Müslüman her an Rabbi ile beraber olmalı, ona yalvarıp yakarmalı, onu zikredip unutmamalı ve hacetini ona açmalı ki, Rabbi de onunla beraber olsun ve her daim kulunun yanında bulunsun. Onun ihtiyaçlarını giderip sıkıntılarını bertaraf etsin.

 

Kul yalnızca darda kalıp sıkıntıya düştüğü zaman Rabbine niyaz eder, onu hatırlar ve ondan isterse biraz yanlış olur. Kul kulluğunu bilmeli ve her an Rabbinin kontrolünde olduğunun şuurunda olmalıdır. O’nu her an zikredip dualar etmelidir.

 

Cenab-ı Hakk Kur’an-ı Kerim’de “Bana dua edin, duanıza icabet edeyim.” (Mü’min-60) buyurmuş ve kendisine dua etmemizi istemiştir. Ayrıca Cenab-ı Hakk yine Kur’an-ı Kerim’in birçok ayet-i kerimesinde Peygamberlerin ve ALLAH (cc) dostlarının dilinden çeşitli dualar öğretmiş ve bu şekilde dua edip kendisinden dünya saadeti ve ahiret selameti istememizi tavsiye etmiştir.

 

Peygamber efendimiz (sav)’de birçok hadis-i şeriflerinde bizlere nasıl dua etmemiz gerektiğini öğretmiş ve kendiside sürekli ALLAH (cc)’a dualar etmek suretiyle de bizlere en güzel şekilde örnek olmuşlardır.“Ne isterseniz isteyin, ama mutlaka ALLAH (cc)’tan isteyin. ALLAH (cc)’tan başkasından istemeyin.”(Buhari ve Müslim) buyurmuşlar ve başkalarına el açmama konusunda bizleri uyarmışlardır.

 

Rabbimize dua edip ondan hacetimizin görülmesini isterken içinde bulunduğumuz ya da sahip olduğumuz hale iyice dikkat etmemiz gerekir Hayatımız boyunca yapmış olduğumuz bütün işlerin bir adabı olduğu gibi dua etmenin de bir adabı vardır. Adaba uymayan bir hal ve edebe uymayan bir dil ile insan Rabbinden bir şeyler istememelidir. Her şey adabına uymalı ve Müslüman içinde bulunduğu hale, içinde bulunduğu hal de Müslüman’a yakışır bir durumda olmalıdır.

 

İnsan duasında Rabbinden isteyeceği şeyi önceden hak etmeli, daha sonra da dua edip istemelidir. Müslüman her ne sebeple olursa olsun duada bulunduğu zaman onun kabulünde ve icabetinde acele etmemelidir. İsteği ya da duasının kabulü geciktiğinde de ALLAH (cc)’tan ümidini kesmemelidir. Çünkü bu hal Müslüman’ın ALLAH (cc) ile olan imani ve itikadi bağlarını tamamen koparır.

 

İnsanlar ALLAH (cc)’a dua ederken şu hususlara dikkat etmeli ve öyle dua etmelidir.

 

1-Dua edecek olan kişi önce maddi ve manevi temizliğini yapmalıdır. Bedenini temizlemeli ve gerekirse gusül abdesti alıp üzerindeki kul haklarından da temizlenmeye çalışmalıdır.

 

2-Duaya ALLAH (cc)’ı zikir, hamd ve Rasulullah’a salât ü selam ile başlamalıdır.

 

3-Dua etmek için mümkünse mübarek beldeler ve mübarek vakitler tercih edilmelidir.

 

Bazı durumlarda duanın kabulü ihtimali daha fazladır. Hazret-i Peygamber (sav) efendimiz muhtelif hadis-i şeriflerinde “Yağmur yağarken, rüzgâr eserken, hastalık anında, farz namazlarda, cuma günü eşref saatinde (imam hutbe okurken) yapılan dualar makbul dualardandır.”(Buhari, Müslim) buyurmuştur. Bir de; “Ana babanın evladına yaptığı dua reddedilmez, misafirin ev sahibine yaptığı dua ve mazlumun zalim için yaptığı dua reddolunmaz.”(Buhari) buyurmuştur.

 

4-Dua ederken ellerimizi kaldırıp kıbleye karşı dönmemiz adaba uygundur. Dua ederken ellerimizi birleştirmemiz ya da ayrı ayrı açıp dua etmemiz hiçbir şekilde fark etmez. Hepsi sünnettir. Peygamber efendimiz (sav) her iki şekilde de dua edip bizlere örnek olmuşlardır.

 

5-Alçak sesle ve hüzünlü bir tavır ile yalvararak dua etmeli, süslü cümleler kurmaktan kaçınıp içimizden geldiği gibi dua etmeliyiz. Ayet-i kerime’de Cenab-ı Hakk “Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin. Çünkü o, haddi aşanları sevmez..”(A’raf-55) buyurmuş ve nasıl dua etmemiz gerektiğini bildirmiştir.

 

6-Duanın kabul edileceğine inanarak ve defalarca dua etmeliyiz. Duamızı bir kez yapıp bırakmamalıyız.

 

7-Hiçbir zaman “Dua ettim kabul edilmedi.” dememeliyiz. Defalarca yaptığımız duaların bile kabul olmaması halinde yanlış düşünmemeli ve “Belki de böylesi daha hayırlıdır.” diyebilmeliyiz.

 

8-Dua sadece ALLAH (cc)’tan bir şeyler istemek yönüyle ele alınmamalıdır. Aynı zamanda bir kulluk borcu olarak ibadet niyetiyle de dua’lar etmeliyiz. Zaman zaman Kur’an-ı Kerim’in mealini okursak bunun örneklerini orada çokça bulabiliriz.

 

9-Dua ederken sadece şahsımızı ön plana çıkarmamalı, devletimize, milletimize, mazlumlara, ölmüşlerimize, ana babalarımıza, bütün insanlığın hayrına dualar edip yalvarmalıyız.

 

10-Dua ederken neyi isteyip neyi istemeyeceğimizi de iyi bilmeli, Peygamber efendimiz (sav)’in ve diğer din büyüklerimizin dualarını kendimize örnek almalı ve onlar gibi dualar etmeye çalışmalıyız.

( Dua Ve Adabı başlıklı yazı S.ULUPINARLI tarafından 28.09.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.