Çanakkaleyi Geçilmez Kılanlara Minnettarız

                                            ÇANAKKALE’Yİ GEÇİLMEZ KILANLARA MİNNETTARIZ

 

 

       Bugün bütün dünyanın saygı ile andığı Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin 108. Yıldönümü… Hem zafer sevinci yaşıyoruz hem de vatan için gözlerini kırpmadan canlarını veren kahramanlarımızın ruhlarını saygıyla yâd ediyoruz. Aziz ruhları için dualarımızı yolluyoruz.

 

       İngiliz Büyükelçisi Richard Moore’un Twitter hesabından Türkçe olarak yazdığı aşağıdaki iletisi sosyal medyada kısa sürede geniş yankı buldu:

 

     “Bütün Türk dostlarımızın Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nü saygıyla kutlarım. Çanakkale’de tüm taraflar cesurca çarpıştı ancak hak edilmiş zaferi kazanan Türkler oldu. Çanakkale geçilmez.”

  

     Mustafa Kemal, Çanakkale’deki savaşındaki taarruz emrini Ruşen Eşref Ünaydın’a şöyle anlatmış:

      “ ...Bu esnada Conkbayırı’nın güneyindeki 261 rakımlı tepeden sahilin gözetleme ve korunmasıyla görevli olarak orada bulunan bir müfreze askerin Conkbayırı’na doğru koşmakta, kaçmakta olduğunu gördüm. Bu askerlerin önüne çıkarak: ‘Niçin kaçıyorsunuz ?’ dedim. ‘Efendim düşman!’ dediler. ‘Nerede?’ diye sordum. ’İşte!’ diye 261 rakımlı tepeyi gösterdiler.

         Gerçekten de düşmanın bir avcı kuvveti 261 rakımlı tepeye yaklaşmış ve tam bir serbestlik içinde ileriye doğru yürüyordu. Şimdi vaziyeti düşünün. Ben kuvvetleri (geride) bırakmışım, askerler on dakika istirahat etsin diye... Düşman da bu tepeye gelmiş. Demek ki düşman bana askerlerimden daha yakın!  Düşman benim bulunduğum yere gelse kuvvetlerim çok kötü bir duruma düşecekti.

          O zaman artık bilemiyorum, bilinçli bir düşünme ile midir, yoksa önsezi ile midir, bilmiyorum. Kaçan askerlere: ‘Düşmandan kaçılmaz.’ dedim. ‘Cephanemiz kalmadı.’ dediler. ‘Cephaneniz yoksa süngünüz var.’ dedim. Süngü taktırdım. Yere yatırdım. Aynı zamanda Conkbayırı’na doğru ilerlemekte olan piyade alayı ile dağ bataryasının yetişebilen askerlerinin ‘marş marşla’ benim bulunduğum yere gelmeleri için, yanımdaki emir subayını geriye yolladım. Bu askerler süngü takıp yere yatınca, düşman askerleri de yere yattı. Kazandığımız an, işte bu andır.”

       Gerçekten de, çekilen Türk askerleri mevzi alınca, karşı taraf ta mevzi alıp duraklar. Böylece, 57. Alay Öncü Bölüğü'nün Conkbayırı’na yerleşmesi için gereken süre kazanılmış olur. İşte bu an, Çanakkale Savaşları Kara Harekâtının kaderini belirleyen önemli anlardan birisidir. Böylesine önemli anda kilit rolü oynayan kişi ise, tartışmasız Mustafa Kemal’dir. Bu husus, Çanakkale Savaşları tarihiyle uğraşan Türk ve yabancı bütün uzmanlar tarafından doğrulanıp vurgulanmaktadır.

Daha sonra, Kolordu Komutanı Esat Paşa'nın izniyle, 27. Alay’dan geri kalan birlikleri de emrine alan Tümen Komutanı Mustafa Kemal, karşı saldırıya geçmek üzere 57.Alay'a şu emri verir:

     “ Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler ve komutanlar kaim olabilir.”

         İşte Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasını sağlayan efsanevi komutan Türkiye Cumhuriyeti’nin de kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal’dir. Başta ulu önder Atatürk olmak üzere Çanakkale’de bizlere özgür ve bağımsız bir ülke bırakmak için gözlerini bile kırpmadan canlarını feda eden şehitlerimizi, gazilerimizi saygı ile anıyoruz. Türk Milleti sizlere minnettardır.

HARİKA UFUK

( Çanakkaleyi Geçilmez Kılanlara Minnettarız başlıklı yazı harikaufuk tarafından 18.03.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.