Gelişim psikolojisinde insan yaşamı bedensel, ruhsal ve sosyal boyutlarıyla, birbirini takip eden dönemlere ayrılmıştır. Bu dönemlerden birisi 3-5 yaş arası
 öğrenme merakı ve algılamanın en yoğun olduğu süreçtir. Çocuk için sadece bilgi aktarımı yeterli olmaz, onun zihninde ne şekillendirdiğimizden haberdar olmak gerekir. Zor olan bir tarafı da bu yaştaki çocukların sorularını yalan söylemek zorunda kalmadan cevaplayabilmek ve soyut kavramları öğretebilmektir.
bilhassa zeka düzeyi yüksek olan çocuklar kelimeleri mecazi anlamlarını somutlaştırmak ister ,hecelere takılır ve farklı anlamlar çıkarır.

 İkinci oğlum bu türden bir çocuktu. O yaş dönemine ait bazı anılarımız var ki o şimdi askerlik çağında olsa bile zaman zaman tebessümle anarız. Oğlum 3 yaşlarındaydı. Tabii ki her çalışan anne çocuğu gibi, evde olduğumuz günlerde kendileri için özel ikramlar yapılmasından çok hoşlanırdı. Birgün mutfakta kek yapıyorum,etrafımda neşeyle kur yapıyor. Kimi zaman keki kalıba döktükten sonra kapta kalan bulaşık kısmı çiğ çiğ parmaklayıp yalamaktan çok hoşla nırdı.  O gün kakaolu kek yapmaya karar verdim. Oğlum yine bekliyor yanımda ve merakla izliyor. Şekeri, yumurtaları, unu, sütü hepsini halledişimi sabırla takip ediyor. tamam oldu artık diye ümid ederken ve parma yalamaya niyetlenirken yarım fincan kakaoyu harcın içine döküyorum ve birden herşey kötü(!) bir renge dönüşüyor. Ben tabii durumun farkında değilim. Oğlum yüzünü buruşturarak tüm hayal kırıklığıyla "anne o ne?" diye soruyor. Ne yaptın güzelim hamuru der gibi sanki. Ben yine anlamamışım. Çocuk herhalde en son kattığım tozun ne olduğunu merak ediyor sanıyorum ve "Kakao" diyorum. Ne varki  o yaşın çocuk mantığı bunu "kaka-o" diye algılamış! Ve hemen ağlamaya başladı "Neden öyle yaptın ben kakalı kek yemem anneeeee..." Renk benzetmesi...

Rahmetli annem çalışmalarımız yoğun olduğu zamanlar gelir ve uzun süreli evimizde yatılı kalırdı. Tabii ki bu durum en çok çocuklarımın işine yarardı; masallar- hamurlar...Onları küçük dubleks evlerden oluşan orta halli bir sitede büyütüyordum. Oğlum 4-5 yaşlarında ve iki-üç haneli sayıları tanıyabiliyor. Ben okuldan gelmişim ve lavabodaymışım. Oğlum oynamaktan eve gelip anneannesine sormuş" annem nerde anane" Annem kendi kültürüne göre cevap veriyor  "Yüz numarada.." Oğlum birşey demeden geri dönüyor, annem onu tekrar sokağa oyun oynamaya gitti sanıyor. Meğerse yavrumun benimle acilen paylaşması gereken bir sevinçli durumu varmış. Benim okuldan geldiğimi görünce oyunu bırakıp peşimsıra eve onu söylemek için gelmişmiş. Ne bilelim.Biz 12 numaradayız.
Oğlum benim 100 noda oturan komşuya gezmeye gittiğimi zannederek başlamış site içinde sokak sokak beni aramaya. Sitedeki konut sayısı 96 'da son buluyor! Dolaşmış dolaşmış bulamayınca eve geri dönüyor ve kapıyı çalıyor. Ben yukarıdayım, kapıyı annem açıyor. Annanne ben annemi bulamadım yüz numara nerde diye soruyor. Annem yine çocuğun derdini anlamış değil! "Aaaa oğlum sen yüz numarayı bilmiyon mu işte burda ya? diyerek sokak kapı arkasındaki wc mizi gösteriyor..Annen evde,yukarıda deyince çocuk, o günün yorgunluğunun ardından tuvalete yüz numara da denilebildiğini öğrenmiş oluyor.
Yaz mevsiminde kızkardeşim evlatlarıyla beraber ziyaretime gelmişti. Kendisi de eşi de öğretmen. Bir yeğenim var ki dünya tatlısı..4mü 5mi desem yaşını.
Kardeşim benden yardım istedi: Ablacım dedi ben Mehmet'e Allah'ın nasıl olduğunu öğretemiyorum bana yardım eder misin. Sorun nedir diye sordum. Allahın nerde olduğunu merak ediyor dedi, heryerde diyorum bana "Allah bi taneyse nasıl heryerde olur anne o zaman Allah çok olur diyor cevap veremiyorum. O çok büyük onun için her yer onun olduğu için heryerde sayılır diyorum. Mehmet te diyor ki Allah çok büyükse bizi gezerken çiğner o zaman!
Allah bizim gibi gezmez diyorum, hani herşeyi Allah yapardı, yapabilirdi Allah gezmeden herşeyi nasıl yapıcak anne diyor. Allah meleklerine yaptırır diyorum o zaman herşeyi Allah yapmış olmaz yalan söylüyosun diyor.. . Neredeyse bizim kafamız karışacak! Biz onun sorularını anladık ta cevabını anlatamadık, sınıfta kaldık! Şimdi Mehmet'in büyümesini ve sorularının cevabını kendi kendine öğrenmesini bekliyoruz! Maalesef...Anlatabilmeyi bilen varsa seri gelsin!
( Çocuk Dediğin Ne Anlar başlıklı yazı Bulem hatun tarafından 29.12.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu