Kusursuzluk Döngüsünde Başkalaşım

Gunümüzde teknolojinin artmasıyla birlikte sosyal medyanın insan üzerindeki etkisi büyük ölçüde baş gösteriyor. Başta mükemmelleşme olmak üzere bir çok yetiyi barındırıyor. Çirkin olan insan yoktur çünkü Allah (c.c) insanı ve evreni en güzel şekilde yaratmıştır. Fakat mükemmellik için uğraşmak bütün dertlerin zeminini oluşturuyor. Çünkü bir tablonun mükemmelliği dikkate alınırken hayata aynı düşüncelerle devam ediliyor.


Neden insan kusursuz olmak ister? Bu soru bazı zihinleri kurcalayabilir fakat bu soruya cevap vermek için, dünya gibi bir gezegende yaşamak lazım. İnsan bir yandan güzelleşmek isterken bir yandan da kusursuzluğu yanında taşımayı ihmal etmiyor. Kusursuzluk hastalığına yakalanan bir bireyin durumu çok vahim, çünkü ömrünü başkalarının düşünceleriyle yaşar. Bununla ilgili eleştiriler yapılabilir ama günümüzde sosyal medya üzerinde paylaşılan fotoğraflar aslında mükemmellik döngüsü. Örneğin arkadaşlarınızla bir fotoğraf çekiyorsunuz daha sonra yüzünüze uygun efektleri bulup fotoğrafa ekliyorsunuz. Sonra yine aynı şeyler. "Niye kendi yüzümüzü değiştirmeye çalışıyoruz?" demek neden kimsenin aklına gelmiyor? Ben cevap vereyim çünkü onların tabirine göre özgüvenleri gider bilakis -başkalaşım- onların özgüvenini yitiriyor. Özgüven güzellikle oluşabilir düşüncesi, kusursuzluk döngüsünde olan bu bireyleri ele geçiriyor.



Kusursuzluk döngüsü bir sebepten daha çok bir sonuçtur.
Bir şeyin sonucuna değil, nedenine bakmak daha doğru olur.  "mükemmel olma" çabası ve toplum tarafından beğenilme duygusu; ebeveynlerin sorumsuzluğundan kaynaklandığı için kusursuzluk döngüsünde olan bireyler, toplumun gölgesinde kalmayı ve kendi düşüncelerinden uzak bir hayat yaşamayı seçiyor.
Ebeveynler bütün suçu çocuklarda buluyor ama bilmiyorlar ki ebeveyn ne yaparsa çocuklar da onu yapar.
Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabında yer alan "Anne ve babalar çocuklarının kalplerini ve beyinlerini işlemeden kendi hallerine bırakırlarsa, orada da istenmeyen huy ve davranışlar baş gösterir." Alıntısından yola çıkarsak ebeveynlerin çocuklar üstünde etkisini görebiliriz.
Herkes toplumu eleştirmeden önce kendini eleştirse belki toplumun gölgesinden çıkıp başkalaşımı çürütebiliriz.


Zeynep kiraç 
( Kusursuzluk Döngüsünde Başkalaşım başlıklı yazı zeynep-kirac tarafından 18.04.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.