KÜLTÜR VE UYGARLIK - 1
Batı Medeniyeti’nin temelinde Türk-İslâm Medeniyeti’nin bulunduğu savına karşı, bu görüşün bir avuntu olduğu ileri sürenler var. Bu nedenle Kültür ve Uygarlık kavramları üzerinde durmayı ve birbirlerini nasıl etkilediklerini belirtmeyi gerekli gördüm.

*KÜLTÜR
Kültür; tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde, bir toplumun(milletten aileye kadar) kendine özgü olarak yarattığı ve benimsediği,
-Maddi gerçeklerin(araç, gereç, bina, yol, bilim-teknik vb),
-Manevi gerçeklerin(dil, din, ahlâk, örf, adet, gelenek, sanat, felsefe, yaşam biçimi vb),
-Bu değerleri yaratmada, kullanmada, sonraki kuşaklara iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların tümüne denir.
Kısacası bir toplumun kendine özgü olarak yarattığı her şey kültürdür.

KÜLTÜRÜN ÖZELLİKLERİ
-Kültür içgüdüsel, ya da kalıtımsal değildir, ö ğ r e n i l i r.
-Kültür, örgütlenmiş grup ve toplumlarda yaratılıp, paylaşılır, t o p l u m s a l d ı r.
-Kültür, kuşaktan kuşağa aktarılır, t a r i h s e l ve s ü r e k l i d i r.
-Kültür, ideal veya idealleştirilmiş kurallar bütünüdür.
-Kültür, ihtiyaçları karşılayıcı ve d o y u m sağlayıcıdır.
-Kültür, b ü t ü n l e ş t i r i c i d i r.
-Kültür, d e ğ i ş i r. Değişime uyum yoluyla gerçekleşir.

*UYGARLIK
Uygarlık(Medeniyet); bazı toplumların ekonomik, siyasi, toplumsal, düşün ve sanat bakımından ulaştıkları ve bir ideal sayılan gelişme durumu.
Uygarlık ve kültür çoğu kez eş anlamlı olarak kullanılsa da, Uygarlık bir toplumun kültür düzeyini anlatmak için kullanıldığı gibi, (kültür kavramı XIX. yüzyılda kullanılmaya başlandığına göre) XIX. yüzyıla kadar geçerli olan tek sözcük, -Arapların Medeniyet(Medine-medeni), Batılıların Civilisation dediği- Uygarlıktır.
çok olursa olsun, her insan topluluğu da uygarlığa yol açmaz. Bir topluluğun uygarlık aşamasına vardığını söyleyebilmek için, kendinde bazı koşul ve nitelikleri toplamış Uygarlık, dünya toplumlarının genel malıdır. Uygarlık, özleri değişik insan toplumlarının uzun süre içinde edindikleri evrensel bilgilerinin düzenli yoldan ilerletilmesi, inceltilmesi, ve paylaşılmasıdır.
Uygarlık denilince, birbirinden iki farklı kavram anlaşılır: Bir anlamıyla uygarlık, barbarlığın karşıtı olan durumu anlatmakta olup, bu anlamda “uygar toplum” denilince, “gelişme yolunda hayli ilerlemiş, ideal ölçülere hayli yaklaşmış bir topluluk” anlaşılmaktadır.
Bir başka anlamıyla ise uygarlık, “bir toplumu başka toplumlardan ayıran, onun özgün yanını ortaya koyan, yaşam biçimlerinin, kullanılan alet ve teknolojinin, çalışma biçim ve yöntemlerinin, inançların, düşünsel ve sanatsal faaliyetlerin, siyasal ve sosyal örgütlenme biçimlerinin bütünüdür.”

./..
( Kültür Ve Uygarlık - 1 başlıklı yazı AytenDirier tarafından 4.03.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu