Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türkoloji Bölümü, Türkçeye ve Türkolojiye büyük hizmetleri olan, çağdaş Türk Kosova edebiyatına değerli eserler kazandıran eğitimci, gazeteci, edebiyatçı merhum Süreyya Yusuf adına, senede bir kez olmak üzere “Türkoloji Hizmet Ödülü” verme kararı almıştır

İlk ödül 31 Ekim 2012 Çarşamba günü, 2002-2005 yılları arasında, “Türkoloji Projesi” kapsamında söz konusu bölümde dersler veren ve çeşitli bilimsel çalışmalar yapan Yard. Doç. Dr. Cevdet Şanlı’ya takdim edilmiştir.

 31 Ekim 2012 Çarşamba günü sabah saat 10:00’da Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Prof. Dr. Nazif Hoca Dershanesinde gerçekleştirilen ödül törenine bölüm başkanı Prof. Dr. İrfan Morina başta olmak üzere öğretim üyeleri, Yard. Doç. Dr. Cevdet Şanlı’nın ailesi ve öğrenciler katılmışlar.

 

Süreyya Yusuf Kimdir?

 

20. yüzyıl Kosova Türk edebiyatının en önemli isimlerinden olan Süreyya Yusuf, 1923’te Köprülü’de doğdu. İlk öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra Üsküp’e yerleşti. Büyük Medrese’den mezun oldu. Bu yıllarda çeşitli sosyal, kültürel ve politik çalışmalar içinde olan Yusuf 1951’de Belgrad Üniversitesi Felsefe Fakültesi Şarkiyat Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Priştine’ye yerleşen yazar, çeşitli seviyelerdeki okullarda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 1963 yılında Prizren Yüksek Pedagoji Okulu’nda ve 1973’te Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Şarkiyat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Süreyya Yusuf bu pedagojik ve akademik çalışmalarının yanında Türk diline, kültürüne ve edebiyatına araştırmacı, şair ve hikâyeci kimliğiyle de katkıda bulunmuştur. Dilimiz ve Biz, Dil Çalışmaları (araştırma-inceleme), Ali Ağa ([daha sonra: Öyküler], hikâye) Ömrümün Tek Rüyası, Düş ve Gerçek (tiyatro) eserlerinden bazılarıdır.

Eldeniz ABBASLI,

Serbest Gazeteci.

( Yard. Doç. Dr. Cevdet Şanlıya Süreyya Yusuf Türkoloji Hizmet Ödülü başlıklı yazı eldenizabbas tarafından 1.11.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.