Serbest Kürsü / Nesir

Eklenme Tarihi : 27.11.2010
Okunma Sayısı : 2186
Yorum Sayısı : 0

M.NİHAT MALKOÇ
 

Gümüşhane’nin yükselen değerlerinden olan İsmail Hayal, Gümüşhane için önemli işler yapıyor. Her geçen gün bu güzel şehre yeni eserler kazandırıyor. Bu eserlerden sonuncusu “Gümüş Portreler” adını taşıyor. Bu eserde Gümüşhane’nin değerlerini mercek altına alıyor.  O’nu hepiniz tanıyorsunuz ama yine de biyografisinden kısaca bahsedeyim:

 

“Eğitimci-şair ve yazar İsmail Hayal, ortaokul yıllarında başladığı resim, karikatür ve şiir çalışmalarını üniversite yıllarında geliştirdi. Karikatür, desen, şiir ve makaleleri Ankara Gündem, Gümüşhane Kuşakkaya, Gümüşkent, Gümüşkoza, Harşit’in Sesi ve Trabzon Türksesi Gazetesi’nde yayımlandı. Birçok ödüller aldı. Hayalce (Şiirler), Köyüm Demirören (Araştırma), Gümüşhaneli Şairler Antolojisi ve Fıkralarla Gümüşhane adlı yayımlanmış dört eseri bulunmaktadır. Hasret (Şiir), Göze (Şiir), Gümüşhane Türküleri ve Gümüşhaneli İz Bırakanlar (Araştırma) eserleri yayıma hazır durumdadır. Kuşakkaya Gazetesi’nde başlattığı “Hayal Dükkânı” adlı kültür sanat sayfası ve Hayal Ötesi başlığı altında makaleleri Gümüşkoza Gazetesi’nde devam etmektedir.”( http://ismailhayal.com)

 

“Bu şehre sevdalı olmak ancak ona hizmetkârlıkla mümkün olmaktadır. Biz doğduğumuz ve doyduğumuz bu güzide topraklar için ne yapsak yeterli değil. Ömrüm var oldukça, elim tuttukça, gözüm gördükçe bu şehir adına yazmaya devam edeceğim. Ta ki bu kubbede bir hoş seda bırakana kadar…” diyor değerli eğitimci, araştırmacı, şair ve yazar dostum İsmail Hayal… Bu ifadelerini laf olsun diye söylemiyor, gayretli çalışmaları sonucunda ortaya koyduğu eserlerle Gümüşhane’ye duyduğu sevdayı fazlasıyla ispatlıyor.

 

‘Portre’ bir kimseyi fiziksel görümü, ruhsal durumu yönünden en belirleyici özellikleriyle betimleme; sözcüklerle onun fizikî ve ruhî resmini çizmektir. Gümüşhane’nin gelmiş geçmiş kıymetli şahsiyetlerini içinde barındıran ve onlar hakkında doyurucu malumatlar veren “Gümüş Portreler” de de bu şehrin değerlerine ve değerlilerine bir anlamda ayna tutuluyor. Bu toprağın şahsiyetlerinin yaptıkları ve yaşadıkları insanlarla paylaşılıyor.

 

Alanında büyük bir boşluğu dolduran “Gümüş Portreler”, bu şehirde yaşayan, şehrin değerlerini gün yüzüne çıkarmaya çalışan araştırmacı-yazar İsmail Hayal’in üç yıllık titiz ve yorucu bir çalışmasının ürünüdür. Siz bakmayın eserin adının “Gümüş Portreler” olduğuna, bu esere “Altın Portreler” dense yeridir. Hayal, ‘Gümüşhane’ adından esinlenerek eserini böyle isimlendirmiş. Yoksa bu çalışma ve bu çalışmaya konu olanlar altın değerindedir. Zaten bu eser altın değerinde olmasaydı Koza Altın bu projeye destek vermezdi!.. Sözü edilmişken Koza Altın’a da böyle mühim bir eserin basımına destek verdiği için teşekkür ediyoruz.

 

İsmail Hayal, “Gümüş Portreler” de Gümüşhaneli akademisyenleri (prof, doç. dr, yrd doç. dr, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi), uzman doktorları, bürokratları (müsteşar, daire başkanı, başkan yardımcısı, genel müdür, il müdürü), sanatçıları (sinema, ses, tiyatro, ressam), sporcuları (milli, profesyonel), işadamlarını (müteahhit, fabrikatör), siyasetçileri (milletvekili, başkan, il genel meclis üyesi, belediye meclis üyesi), yazarları ve şairleri, renkli simaları ve bu şehrin bağrından kopan şehitleri ulaşabildiği bilgilerle tanıtıyor. Bir anlamda onları toplumun vitrinine çıkarıyor. Bu eser, Gümüşhane ile ilgili araştırma yapacak olan kişileri için çok büyük önem arz ediyor. Hayal; bu eseri yazmakla kalmamış, eserini daha da geliştirmek ve söz konusu portrelere dünyanın öbür ucunda yaşayanların da ulaşabilmesi için bilişim çağının bir gereği olarak www.gumusportreler.com adlı internet sitesini de yayına sokmuştur.

 

            Araştırmacı-yazar İsmail Hayal, “Gümüş Portreler” i yazarak altın kıymetinde bir iş yapmıştır. Bu eser sayesinde geleceğimizin teminatı olan gençler, değerlerini ve değerlilerini tanıma imkânı bulacaktır. Bu yönüyle baktığımızda bu eser, geçmişle gelecek arasında bir köprü görevi görmektedir. Eserde elbette eksiklikler vardır, olacaktır da; bunlar zamanla giderilecek, kitap yeni baskılarında daha da mükemmel olacaktır. Bu güzel çalışmasından dolayı İsmail Bey’e teşekkür ediyoruz. O’ndan Gümüşhane’ye dair yeni eserler bekliyoruz.

( Gümüş Portreler Ve İsmail Hayal başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 27.11.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu