1 Yalata Yalata Hardal Yedirmek..
Yusuf AKGÜL

YALATA YALATA HARDAL YEDİRMEK…

Bazan bir görüşümü, bir fikrimi ortaya koymadan önce meselenin daha iyi anlaşılması için bir anekdot aktarmak hem kolayıma geliyor, hem de işime.
Bu sefer de öyle yapacağım.
Üzerinde duracağım konu olan “mayın temizleme” de, pek aklımın erdiği, çözümünü bulacağım bir mesele değildi.
Ancak yine de ben, Türkiye- Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenme işinin –aravere dalavere- en nihayetinde 45 yıllığına bir yabancı firmaya ihale edilmesi ihtimaline şiddetle karşı çıkmıştım.
Gelinen noktada yasanın, –çoğunluğu sağlayamadığı halde- Muhalefetin karşı çıkmasına rağmen Meclis’ten geçtiğini ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını biliyoruz.
Peki sonra ne olacak? Onu aşağıda sunacağım anekdotlardan sonra siz söyleyin efendim!

*** Hardal
Bir Alman, bir İtalyan, bir Fransız, bir İngiliz; köpeğe hardalı nasıl yedirecekleri konusunda iddiaya girerler.
İlk önce Alman dener. Hamburger haline getirdiği hardalı yedirmek için köpeği ensesinden tutar, ağzını açar ve içeri sokar. Ama ağzı yanan köpek hardalı kusar.
İtalyan "Sen beceremedin bırak "der. Ufak ufak makarna haline getirdiği hardalı köpeğe yerdirmeye çalışır. Fakat o da başarılı olamaz.
Şansını denemek isteyen Fransız, sos haline getirdiği hardalı köpeğin önüne koyar, ama sonuç alamaz.
Sıra kendisine gelen İngiliz önce köpeği okşar ve daha sonra hardalı köpeğin arkasına sürer. Kıçı yanmaya başlayan köpek dönerek arkasını yalamaya başlar. Ve yalaya yalaya hardalı bitirir.

*** Güzel Kişi
Halkı için geniş bir yol yaptıran kral, açılıştan önce bir yarışma açmaya karar vererek, yoldan geçen en güzel kişiyi seçeceğini belirtir.
Yarışma günü ülkedeki bütün insanlar bu yoldan geçtiler. Kralın yanına geldiklerinde hepsinin de bir şikayeti vardı: Yolun bir yerinde büyükçe bir moloz vardı ve yolculuğu zorlaştırmıştı.
Günün sonunda bir yolcu yorgun argın bitiş çizgisine ulaştı. Üstü başı toprak içindeydi. Saygı ile eğildikten sonra, elindeki altın kesesini krala uzatarak;
-“ Yolculuğum sırasında, yolu tıkayan taş ve moloz yığınını temizlerken, bunları buldum. Size ait olmalı…”
Kral gülümseyerek cevap verdi:
-“ O altınlar sana ait delikanlı. Zira bu yarışmanın galibi olan, ‘yoldan geçen en güzel kişi” sensin. Çünkü yoldan geçen en güzel kişi, ardından gelenler için yoldaki engelleri kaldıran kişidir…”

İşte mesele burada…
Bir yerlerine hardal sürülmesini istemeyenler; “o güzel kişi” gibi, geçtiği yoldaki molozları kendileri temizlemelidirler ki ancak o zaman mükafat kazanabilirler...

( Yalata Yalata Hardal Yedirmek.. başlıklı yazı Yusuf Akgül tarafından 4.07.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.