1 Camilerimizde Ve Bayraklarımızda Siyon Yıldızının Ne İşi Var?--3. Bölüm

Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 1.02.2021
Okunma Sayısı : 915
Yorum Sayısı : 2
CAMİLERİMİZDE VE BAYRAKLARIMIZDA SİYON YILDIZININ NE İŞİ VAR?--3. BÖLÜM

Sekiz köşeli Selçuklu Yıldızına gelince:

Efendim bu yıldız her ne kadar ''Selçuklu Yıldızı ''  ya da ''Sekiz Köşeli Türk Yıldızı'' olarak anılsa da aslında evrensel bir yıldızdır. Yani neredeyse dünya kültürlerinin hepsinde var olan bir yıldızdır ve kökeni çok çok eskilere dayanır.

Evet bu sekiz köşeli yıldıza  Babillierden kalma duvar kabartmalarında, Sümerlerden kalma tanrı heykellerinde ratlamaktayız. 

Türk tarihine baktığımızda ilk Türk devleti olan Hunlardan beri  kullanılan bir simge olduğunı görmekteyiz.

Türklerde bu sekiz köşeli yıldızın ortaya çıkışı da ilginçtir.

İlk Türk Devletlerinde Hükümdar ne kadar önemli ise onun eşi hatun da o kadar önemlidir. Nitekim hakan ve hatun tamga denilen mühürlerde ya da kullanılan paralarda bile hep birlikte yer almışlardır.

Hakan Ay olarak sembolize edilirken Hatun da yıldız olarak sembolize edilmiş ve böylece ay-yıldız sembolü doğmuştur.

Ayı  hilal şeklinde resmeden atalarımız, yıldızı ise sekiz köşeli olarak düşünmüş ve resmetmişlerdir. Ancak  ay ve yıldız bir araya gelip devletin bayrağı olarak kullanılmamıştır. 

Peki yıldızı neden sekiz köşeli olarak düşünmüşlerdir? 

Bu tamamen Türklerdeki  Fetih anlayışından kaynaklanan bir durumdur. Yani hedef Kuzey,Güney, Doğu, Batı,  Kuzeydoğu, Kuzeybatı, Güneydoğu, Güneybatı tüm yönlerdeki ülkeleri hakimiyet altına almaktır ve yıldızın sekiz köşesi sekiz ayrı yönü temsil etmektedir.

Yukarıda da belirttiğim gibi  bu yıldıza her ne kadar ''Selçuklu Yıldızı'' dense de aslında yıldızın - yine Türk Yıldızı olmakla birlikte- Müslüman Türk'ün yıldızı olması ilk Müslüman Türk Devleti olan Karahanlılarla birlikte hayata geçmiştir.

Evet, Harahanlılarla birlikte bu İslamiyet öncesine ait sekiz köşeli yıldız tamamen kaldırılıp atılmamış ama ona yeni bir anlam yüklenmiştir.

Karahanlıların ömrü uzun olmasa da onlardan sonra Türk ve aynı zamanda İslam Dünyasının önderi durumuna gelen Selçuklular zamanında bu yeni anlam daha belirginleşmiş ve saray süslemelerinden halı kilimlere her yerde kullanılmıştır. Hatta '' Heşt- Behişt'' Adı verilen kitaplar bile yazılmıştır. 

''Heşt Behişt ne?'' diye soracak olursanız? Sekiz cennet demektir.

Sekiz köşeli yıldız artık sekiz cenneti temsil ediyor olmuştur Selçuklularla birlikte.

İslam inancına göre bilindiği gibi cehennemin 7, cennetin 8 kapısı vardır. Hunların sekiz köşeli ve her köşesi bir yönü ifade eden yıldızı, Selçuklularda artık yönleri değil, adları  Dârü'l Celal, Dârü'l Karar, Dârü'l Selam, Cennetü'l Huld, Cennetü'l Mevâ, Cennetü'l Adn, Cennetü'l Firdevs, Cennet'ün naim olan sekiz cenneti ifade eder olmuştur.

Tabii ki bu kadar değil.

Sekiz köşeli Türk yıldızının her bir köşesi aynı zamanda bir kişinin, kamil(olgun) insan olması için gereken, sekiz vasfı da simgeler.

Kamil İnsanın sekiz vasfı şunlardır:

1- Merhamet, 2- Şefkat, 3- Sabretmek, 4- Doğruluk, 5- Sır tutmak, 6- Sadakat, 7- Fakirliğini ve acizliğini bilmek 8- Cömertlik, Rabbine şükretmek"

Peki Hrıstiyan aleminde de var mı bu sekiz köşeli yıldız?  Varsa neyi yemsil ediyor?

Hrıstiyan dünyasına baktığımızda mesela Haçlı seferlerinde şovalyelerin bir kısmının taşıdıkları bayraklarda sekiz köşeli yıldızı görmekteyiz ( Özellikle Malta şovalyeleri )

Hrıstiyan dünyasında sekiz köşe hep sekiz yönü işaret etmiş ama ayrıca şu değerleri ifade etmiştir: Zarafet, Azim,  kahramanlık, Sadakat, Hüner, Açıklık, Gözetleme, Sempati.

Evet Hrıstiyan dünyasından özellikle de insan eti yiyen yamyam haçlılardan çok çok uzak kavramlar olsa da sekiz köşeli yıldızın Hrıstiyan dünyasındaki yorumu budur. 

Tekrar Müslüman Türk Dünyasına dönecek olursak:

Sekiz köşeli yıldıza böyle bir anlam ve önem yüklenmesi elbette ki Türk sanatını da oldukça etkilemiş  ve sekiz köşeli yıldız mimari planlardan ( Mesela pek çok türbe ve camilerin şadırvanları sekiz köşelidir.) halı kilim desenlerine kadar pek çok alanda kullanılmıştır.  

Ancak sekiz köşeli Türk yıldızı sadece yukarıda saydığım alanlarda değil ayrıca Türk Milletinin bayrağı olarak da kullanılmıştır ki mesela Osmanlı Devletinde 1783-1844 Yılları arasında Devletin resmi bayrağı olarak kullanılan Türk bayrağında sekz köşeli yıldız vardı. ( 1844 Yılında Padişah Abdülmecit zamanında yıldız beş köşeli olarak düzenlendi ve Cuhuriyet döneminde son şekli verilinceye kadar öylece kullanıldı.)

Mesela bir Türk kavmi olan ve Avrupa Hun Devleti soyundan gelen Sekellerin bayrağında da görmekteyiz sekiz köşeli yıldızı.

Aslında çok uzağa gitmeye de gerek yok zira kardeş Azerbaycan'ın bayrağında da sekiz köşeli Türk yıldızını görmemiz mümkündür.

Bu arada sekiz köşeli Türk Yıldızı aslında günümüzde de popülerliğinden hiç bir şey kaybetmemiştir resimlerden de göreceğiniz gibi. 

BİTTİ

( Camilerimizde Ve Bayraklarımızda Siyon Yıldızının Ne İşi Var?--3. Bölüm başlıklı yazı Sami Biber tarafından 1.02.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.