HAZ VE MUTLULUK
 
    Dopamin ve serotonin çatışmasını içimizin aydınlığına ya da karanlığına yol açar..Haz ve mutluluk birbiri gibi gözüksede çok farklı anlamlar içerir.
     Birbirine karıştırma ihtimaline binaen ,ikisinin birbirinden çok farklı şeyler olduğunu yeniden öğreniyoruz.  Prof Robert Lustıg Yaptığı öğretici karşılaştırma da aslında ahlaki bir öğretinin, bilmeden de olsa derviş mantığını dışa yansıtmaktadır. Aslında adam 1200 lü yılların  Anadolu mantığı ve öğretisinde tam tepe noktasında oturmuştır.Yunus un odun çekerken “çektiği eziyeti” yada hazzı ancak o bilir.Biz onun mutluluğunu onun keyfe gelerek ard arda dans ettirdiği kelimelerden mutluluğunu anlayabiliriz..
Profesörün Karşılaştırmalı olrak belirlemeleri şöyledir…
-Haz bedensel ,mutluluk ruhsaldır .Yani diyor ki takviyeli yaşam modeli seni mekanik bir yapıya dönüştürür.Müptezelliklerin başında haz düşkümlüğü vardır..Cezaevleri jaz düşkünlerinin işgali altındadır.
-Haz dışarıdan alınan maddeler ile temin edilebilir ama mutluluğun madde ile ilgisi yoktur.Hazza ulaşmak bir perakende zincirinde alış veriş manyaklığı şeklinde kendini gösterebileceği gibi çikolata tanesinde  yada mavi bir hap tanesi ile buluşmayı da olağanlaştırır diyor..Oysa mutlululuk dışarıdan alınan bir köpekle olmaz ama köpeğin dostluğu ve yakınlığında ruh haliniz sürekli dingin olabilir.Ya da Yurtdışındayken özlem halinizin sevdiklerinizle bir araya geldiğinde mutluluk dediğimiz Süreçi ifade eder..Dermansız gibi gözüken bir hastalık yada kaza anımdan salimen çıkışıda sizin ruhsal anlamda dinginliğinizi ifade eder..
-Haz geçicidir,mutluluk kalıcıdır.Dışarıdan alınan kimyasal size haz verirken misal bir enerji içeceğini aldığınızda beynin diğer alanlarının baskı altına alınması ile haz anı ertesi günden itibaren bir hafta sürecek yılgınlık ve yorgunluk haline dönüşebilir. Oysa mutluluk olgu  olay kişişere bağlı olarak kalıcı bir haldir 
-Haz kişisel deneyimlemelerle ortaya çıkar, mutluluk sosyal gruplarla oluşur.İşinize yarayacagını düşündüğünüz ve hobi zannettiğiniz bir davul alındığı tarihden itibaren bir çöp olarak evinizde kalabilir. Kişisel yeteneklerinize bağlı olarak tiyatro oyunda oyuncu olarak yer almanız halı saha gibi mahalle yada mesleki organizaslarda bulunmanız mutluluk halinin sürekliğidir..
-Haz bağımlılık yaratır,mutluluğun böyle bir problemi yoktur. Kahve içtiğinizde aldığınız hal bir dönem sonunda artık haz aldığınız için değil bağımlılık yarattığı içindir.Kola gibi bir kısım içeceklerinde bagımşılık yarattığı görünmektedir .Mutluluğun bağımlılığı yoktur Anne babanızı kaybettiğinizde derin acılar içerisine bürünsenizde zaman içerisinde acının da törpülenerek anılardaki mutluluğa dönüştüğü görülür..  
-Haz almakla mutluluk vermekle ilgilidir.Veren el, alan elden üstündür..Haz almak nihai tüketimi esas alır ve en son tükettiği bizzat insanın kendisi olur..Bir sadaka verdiğinizde ,bir öğrenciye burs gönderdiğinizde bir ağaç diktiğinizde hissettiğiniz duygu mutluluktur.Doğaya katttığınız artı bir değerdir..
-Haz dopamin ,mutluluk serotonindir İşin can alıcı noktası vücutta dopamin salgısını arttırdığınızda hazzınız tepe noktasına ulaşır.Serotonin seviyenizse minumum seviyeye düşer..
Tüketen insan ,hazza yoğunlaşmış dopamin bombasına sürekli ihtiyaç duyan ve bunun içinde almak eğilimi maksimumda olan bencilleşmiş insandır .Bencilleşmiş insan da nezaket utanma gibi duygularda alt seviyeye düşmüştür..
Mutlu insan sahip oldukları ile yetinen ve sahip olacaklarını düşünmediği içinde tüketimi alt seviyede olan yada tüketimi başkalarının mutluluğuna araç kılarak mutlu olan insanlardır
Haz sahibi nin tepe noktasına ulaşması ahlaksızlıklaşmaya doğru giden yolda molasızlıkdır
Kapitalizmi araç olrak kullanan Amerikan emperyalizminin protoip insanın en son kendini tükettiği insan tiplemesidir..

Torun Halili
( Haz Ve Mutluluk başlıklı yazı HALİLİ tarafından 28.01.2025 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu