Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 31.01.2021
Okunma Sayısı : 895
Yorum Sayısı : 4
CAMİLERİMİZDE VE BAYRAKLARIMIZDA SİYON YILDIZININ NE İŞİ VAR?--2. BÖLÜM

--BİZ MÜSLÜMANLARIN YILDIZI MI YOKSA YAHUDİLERİN Mİ?--


Evet, her ne kadar başlığımızda bile Siyon Yıldızı demiş olsak da altı köşeli Davut Yıdızı ( Ya da Hz. Süleyman'ın Mührü ) Aslında Yahudilerden de Hrıstiyanlardan da önce Müslümanlar tarafından kullanılmıştır.

Bugün Anadolu'nun neresine giderseniz gidin eski Türk camilerinde altı köşeli yıldızı görmeniz mümkündür.

Mesela 1224 de yapımı tamamlan Malatya Ulu Camide, ( Battal Gazi Camii de deniliyor) 1229 da tamamlanan Divriği Ulu Camide. 

Mesela1250 Yılında kurulmuş olan Karamanoğulları Beyliğinin bayrağında. 1292 de kurulmuş olan Candaroğulları Beyliğinin bayrağında...

Oysa bugün Yahudilikle ilgili bir sembol zannedilen ve '' Ne işi var camilerimizde, bayraklarımızda?'' Dediğimiz bu yıldız Yahudiler tarafından ilk kez 14. Yüzyılda Prag Yahudileri tarafından kullanılmış.  Yani biz Yahudilerden çok daha önce kullanıyorduk bu yıldızı. 

İyi de yahu biz bu yıldıza niçin bu kadar çok önem verdik?

Aslına bakacak olursanız yıldızın altı köşesine verilebilecek en doğru anlam her köşenin imanın şartlarından birini temsil ediyor olmasıydı ama maalesef hiç bir kaynakta böyle bir mana verildiğini görmedim. Oysa çok yakışırdı: Allah'a inanmak-Meleklerine inanmak- Kitaplarına inanmak- Resullerine inanmak- Kadere inanmak- Öldükten sonra dirileceğimize inanmak olarak yorumlanması...

Eeee  altı köşe imanın altı şartını ifade etmiyorsa neyi ifade ediyor? 

Efendim belki de çook çok eski devirlerde İmanın altı şartını ifade ediyordu ama sonraları işin içine İsrailiyat[*] girdi ve olayın şekli değişti. 

İyi de yahu bu mühür İslam inancına nasıl girdi?

“Kıyametten önce yer altından elinde Süleyman’ın mührü ve Mûsâ’nın asâsı olduğu halde bir dâbbe[**] çıkacak ve asâsıyla Müslümanların yüzünü aydınlatacak, mührüyle kâfirlerin yüzünü mühürleyecektir.” Meâlindeki hadis dolayısıyla girmiş, İsrâiliyat’tan[**] beslenerek ayrıntılı biçimde işlenmiştir.[ Prof Dr. İskender Pala- İslam Ansiklopedisi - Mühr-ü Süleyman Maddesi ]

İşte kafirlerin yüzünü mühürleyip Müslümanların yüzünü aydınlatacak olan bu mühür, yani altı  köşeli yıldız üzerine daha pek çok hikayeler, hurafeler, efsaneler eklenerek bu mühür artık dertlilere deva, hastalara şifa veya zenginlik için, kısmet için, bolluk bereket için hatta karı-kocanın iyi geçinmesi için sihir için, büyü için her şey için kullanılmaya başlandı. ( Özellikle muskalarda ve büyülerde kullanıldı ama doğru yerlerde de kullanıldı elbette.) 

Bu kadar yaygın kullanılış içinde mimarinin, diğer güzel sanatların hatta bayrakların da etkilenmemesi mümkün değildi.

Yahudilere gelince?

M.S. 70 Yılında Büyük Roma İmparatoru Titus tarafından Kudüs'ten sürüldükten sonra asırlarca bir devlet kuramadılar ama hangi ülkeye giderlerse gitsinler benliklerini, inançlarını asla yitirmediler, hiç bir toplum içinde asimile olmadılar. 

