ALEMDAROĞULLARI SÜLALESİ

Fatih Sultan Mehmet Han Karadeniz civarını Osmanlı İmparatorluğuna katarken savaş yapmadığı belirtilmektedir. Bunun sebebi Trabzon ve havalesinde yaşayan Türkmen boylarının büyük bir etkisi bulunmaktadır. Tarih boyunca hiç bir devletin boyunduruğu altına girmeyen Oğuz boyunun 21 boyu olan Çepni Türkmenleridir.

Trabzon Geyikli (Alakadir)'de bulunan bizim sülale başta olmak süreti ile Karadeniz boyunda bulunan diğer yerlere Fatih Sultan Mehmet Han 4 adet sancak tayin etmiştir. Bu sancağı taşıyanlar kendilerini Alamdar olarak tanıtmışlardır. Daha sonraları Bayraktar, Sancaktar olarak da bilinmektedir.

Geyikli denilen yere gelen Türkmen boyu Horasan'dan gelme. Türkler İslamiyeti tanıdıktan sonra büyük imam Ahmet Yesevi tarafından yetiştirilen dervişler Anadolu'nun dört bir yanına gönderilmişlerdir. Bizimkiler toplu halde ilk önce Erzurum'a kadar gelmişler. Buradan 4 kola ayrılmışlar. Yirmi hanelik bir boy Geyikli'ye geliyor.

Burada ilk işleri bir medrese yapmalarıdır. Amaç çevrede bulunan yerli halkla iyi geçinmek ve onlara İslamiyeti aşılamaktır. Bulundukları yer itibarı ile de savaş hallerinde kendilerini koruma yollarında hep başarılı olmuşlardır.

Daha öncede bahsetmiştim. Fatih Sultan Mehmet Han'ın vermiş olduğu sancak halen dedemin akrabaları olan Muzeffer BAYRAKTAR tarafından korunmaktadır. Bu sancak 1915 Rus işgalinde Rus'ların eline geçmesin diye toprağa gömülmüştür. Geyikli halkının kendi çabalarıyla Rus askerlerini ve Ermeni Çetelerini topraklarından kovduktan sonra toprak altından çıkartılmıştır.

Ancak sancağın bez kısmı toprak altında çürümüş olduğundan sancağın Alem kısmı ile gönder (direk-ağaç sırık) kısmı kalmıştır.

Bundan dolayı bizim sülaleye karadeniz boyunda Alemdar'lı, Alemdaroğulları, Bayraktar'lı, Bayraktaroğulları, Sancaktar'lı, Sancaktaroğulları diye anılır. Nüfus çoğalmış ve köyden çok göç olmuştur. Halen köyde bulunan akrabalar arasında 25 değişik soy isim kullanılmaktadır.

Dedem Adapazarı Akyazı Balıklaya köyüne geldiğinde Bayraktarlı Nuri olarak tanınmış daha sonra soy ismini Bayrak olarak kayıt ettirmiş. 1968 yılında Bursa Karacabey ilçesine geldiklerinde babamın nüfus müdürlüğüne müracaatı esnasında nüfus memurunun hatası yüzünden YAPRAK olarak kayıt yapılmıştır.

Ağabeylerimin çok ısrar etmesine rağmen babamın inadı yüzünden soy ismimiz YAPRAK olarak kalmıştır. Çok iyi hatırlıyorum ilk okul birinci sınıfı Akyazı Çarka Lütfiye köyünde okudum o zaman soy ismim BAYRAK idi.

Adapazarı ili, Akyazı,Düzce, Kaynaşlı, Karasu,Kocaali ilçelerinde ve daha sonra Kocaeli, İstanbul, Bursa ve yurt dışına dağılan sayısı belli olmayan Bayraktar'lı bulunmaktadır.

Akrabalar bir araya gelsin, birbirlerini tanısın diye Akyazı'da bulunan dedemin amcasının oğlu olan Cabir Ağa olarak bilinen (rahmetli)'nin oğlu Naci BAYRAKTAR bir kaç kez şenlikler düzenlemiştir.

