Hayır diyebilmek bazen hakikaten çok zordur.
Düşünebiliyor musunuz; değer verdiğiniz bir insan sizden zor bir talepte bulunuyor, yapmanız mümkün değil, ya da mümkün olsa da siz istemiyorsunuz.
Hadi gelin “hayır” deyin. Diyemezsiniz. Kıvranırsınız. “evet” de diyemezsiniz. Çünkü yapamayacağınızı biliyorsunuz. Fakat öyle hatırlı kimse ki karşınızda duran, bir türlü “hayır” sözcüğünü çıkartamazsınız ağzınızdan.
Yarım ağızla “peki, yapmaya çalışayım” dersiniz, muhtemelen.
Peki, bu ne kadar doğru? Yani sonra zaman neler getirecektir? Nasıl bir netice bekleyecektir bizi?
Öncelikle karşımızdaki kişiyi beklenti içine sokmuş olacağız. O kişi işi bize havale etmiş olmanın rahatlığını yaşayacaktır. Yapamayacağımız için de kısa zaman sonra hayal kırıklığına uğratacağız. Üstelik başka taraflara yönlendirmediğimiz için de vaktini heba etmiş olacağız.
Hâlbuki “hayır” diyebilseydik. O hatırlı kişi başka bir yerde, başka bir şekilde işini halletmeye çalışacaktı. Belki de halledecekti! Yani utandığımız için “hayır” diyememekle aslında, değer verdiğimiz bir insana zararımız dokunmuş oldu diyebiliriz. Çünkü işi halledilemedi.
O halde neticeyi önceden görüp, o an utanma veya sıkılma kompleksinden sıyrılıp, hakikati dillendirmemiz gerekiyor. “hayır” demek gerekiyorsa “hayır” demeliyiz. O an kısa bir hayal kırıklığı yaşanabilinir, ama uzun vadede daha büyük yıkımlar önlenmiş olur.
Ancak bunu öğle güzel ve zarif bir şekilde ifade etmeliyiz ki, karşımızdaki insan da bu “hayır”ın gerçekten o an söylenmesi gereken söz olduğunu ve olması gerekenin bu olduğunu idrak edebilmeli!
“Utanma belasına…” değil.
“Emrolunduğun gibi dosdoğru…” hayatımıza hâkim olmalı.
Her zaman ve ne pahasına olursa olsun!
( Hayır Diyebilmek başlıklı yazı Gürcan Onat tarafından 6.09.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.