Müslüman aleminin bir amblemi vardı: Hilal,  Hristıyan aleminin de bir amblemi vardı: Haç. Oysa Yahudilerin bir amblemi yoktu. İşte bu yüzden yukarıda da belirttiğim gibi 14. Yüzyılda ilk kez Prag Yahudileri Hz. Süleyman'ın Mührünü ( Ya da Davut'un  Yıldızını ) sembol olarak kullanmaya başladılar.

17.  ve 18. Yüzyılda diğer Yahudi toplumlarında da bu sembol kullanılmaya başlandı ama yazılı neşriyat ve sinagog süsleme dışına pek çıkmadı.  Yani 18. Yüzyıl sonlarına kadar Yahudi toplumunun tamamına mal olmuş bir şey değildi.

Bu yıldızın Siyon Yıldızı olması ve Tüm  Yahudilerin sembolü olması 19. Yüzyılda gerçekleşti bunu sağlayan da Siyonizmin babası Teodor Herzl idi. 

Teodor Herzl Bugünkü İsrail devletinin temellerini atabilmek için Yahudilere bir Yahudi kimliği kazandırabilmek için çok uğraştı ve işe altı köşeli yıldızı Yahudi kimliğinin evrensel simgesi haline getirdi. 

Yahudilerin Magen Yıldızı ( Koruyucu Yıldız ) dedikleri bu yıldızın her köşesinin İbrahim, İshak, Yakup, Musa, Harun ve Davud Peygamberler olduğu gibi bir de hikaye eklenince bu sembol Yahudilere daha da gaz verdi, hız verdi  ve nihayet 1933 yılında tüm Yahudilerin sembolü, 1948 de ise İsrail bayrağında arz-ı endam eden bir sembol oldu.

Peki sekiz köşeli yıldız?

O da gelecek bölüme kalsın. 
-----------------------------------------------------------

[*] İsrailiyat:  "İsrâîlî kaynaktan rivayet edilen kıssa veya olay'' anlamına gelmektedir. Terimin kökeni ve anlamı açıkça İsrail sözcüğüne dayanır ki İsrail ile kastolunan İsrailoğulları yani Yahudilerin kökeni olan milli ve etnik gruptur.

[**]Dabbe ya da Dabbet'ül Arz: İslami lteratürde ahir zamanda ortaya çıkacağına inanılan yaratıktır.
Kur'anda Neml Suresi 82. Ayette şöyle geçer bu konu:

"O söz, başlarına geldiği zaman, onlara yerden bir Dabbe çıkarırız; o da, insanların bizim ayetlerimize kesin bir bilgiyle inanmadıklarını onlara söyler.''
Dabbetü’l-arzın özellikleri Kütüb-i Sitte dışındaki kaynaklarda ve bazı tefsirlerde yer alan İsrâiliyat türünden rivayetlerde anlatılır. Buna göre O, 60 arşın boyunda, vücudu kıllarla kaplı, sakallı, boynuzlu, iki kanatlı, öküz başlı, domuz gözlü, fil kulaklı, aslan yeleli, kaplan renkli ve koç kuyruklu devasa bir yaratıktır. Kuşluk vakti elinde Süleyman’ın mührü ve Musa’nın asası ile Mekke, Ecyad kabilesi, Safa Tepesi, Tihâme vadisi, Ebu Kubeys dağı ya da Sodom şehrinde yağız bir at hızıyla ortaya çıkar. Başı bulutlara değen, boynuzları arasında 1 fersahlık mesafe bulunan devasa bir yaratıktır.( Dabbet'ül Arz'ın tanımına da maalesef fazlasıyla İsrailiyat karışmıştır.)

( Camilerimizde Ve Bayraklarımızda Siyon Yıldızının Ne İşi Var?--2. Bölüm başlıklı yazı Sami Biber tarafından 31.01.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.