Bu şenlikler tarihten beri süregelen Kadırga şenliklerin devamı niteliğindedir. Kadırga şenliklerine bizim sülalenin ve tüm karadenizlilerin katıldığı büyük bir şenliktir. Trabzon ilinin uzak olması ve son zamanlarda hayat şartlarının zorlaşması nedeniyle bu şenliklere benzer şenlikler artık İstanbul ilinde yapılmaya başlandı.

Halen birbirini tanımayan bir çok Bayraktar'lı sülalesi vardır. Yapmış olduğum araştırmalarda Geyikli'den kısım kısım ayrılmalar esnasında Giresun, Ordu, Samsun,Sinop, Kastamonu,Zonguldak, Karabük, Bartın, Bolu illerinde de Bayraktar'lı olduğu bilinmektedir.

Bunların haricinde Alemdar, Bayraktar isminde bazı yerlerde karşımıza çıkmaktadır. Bu kişiler kendiliğinden nüfus müdürlüklerine kayıt yaptırmış oldukları ancak esas Bayraktar'lı olmadıkları da bilinmektedir. Bayraktar'lı olmam için tarihte sancak taşıman gerekiyor. Elinde belge ve delilin olması gerekiyor.

Bizim sülalenin soy ismini alarak bazı yerlerde kullanılmasını da istemiyoruz. Bir kaç kişi hakkında dava açmaya bile kalkıştık ancak büyüklerimizin sözünden çıkamadık. Kimse ile uğraşmak kitabımızda yokmuş. Bizde buna uymak zorunda kaldık.

Ancak şunu belirtmek istiyorum bazı medya kuruluşları da bu soy isimleri kullanmaktadır. Bizim sabrımızı taşıracak konuma getirmesinler. Buradan onları uyarmak istiyorum. Yapacakları her hatayı takip edeceğim ve ileride mahkeme huzurunda hesaplaşırım. Mahkemeler hususunda da bir hayli tecrübem vardır.

Bu yazıyı yazmamda ki esas sebep budur. Herkes Bayraktar'lı olamaz. Bayraktar'lığın bizim için çok ama çok önemi vardır. Bayraktar'lı olandan vatan haini çıkmaz ve çıkamaz. Bundan böyle bizimle kimsenin oynamasını istemiyorum. Bizleri hiç bir güç ne sağa çekebilir ne de sola çekebilir. Bizim işimiz siyaset değil.

Devletimizin sıkıntıya düştüğü zamanları yine bir araya geliriz ve seve seve cephelere koşarız. Aynen tarihte olduğu gibi. Kendisini Bayraktar'lı olarak bilenler bu seslenişimi duysun ve herkese iletsin. İnşallah amacıma ulaşırım.

Sayın değerli yazı dostlarım bu yazıyı sizlere hitaben yazmadım. Almış olduğum bazı duyumlardan dolayı tüm Bayraktar'lı olanlara seslenmek için yazmak zorunda kaldım.

Ayrıca bizlerin daha önceleri toplantılarımızda almış olduğumuz bazı kararlar vardır. Sülalenin haricinde kendisini bu ülkenin evladı olarak kabul eden, vatanına, milletine kurşun sıkmayan, devletine hiç bir zaman isyan etmeyen varsa bize canı gönülden katılabilir.

Devletin başında bulunan hükümetlerin yapmış olduğu yanlışlıkları uyarmak, onlara yol göstermek te ayrı bir görevimizdir.

Niyetim kimseyi kırmak ve üzmek değildir. Eğer birilerine bu mesajlarım giderse çok mutlu olurum. Bu vatanı hiç kimse boş sanmazsın. Hiç kimse de kafasına göre de davranmazsın.

Vatanını ve Bayrağını sevenler kalın sağlıcakla. Allaha emanet olun.


30.05.2010
( 225 Herkes Alemdarlı Olamaz başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 31.05.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.