Okullarda beceri derslerinin çok önemi yadsınamaz bir gerçektir. Bu dersler aynı zamanda okulun reklam ve tanıtımını sağlar. Etkili öğrenmenin de anahtarıdır. Ne yazık ki bu derslerin sayısı okullarımızın programlarında çok düşüktür. Bir saat,iki saat. Müzik, görsel sanatlar bir saat, beden eğitimi iki saat. Öğrencilerin sınıfta yaramazlık yapmasının nedeni bilhassa kentlerde, çocuğun hareket ihtiyacını karşılayamamasındandır. Hırçın olması, saldırgan olması, kendini ifade edecek mekân bulamamasıdır. Bu mekân resimle karşılanabilir. Sözle bağıran çağıran bu yönü ile yaramaz sayılan çocuklara şarkı, türkü söyletme, çalgı aleti çalması sağlanarak, olumsuz davranış olumlu hale getirilebilir.
Teftiş ve denetim sırasında bunun üzerinde önemle duruyorum. Bugün, dördüncü sınıfları ve görsel sanatlar dersini denetliyorum. Ders görsel sanatlar. Okul, taşıma merkezi olan bir okul. Öğretmen köy yaşantısını daha önce konuşmuş. Köyün geçim kaynaklarının çiftçilik ve hayvancılık olduğunu. Kümes hayvanları, büyük ve küçükbaş hayvanlar gibi. Yapılacak çalışma şeklini ve konusunu, araç gereçleri ve araç gereçlerin özellikleri konuşulduktan sonra bize yararlı olan bir gurup hayvan resmi yapılmasını istedi.
Öğrenciler, resimlerini tamamladılar. Öğretmen yapılan resimler üzerinde hem öğrencileri hem de kendisi konuşuyor. Ders öğretmeni olarak, görsel sanatlara dersine branş öğretmeni Elif Hanım giriyor. Elif Hanım, işini programa göre yapıyordu. Çetin adlı öğrencinin resim kâğıdını görünce,
-Çetin resim yapmadın mı? Oysa sen güzel resim yaparsın….
-Yaptım öğretmenim. İşte!....
Elif Hanım resim kâğıdına baktı. Daha doğrusu Çetin’in gösterdiği yere. Birçok nokta olduğunu gördü.
-Öyle ise ne yaptığını bize açıkla.
-Öğretmenim, bunlar koyunun gözleri.
-Eee… Koyunlu bar nerede?
-Öğretmenim, koyunlar beyaz. Kağıt da beyaz olduğundan sadece gözleri büyük.
Diyerek, öğretmeni ve herkese yaratıcılığın, farklı düşünmenin önemini anlattı. Biz de yaratıcılığın önemini, resmin de olduğunu öğretmenimle konuştuk.