Yarış Başlıyor



Merhaba Arkadaşlar,


Ödüllü Şiir Yarışmamızın sponsoru olmanın sorumluluğunda zaman zaman sitemizde farkındalığı artırabilme adına küçük hatırlatmalarda bulunacağım. Bu hatırlatma yazılarım sadece zaten duyurular bölümünde yer alan genel başlıklarımızın tazelenmesi amacını güdecek. Her adımı site yönetiminden beklemek doğru değil, madem sponsor oldum, ara dokunuşlarla benim de farkındalığı artıracak faaliyetlerim insani sorumluluğumun da bir gereğidir.


Öncelikle tekrar altını çizmek isterim ki şahsımın firmamın maddi ödüllerin sponsorluğunu üstlenmesinin dışında niteliksel anlamda değerlendirme süreçlerinin hiçbir aşamasında etkim, yetkim, ağırlığım, sonuçları etkileyebilecek en küçük bir dahlim yoktur. Bunu çok açık ve net olarak ifade etmek isterim.


Şiir yarışmaları sürecimizin ilk kategorisi olan Serbest Şiir yarışması sadece serbest stilde yazılan şiirlere açıktır ve bugün resmen başlamış bulunmaktadır, 4 ay boyunca sürecek. 1 Mart 2023 son katılım tarihidir. Mart 2023 ayı içerisinde sitemiz jürisi tarafından değerlendirilecek ve sonuçlar açıklanıp ödül dağıtımı yapılacaktır.


Aynı zamanda 1 Mart 2023 tarihinde Hikaye yarışmamız başlayacak, bu kategori de 4 ay sürecek ve bitiminde seçilecek hikayelerin yazarlarına ödülleri dağıtılacaktır. Nihai olarak da sadece Hece kategorisindeki ödüllü şiir yarışmamız başlayacak, aynı şekilde 4 ay sürecek ve sonuçlarına göre ödüllendirme yapılacaktır.


Tabii ki etkili yorum ve yazı ekleme aktivasyonları da duyuruda belirtildiği şekilde ödüllendirilecektir.


Teknik şartname açıklıkla duyurular bölümünde yer almaktadır.


Tüm şair dostlara başarılar dilerim.

 

Birkaç hususun altını çizmek isterim. Geçen yarışmamızda da olduğu üzere bazı arkadaşlarımız kendilerince haklı eleştiriler getirdiler, gerek yorumlarında gerekse yorum yanıtlarında;


“ parayla şiir mi yazılırmış?.... ben para ödülü kazanmak için şiir yazmam… düne kadar aktif bir katılımım yokken şimdi ha bire şiir eklersem el alem bana ne der?... benim hislerim satılık değil… para için yorum yazmam… bu para işi şairi bozar.. MCU kendi popülaritesini artırmak için bu tür atraksiyonlara giriyor.. “ vs vs vs.


Bence tüm bu ve benzeri eleştiriler iyi niyetli ve/veya yanlış anlamalar nedeniyle yapılmış kendince haklı eleştiriler, saygı duyuyorum. Zira farklı yorumlara gebe bir başlık. Kimseyi ikna etmeye çalışmayacağım ama neden böyle bir yarışma yapılması yönünde sitemizle bir arayışa girip neticelendirdiğime dair kendi gerekçelerimi izah edeceğim.


Bir ekonomist olarak mesleki dünya görüşüm kaynakların kıt fakat ihtiyaçların sınırsız olması nedeniyle adil bölüşüm ve eşit gelir dağımını sağlayabilmek adına ekonomi biliminin doğduğu yönündedir.


Ancak diğer taraftan inançlı bir insan olarak ise dünya görüşüm şu yöndedir; Rabbim istese ve doğru bulsa herkesin dünyaya örneğin birer araba, dolgun bir maaş, yat ve katla gelmesine müsaade eden bir ahir yaşam düzenini en baştan oluştururdu. Şu anda da değil 8 milyar için 888 milyar insan için de bu düzeni anında sağlar, inancım bana böyle düşünmeyi emrediyor ve aynen böyle düşünüyorum. Lâkin bu yaratılışın temel anlamına ters çünkü hepimiz birer imtihan dünyasında, hatta evrenindeyiz. Rabbim tüm nimetleriyle dünyayı yaratarak biz insanlara sunmuştur ve milyarca yıldır dünyamız milyarlarca canlıyı beslemektedir, sonsuz bir kaynakmışçasına. Geçici zenginlik ve geçici fakirlikler hep insanların kendi eylemlerinin, seçimlerinin bir sonucudur. Hazır bir ev sunulmamıştır ama bir eve sahip olabilecek tüm malzemeler, akıl ve fikir hem insanoğluna hem de doğaya bahşedilmiştir. Bu felsefeyi daha da uzatmak istemiyorum, farklı düşünen herkese de saygılıyım.


Bu çerçeveden bakınca rahatlıkla şunu söyleyebiliyorum ki; ben “ emaneten şahsıma teslim edilip lütfedilen nimet ve kazançların haricinde “ hiçbir şeyin sahibi değilim. Bu emanet nimet ve kazançlarımı doğru kullanabilir isem bilirim ki bunun ardı arkası kesilmeyecek, Rabbim yağdırmaya devam edecek. Eğer bu nimet ve kazançları yanlış yollarda kullanıp paylaşmasını bilemeyecek bencillikte isem verdiği gibi saniyesinde beni tepe taklak edecek. Buna Allah korkusu ile yoğrulmak demek de mümkün. İyi bir insan olmaya çalışıyorum, hepsi bu. Haddimi hududumu bilerek tamamen salih niyetlerle tanıdığım tanımadığım insanlara bir vesile ile dokunmaya, emanetlerimi onlarla paylaşmaya çalışıyorum.


Sizin hiçbir ihtiyacınız olmasa da ve böyle bir yarışmanın ruhuna temelden karşı çıksanız bile madem yazmayı seviyorsunuz ve yeteneğiniz var, her zaman yazdığınız gibi lütfen yarışmaya da katılın. Belki kazanırsınız ve ödülünüzü ihtiyaç sahibi bir komşunuza verebilir veya paylaşabilirsiniz, bir kimsesize yardım edebilirsiniz, yıllardır özlemini duyduğunuz kitap çıkartmaya bir tutam kaynak sağlayabilirsiniz. Bu yeteneğinizi nakde tahvil edebilmenin neyi kötü? Söyler misiniz Allah aşkına bunun kime zararı var ki, iyilikten gayrı? Eleştiren arkadaşlarım hatta daha da öteye giderek kendinize şunu da sorabilirsiniz; böyle bir yeteneğinizi kullanarak birilerine yardımcı olabilme fırsatını teperseniz bu accık bencillik olmaz mı? Hayatınız zaten iyiliklerle dolu olsa da bir fazlası dünyayı daha da yaşanılır kılmaya katkı sağlamaz mı?


Ağzımın iyi laf yaptığını düşünebilirsiniz, doğrudur, ağzım fena laf yapmaz : ))


Takdir sizlerin, yazdıklarımı abartılı bulabilirsiniz, tribüne oynadığımı düşünebilirsiniz, buna da saygı duyarım. Ne diyeyim?


Çok sevdiğim ve saydığım sitemiz sahibi Sayın Efiloğlu’nu, öz ağabeyim Mehmet Fikret Ünalan ağabeyimi ve benim açımdan erdemlerle dolu çok kadim dostum Sami ağabeyimi kendime referans olarak gösterebilirim ama buna ihtiyaç duymuyorum. Dedim ya takdir sizlerin. Amacım katılımın çokçana olması ve dolayısı ile olabildiğince nimet/kazanç paylaşımına emanetlerimiz üzerinden vesile olabilmek.


Selam ve saygılarımla.


Mehmet Çağatay Ünlütürk

( Yarış Başlıyor başlıklı yazı MCU :) tarafından 1.11.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.