Toplum olarak dara düştüğümüz vakit, birbirimize kenetlenen bir yapımız var. Ancak darlıktan bir nevi kurtulduktan sonra bu kenetlenmeyi görmek güç… Aslında her zaman birbirimize kenetlenerek hayatımızı idame ettirmemiz bizim yarınlara daha büyük umutlarla bakmamıza vesile olacaktır.

Tarihimizden bir kesitin tozlu raflardan çıkarılarak, çok başarılı bir filme dönüştürülmesi ise muhteşem bir şey… Öncelikle 120 filminin yapımcılarına, oyuncularına ve bu fikirde emeği geçen herkese teşekkür ederim. On ikisinden, on yedisine kadar 120 aslan parçası… 1914 yılı… Hasta adam bitkindir. Yurdun çeşitli yerlerinde savaşlar olmaktadır. Erkeklerin hepsi cephelere koşmuştur. İşte böyle bir zamanda Erzurum’daki cephede cephane biter ve Van’daki cephaneliğin taşınması gerekir. Ancak cephaneyi götürecek kimse yoktur. Zaten erkekler cephededir. Nihayetinde 120 aslan parçası çocuk, gönüllü olur. Anneler ve babalar, şehrin idari amiri, öğretmen, doktor büyük bir üzüntü içinde buna “Evet” derler. Çünkü bu tehlikeli bir iştir ve geri dönülmesi güçtür. Sonunda 120 aslan parçası yola çıkar ve cephaneyi cepheye ulaştırırlar. Van’a bunun sevinciyle dönerken yolda şiddetli bir tipiye yakalanırlar ve 120 aslan parçası hayata veda eder.

Tabii ki filmin ayrıntısını anlatmayacağım. İzlediğim bu güzel filmi, duymayanlar varsa duyurmak istedim. Özellikle ilköğretimden, üniversiteye bütün öğrencilerimizin mutlaka izlemesi gereken bir eser… Dahası bütün insanların izlemesi ve ibret alması gereken bir çalışma…

Tarihimizi öğrenmemizin bizim için en büyük avantajı, zamanında çekilen sıkıntıları gözümüzde canlandırarak, buna layık olabilmek için çalışmaktır. İşte biz bu sahneleri sürekli zihnimizde canlandırırsak, ülkemizi daha iyi bir noktaya ulaştırmak için gayret edeceğiz. Okullarımızda tarih dersleri öğretilirken sadece savaşlardan bahsedip, tarihlerle sıkmak yerine bu ve buna benzer etkinliklere öğrencileri götürerek bir anlamda toplumsal bilinci oluşturmak gerek. Böylesi bir çalışmaya milli eğitimin de kayıtsız kalmayacağını düşünüyorum. En azından hafta sonları öğrenciler toplanarak hep birlikte çeşitli tarihi mekânları ziyaret edilebilir, bu gibi eserleri izlemek için faaliyetlerde bulunabilir ve tarih bilinci çocuklara aşılanabilir.

Değerli öğretmenlerimize bu bağlamda büyük görevler düşüyor. Biraz daha fedakârlık yapmaları gerekiyor. Zaten öğretmenlik fedakârlık mesleği değil midir? O zaman bu mesleğin gereklerini yerine getirmek gerekir. “Kim uğraşacak bu etkinliklerle…” dersek, sürekli gençlerden ve onların yaşantılarından şikâyet etmeye devam ederiz. En önemlisi de şayet böyle bir düşünce içerisinde olursak, şikâyet etmeye de hakkımız olamaz.

Bu güzel eseri izlediğimden, siz değerli okurlarla paylaşmak istedim.

Haşiye: Sanatalemi.net yazarlarından Muhterem Yüceyılmaz hanımefendinin “Kahve Molası” isimli kitabı Bilgeoğuz yayınları tarafından neşredilmiş, hayırlı olması temennilerimle…

Yine Sanatalemi.net yazarlarından, Hüzeyme Yeşim Koçak hanımefendinin “Edebiyatçıysam Ne Olayım” isimli kitabı Karatay yayınları tarafından neşredilmiştir. Her iki yazarımıza da hayırlı olsun temennilerimi sunarken, daha nice eserlere imza atmalarını dilerim.

Bir haşiye daha… Genç Gelişim dergisi yazarlarından Turan Yalçın beyin “Hizmetkâr Lider Recep Yazıcıoğlu” isimli kitabı, Akis Kitap tarafından neşredilmiştir. Ülkemize değerli hizmetler veren bu valimizi rahmetle anarken, bu güzel kitabı gün ışığına çıkardığı için Turan beye de teşekkür ederim.
( 120 Aslan Parçası başlıklı yazı Erol AFŞİN tarafından 27.01.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu