ve Brezilya yapımı filmlerde kendi ülkelerinin filmi çok seyredilsin diye ha bire sitede oylama yapan izleyiciler var :)) Yine de genel bir bilgi veriyor.   Roger Ebert, Guardian,  Rotten Tomatoes, Yahoo! Movies gibi yabancı sitelerin yanı sıra sinemalar, beyaz perde gibi yerli siteler de var.


Kaideten IMDb 7+ olan fimler izlenmeye değer olarak kabul ediliyor.


“ Yahu bugün şöyle güzel bir film izlesem” dediğiniz noktada, haftada en az birkaç gün yazmaya çalışacağım bu serbest kürsü üzerinden yorum ve yazılarımla sizlere amatörce yardımcı olmaya gayret edeceğim, sizlerin görüş ve bilgilerinden ben de faydalanmış olacağım :))


Mesela yorum olarak buradan sorabilirsiniz, önerebileceğiniz bir film var mı diye. Diğer üyelerimiz de önerebilir, ben de önerebilirim, yazışır gideriz işte :)


Tabii ki site yönetimi bu nitelikteki yazışmaları sitenin genel konseptine aykırı bulmuyor ise. Öncelikle site kurallarının genel çerçevesi içinde hareket edeceğiz.

Selamlar, saygılar.

Görüşürüz.

çağatay

( Sinema Sohbetleri başlıklı yazı MCU :) tarafından 3.05.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.