Fatmagül`ün Suçu Ne?
Tek derdimiz bu, hepimiz birer hafiye olduk; Fatmagül`ün suçunun ne olduğunu araştırıyoruz.
Kim bu Fatmagül?
-Tanıyor muyuz ? ...
Memleket meselesi gibi üzerinde durduğumuz bu gereksiz film karakterinin sır perdesini niçin aralama peşindeyiz?...
Kendimizde suç bulamadığımız için olabilir mi? Birilerini kötülemek,karalamak insanın doğasında vardır.İnsan bunu niçin yapar? Kendini temize çıkarmak için mi?
Bu soruların cevabı muamma.Ama mutlaka bir günah keçisi olacak. Pısırık, sıska, kendini savunamayan biri: Fatmagül bu olabilir mi?Suçu ne?
Herkesin diline pelesenk olmuş, bu istisnai dizi filmi izledikten sonra;Fatmagül ün suçunun ne olduğunu öğrenen varmı?
Toplumumuz bu tür filmleri bayağı bir sindirmiş...Nedeni; cehalet olsa gerek. Ya da aramızda bilinçli tv izleyicisi yok.Öyleki: Mahalle kenarlarında oturan,`Koca Karı` diye sıfatlandırdığımız orta yaşlı ninelerimiz bile Fatmagül`ün derdine düşmüş.
Altmışını devirmiş teyze:
-Fatmagül, uy uy uy gariban, yetim kızım, öksüz kızım onu bu hallere düşürenler utansın,
Bir diğer teyze de:
-Fatmagül`ün bu melûl haline dayanamıyorum. Görünce içim burkuluyor...
Fatmagül'ü evlatlık almak için nüfus memurluğuna müracaat etmez mi...?
O kadar etkisinde kalmışız ki bu olayların,gerçek ve kurmaca hayatı birbirinden ayırt edemiyecek konuma gelmiş durumdayız...Bunun sebepleri neler olabilir...?
Medya araçlarının bilinçsiz bir düzeyde: Şişirme reklam yapmaları,yayın organlarının sanatsal konular üzerinde değil de, magazinel konular üzerinde yoğunlaşması ve kişisel yaşamı öldürme çabaları olabilir mi...?
Maalesef cevap çok açık... Evet kişisel yaşamı öldürme çabaları:
Bilinçsiz olan halk kesimi çocuklarına bile bu film karakterlerinin ismini vermekte... İsim bir yana, karakter olarak da o, şahıslara benzemelerini istemek, kişisel yaşamı öldürme eylemi değil midir?
Küçükken herkesin gözünde klasikleşen Hy-men, Batman ve Süpermen gibi kahramanlar; Halkı negatif etkilemiyor muydu?
Magazinden uzak olan bu çizgi karakterlerini , hayal gücümüzde ne denli biçimlendirmiştik?Ne kadar sindirmiştik çocuksu hayallerimize, kimbilir? Animasyon olmalarına rağmen yinede olumlu izler bırakmıştı hayatımızda.
Oysa şimdi animasyon ürünleri pek kalmadı. Bilinçaltımız ya tecavüz olaylarıyla ya da kanlı
sahnelerle kirlenmiş durumda. Bu kirli düzen bu doğrultuda devam ederse sanırım, TV izleme kültürümüz tarih olacak.
Televizyon kanallarında sıcak aile ortamı ve sanatsal programlar yerine,sürekli sorunlar,negatif olaylar konu olarak seçilmeye başladı başlayalı,bu olayların etkisinde kalan insanların da gerçek hayatlarında olaylar nüksetmeye başladı.
Galiba bundan sonra `Fatmagül`ün Suçu Ne?` adlı dizinin formatını değiştirip `TV İzleyicisinin Suçu Ne?` formatına dönecek....Sonumuz hayrolsun mu?...
Aziz KUZU