TÜRK-İSLÂM BİLGİNLERİ - 1

Ayten DİRİER

Belgeseller izlerken, kameranın izlettiklerinin ardı sıra bambaşka bir aleme dalarım. Özellikle İpek Yolu belgesellerinde, İstanbul’dan Kaşgar’a dek yol üzerinde tesbih taneleri gibi dizilen hayal şehirlerin her birinde, Asya’yı aydınlatan kandilleri hatırlar, günümüze dönünce buruk bir duygunun etkisinde uzun süre kalırım. İstanbul, İznik, Konya, Erzurum, Harran, Mardin, Halep, Şam,Musul, Bağdat, Hemedan, İsfahan, Rey, Nişabur, Herat, Merv, Buhara, Semerkant, Hocent, Özkent, Fergana, Katvan, Belh, Gazne, Lahor, Balasagun, Yarkent, Kaşgar ve Turfan adı geçtiğinde, Ortaçağ boyunca oraları aydınlatan unutulmuş kandillerin adları, yaşamları zihnimde resmî geçide başlar.
Cern Deneyi nedeniyle yine hatırladığım; hem dönemlerini, hem de o sırada karanlık bir çağ yaşayan Avrupalıları aydınlatıp, Batı Uygarlığının yücelmesine temel oluşturan bu kandilleri, zamanları ve alanlarıyla kısaca tanıyalım.
*işaretliler Türk’tür.
*VII. YÜZYIL
-Hazini : ( 6 - 7 yüzyıl ) Yerçekimi ve terazilerle ilgili izahlarda bulunan bilgin.
*VIII. YÜZYIL
-İbni Avvam : ( 8 yüzyıl ) Tarım alanında ortaçağ boyunca kendini kabul ettiren bilgin.
-İbni Fazıl : ( 739 - 805 ) 12 asır önce ilk kağıt fabrikasını kuran vezir.
-Maaşallah : ( 72? - 815 ) Meşhur islam astronomlarındandır. Usturlabla İlgili ilk eseri veren bilgindir
IX. YÜZYIL
-İbn-i Firnas: Modern Havacılığın Öncüsü Bilgin. Tarihî kaynaklar İslâm bilgini Endülüslü İbn-i Firnas'ın da (? - 888) uzun çalışmalar sonunda yeni bir keşifte bulunup bir cihaz yaptığını, üzerine kumaş geçirip kanat yerine büyük kuş kanatları taktığını ve bu aleti çalıştırarak havalanıp uçtuğunu kaydeder. Üstelik havada uzun süre kuşlar gibi süzüldüğünü, daha sonra da sağlam bir şekilde yere indiğini belirtirler. Wright kardeşlerden önce 1000 sene önce ilk uçağı yapıp uçmayı gerçekleştiren bilgin, Batıyı, Batı’dan etkilemiştir.
*Cabir Bin Hayyan : ( 721 - 805 ) Atom bombası fikrinin ilk mucidi ve kimyanın babası sayılır. Maddenin en Küçük parçası atomun parçalana bileciğini bundan 1200 yıl önce söylemiştir.
-Cahiz : ( 776 - 869 ) Zooloji İlminin öncülerindendir. Hayvan gübresinden amonyak elde etmiştir. Türkler hakkında verdiği bilgilerle ünlenmiştir.
-Dinaveri : ( 815 - 895 ) Botanikçi Ve astronom bir alim olarak bilinir.
-Ebu Maşer : ( 785 - 886 ) Med-cezir olayını (gel-git) ilk keşfeden bilgindir.
*Fergani : ( 9 yüzyıl ) Ekliptik meyli ilk defa tesbit eden astronomi alimi.
-Huneyn Bin İshak : ( 809 - 873 ) Göz doktorlarına öncülük yapan bilgin.
*İbni Türk : ( 9 yüzyıl ) Cebirin temelini atan islam bilgini.
-Kindi : ( 803 - 872 ) İbni Heysem'e kadar optikle ilgili eserleri kaynak olan bilgin. Fizik, felsefe ve matematik alanında yaptığı hizmetleri ile tanınmıştır.
-Sabit Bin Kurra : ( ? - 901 ) Newton' dan çok önce diferansiyel hesabını keşfeden bilgin. Dünyanın çapını doğru olarak hesaplayan ilk islam bilgini. Matematik ve astronomi bilgini.

*Harizmi: ( 780 - 850 ) Cebirin Kurucusu Harizmi, Horasan’da (Özbekistan’ın Harezm kentinde) doğmuştur. Hayatının büyük bir bölümü Bağdat’da (Beytü’l Hikme’de) matematik, astronomi ve coğrafya konularında çalışarak geçmiştir. Cebirin kuran ve sistemleştiren Harizmi’nin iki önemli matematik kitabı vardır; "Cebir" ve "Hint Hesabı". Adı algoritmaya isim oldu, rakamları Avrupa' ya öğretti.

