ATATÜRK DİN VE HUTBE


ATATÜRK DİN VE HUTBE

“ ATATÜRK DİN VE HUTBE ”

        Tarih 7 Şub.1923.Yer Balıkesir Paşa Camii. Güleç yüzlü, sarı saçlı,mavi gözlü bir Dev minbere doğru yürür.Cemaatin gözleri üzerindedir. Paşa Camii minberi, tarihinde ilk kez Türk’ün en büyüğünü sinesinde ağırlamaktadır.Mavi gözlü,sarı saçlı bu Dev Türk’ün makûs talihini yenen Mustafa Kemal Atatürk’ten başkası değildir.Meraklı bakışlar arasında minbere çıkan dev konuşmağa başlar:
     “Ey millet! Allah birdir. Şanı büyüktür.Allah’ın selâmeti,atıfeti ve hayrı üstümüze olsun. Peygamberimiz efendimiz hazretleri Cenabı Hak tarafından insanlara, dinî hakikatleri bildirmeye memur ve gönderilen olmuştur. Anayasası Kuran- ı azimüşşandaki Ayetlerdir.
      İnsanlara feyiz ruhu vermiş olan dinimiz,son dindir.Çünkü dinimiz akla,mantığa,hakikata tamamen uyar.
      Eğer uymamış olsaydı, bununla diğer tabiî ve ilâhi kanunlar arasında çatışma olması icap ederdi.Çünkü kâinatın bütün kanunlarını yapan, Cenabı Hak’tır.
     “Arkadaşlar Cenabı Peygamber çalışmalarında iki eve sahip bulunuyordu. Biri Kendi evi, diğeri Allah’ın evi idi. Millet işlerini Allah’ın evinde yapardı.
      Peygamberimizin irsine uyarak bu dakikada, milletimize, milletimizin hal ve istikbaline ait hususları görüşmek maksadıyla bu kutsal evde Allah’ın huzurunda bulunuyoruz.Bu vesile ile büyük bir sevaba nail olacağımı ümit ediyorum.
       Camiler, birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalk mak için yapılmamıştır.Camiler itaat ve ibadetle beraber, din ve dünya için neler yapılması lâzım geldiğini düşünmek yani, karşılıklı danışmak için yapılmıştır. İşte biz de burada din ve dünya için, istikbalimiz için, bilhassa hakimiyetimiz için düşündüğümüzü meydana koyalım. Ben yalnız kendi düşündüklerimi söylemek istiyorum. Milli emeller,milli irade,yalnız bir şahsın düşünmesi değil,milletin bütün bireylerinin emel ve iradelerinin toplamı,birleşmesidir.Benden ne öğrenmek,ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı istiyorum.”
      Bu sözlerden sonra minberden inen mavi gözlü Dev ile cemaat arassında soru-cevap şeklinde cereyan eden arzulu ve hareketli bir söyleşi başlar.
      Söyleşide hutbeler, Hilâfet ve saltanat,Lozan barış konuşmaları,partiler ve yeni kurulalacak halk fırkası konuları,gerici mukavemet olasılıkları, çağın icapları gibi çeşitli konular üzerinde görüşlerini açıklamıştır.
Bir soru üzerine de: Hutbenin “Halka hitap etmek anlamına geldiğini ve Peygamberimizin hutbelerini özellikle Camide ve bizzat okuduğunu, bu uygulamanın İslâmiyetin yayılmasıyla birlikte Devlet Reisleri tarafından da sürdürüldüğünü, kendisinin de buna uyduğunu ve” milletle açık açık konuşulmasının” faydalarından söz etmişlerdir.
       Yüce Atatürk’ün Tanrı,Peygamber ,Din ve dünya işleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini içeren bu hutbenin,O’nu ısrarla dinsiz olmakla itham eden örümcek kafalılarca okunmasını ve Atatürk tarafından Japonya’da inşa ettirilen resimdeki "Tokyo Camiinin"bir ibret belgesi olarak hatırlanmasını ne kadar çok isterdim. Selâm ve saygılarımla efendim.
                                                                                                                             Necati ÖZTURAÇ
                                                                                                          10 Ekim 2011-Erenler/Sakarya

• Yazınızı Düzenlemek İçin Tıklayın.
( Atatürk Din Ve Hutbe başlıklı yazı manastırlı tarafından 10.10.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.