X. YÜZYIL
*Razi : ( 864 - 925 ) Keşifleri ile ün salan asırlar boyunca Avrupa'ya ders veren kimyager doktor ünlü klinikçi. Devrinin En büyük bilgini İbni Sina ile aynı ayarda bir bilgin
*Farabi: Büyük İslam Filozofu Ebu Nasır Muhammed bin Muhammed bin Tarhan bin Uzlug El-Farabi (879-950) (batıda Alpharabus), Sir Derya’nın Farab şehrinde doğdu. Aristo’nun derin bilgiç çalışmacısı, matematikçi, müzikolog ve doktor olarak ün kazandı. Aristo ve Yeni Platon(Eflatun)cuların çalışmalarının Suriye’deki çevirmen ve yorumcularıyla daha yakından tanışmak için Bağdat, Şam, Halep ve Harran’ı ziyaret etti.
Sistemi Aristoteles mantığına dayanan akılcı bir metafizikten oluşan, Aristoteles'in sistemini Platon'un görüşleri yardımıyla, İslam inancı ile uzlaştırmaya çalisan Farabi, Tanrı'nın varoluşunu kanıtlarken, Aristoteles'in akıl yürütme çizgisini takip etmiştir. Ona göre, bu dünyadaki nesneler hareket etmekte, değişmektedirler. Dünyadaki nesneler hareketlerini bir ilk Hareket Ettiriciden almak durumundadırlar. Farabi, Ses olayını ilk defa fiziki yönden ele alıp açıklayıp izah getiren ilk bilgin olup, Ebcet hesabıyla bir ebcet notası geliştirdi.
*Ahmed Bin Musa : ( 10. yüzyıl ) Sistem mühendisliğinin Öncüsü. Astronom ve Mekanikçi.
*Hasan Bin Musa : ( 10. yüzyıl) Dünyanın çevresini ölçen, üç kardeşler olarak bilinen üç kardeşten biri.
*Muhammed Bin Musa : ( 10. yüzyıl ) Dünyanın Çevresini ölçen 3 kardeşten biri. Matematikçi ve astronom.

-Ali Bin Abbas : ( ? - 994 ) 1000 sene önce ilk kanser ameliyatını yapan ve kılcal damar sitemini ilk defa ortaya atan bilim adamıdır. Eski çağın en büyük hekimlerinden olan Hipokratesin (Hipokrat) Doğum olayı görüşünü kökünden yıktı.
-Battani : ( 858 - 929 ) Dünyanın en meşhur 20 astrononumdan biri, trigonometrinin mucidi, sinus ve kosinüs tabirlerini kullanan ilk bilgin.
-Ebu Kamil Şuca : ( ? - 951 ) Avrupaya matematiği öğreten islam bilgini.
-Ebu'l Vefa : ( 940 - 998 ) Matematik ve Astronomi bilginidir trigonometriye tanjant, kotanjant, sekant ve kosekantı kazandıran matematik bilginidir.
-İbni Cessar : ( ? - 1009 ) Cüzzam hastalığının neden ve tedavilerini 900 sene önce açıklayan müslüman doktor.
-İbni Havkal : ( 10 yüzyıl ) 11 asır önce ilmi değeri yüksek bir coğrafya kitabı yazan bilgin.
-Zehravi : ( 936 -1013 ) İlk çağdaş ameliyatı yapan, böbrek taşlarının nasıl çıkarılacağını ve ilk böbrek ameliyatını gerçekleştiren bilim adamı..
-İbni Yunus : ( ? - 1009 ) Galile'den önce sarkacı bulan astronom.

-İhvanü-s Safa : ( 10 yüzyıl ) çeşitli ilim dallarını içine alan 52 kitaptan meydana gelen bir ansiklopedi yazan ilim adamı. Astronomi , Coğrafya, Musiki, Ahlâk, Felfese kitapları yazmıştır.
-İstahri : ( 10 yüzyıl ) Minyatürlü coğrafya kitabı yazan bilgin.
-Macriti : ( ? - 1007 ) Matematikte başkan kabul edilen Endülüslü Matematikçi ve astronom.
-Mes'ûdi : ( ? - 956 ) Kıymeti ancak 18. 19. Yüzyıllarda anlaşılan büyük tarihçi ve coğrafyacı. Mesudi günümüzden 1000 sene önce depremlerin oluş sebebini açıklamıştır. Mesûdinin eserlerinden yel değirmenlerinin de müslümanların icadı olduğu anlaşılmıştır.
.
XI. YÜZYIL
*İbn-i Sina: Dünya Tıbbına Yön Veren Tabip. Bilim ve tabâbet dünyasının göklerinde bir güneş gibi parlayan Müslüman Türk bilgini. İbn-i Sînâ (980-1037), Buhârâ'ya bağlı Afşan'da doğdu. O, tarihin en büyük Tıp Bilginidir. Esas adı Ebû Ali el Hüseyin, babası Abdullah bin Sina. Doktorların sultanının eserleri Avicenne adıyla, Avrupa üniversitelerinde 600 yıl temel kitap olarak okutuldu.. En ünlü eseri El KANUN’dur. Hastalık yayan küçük organizmalar, civa ile tedavi, Pastör' e ışık tutması, ilaç bilim ustası, dış belirtilere dayanarak teşhis koyma, botanik ve zooloji ile ilgilendi, fizikle ilgilendi, jeoloji ilminin babası.

*Biruni: (4 Eylül 973 – 1061) Astronomi ve Matematik Dehası. Al Biruni (Abu?l-Reyhan Muhhamed ibn Ahmad Al- Biruni) 973 yılında şimdi Khiva olarak bilinen şehirde, Özbekistan’da doğdu. İlk öğrenimini Yunanlı bir bilginden aldı. Tanınmış ve seçkin bir aileden gelen Harezm'li matematikçi ve gökbilimci biri tarafından evlat edinilen el-Biruni ilk çalışmalarını bu alimin yanında yaptı. Batı dillerinde adı Alberuni veya Aliboron olarak geçer. İlk eseri Asar-ül Bakiye'dir. Astronomi, matematik, doğa bilimleri, coğrafya ve tarih alanındaki çalışmalarıyla tanınır.Dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü söyleyen, Ümit Burnu, Amerika ve Japonyanın varlığından bahseden ilk bilim adamı. Beyruni Amerika kıtasının varlığını Kristof Colomb'un keşfinden 500 yıl önce bildirmiştir. Çağının en büyük bilginidir.

*Gazali: Muhteşem İslam Filozofu ve Müceddidi. İmam-ı Gazalî, bugün bir kısmı İran toprakları içinde kalan Horasan'ın Tûs şehrinde hicri 450 tarihinde (M. 1058) doğmuş, yine Tûs'un yakınlarındaki Tabira kasabasında505'de 55 yaşında vefat etmiştir. Ömrünün ilk seneleri ilim tahsiliyle geçmiş, orta yaşlarında ilmin zirvesine çıkmış, itibar ve hürmetin en muhteşemini görmüştür.
-Ali Bin İsa : ( 11 yüzyıl ) İlk defa göz hastalıkları hakkında eser veren müslüman bilim adamı.
-Ali Bin Rıdvan : ( ? - 1067 ) Batıya tedavi metodlarını öğreten islam alimi.

-Ammar : ( 11 yüzyıl ) İlk katarak ameliyatını kendine has biçimde yapan müslüman bilim adamı.
-Zerkali : ( 1029 - 1087 ) Keşif ve hizmetleri ile ün salmış astronomi alimidir.
-İbni Heysem : ( 965 - 1051 ) Optik ilminin kurucusu büyük fizikçi. İslam dünyasının en büyük fizikçisi, batılı bilginlerin öncüsü, göz ve görme sistemlerine açıklık kazandıran alim. Galile teleskopunun arkasındaki isim.
-Kerhi : ( ? - 1029 ) İslam Matematikçilerinden.

XII. YÜZYIL
*Cezeri: : ( 1136 - 1206 ) Sibernetiğin Kurucusu. Bedîüzzaman Cezerî, 1136'da Diyarbakır'da doğdu. Artuklu sarayında 32 yıl başmühendislik görevi yaptı. Bir yığın keşifleri, özellikle robotları bugün dahi hayret vericidir. Cezeri İlk sistem mühendisi, ilk sibernetikçi ve elektronikçi bilgindir. Bilgisayarın babası sayılır; oysa bilgisayarın babası yanlış olarak İngiliz matematikçisi Charles Babbage olarak bilinir..
-İdrisi : ( 1100 - 1166 ) Dünyanın,bügünküne çok benzeyen haritasını çizen coğrafyacı.
-İbn-i Rüşd: Rüşd (1126-1198), İslâm Filozofu ve Hekimi Endülüs'ün yetiştirmiş olduğu en büyük filozoflardan ve hekimlerden birisi olan İbn-i Rüşd, Aristoteles'in yapıtlarına yapmış olduğu yorumlarla Aristotelesçiliğin dirilmesini ve güçlenmesini sağlamıştır. Felsefecilerle kelamcılar arasında cereyan eden tartışmalarda, İbn Rüşd, felsefecilerin tarafını tutmuştur. İbni Rüşd doktor, astronom ve matematikçidir
-Cabir Bin Eflah : ( 12 yüzyıl ) Ortaçağın büyük matematik ve astronom bilginidir . Çubuklu güneş saatini bulan ilk bilim adamıdır.
-İbni Karaka : ( ? - 1100 ) Döneminde torna tezgahı yapan bilgin.
-İbni Zuhr : ( 1091 - 1162 ) Endülüsün en büyük müslüman doktorlarından asırlarca Avrupa'da eserleri ders kitabı olarak okutuldu.
-Ömer Hayyam : ( ? - 1123 ), Cebirdeki binom formülünü bulan bilgin. Newton veya binom formülünün keşfi Ömer Hayyam’a aittir. Astronomi, matematik ve kronoloji ile uğraşmıştır. Muzaffer İsfizari ile, Sultan Melikşah adına, Güneş sistemine dayalı “Celâlî Takvimi”ni hazırlamıştır.
( Türk-islâm Bilginleri - 1 başlıklı yazı AytenDirier tarafından 15.03.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu