Yıllardır özlemini çektiğim ve bir gün olacak mı diye düşlediğim Ulusal Kitap Fuarı nihayet oldu. Sadece benim değil, fuardaki kalabalığı görünce anladım ki Malatya’mız da buna hasretmiş. Her yıl Ramazan aylarında düzenlenen Dini Yayınlar Fuarına kitabevleri katılır ve zaman zaman kitap dışında, boncuk türü şeyler satılırdı. Doğrusu kitaptan, kültürden uzak bir atmosferdi. 
 
Valiliğimizin girişimleriyle, Malatya Belediyesi ve Millî Eğitim Müdürlüğümüzün desteklediği Malatya 1. Kitap Fuarı nihayet açıldı. 250’ye yakın yayınevi katıldı, 100’ün üzerinde yazar Malatya’mıza iştirak ettiler. 1 Mayıs Salı günü başlayan fuar, her gün saat 10.00’da başlayıp 22.00’da sona erdi. 6 Mayıs Pazar günü saat 22.00 itibariyle de kitap fuarımız başarıyla görevini yerine getirerek kapandı. İnşallah seneye eksikliklerinin de giderilerek daha geniş katılımlı fuarları görebilmek nasip olur. 
 
Fuarımızı bizzat Valilik yönettiğinden dolayı, fuar alanı merkeze kuruldu. Malatya Belediyesi binasının hemen yanı başına, güzel bir alana kuruldu. Böylece insanların daha rahat fuara gelip gitmeleri sağlanmış oldu. Yer seçiminden dolayı yöneticilerimizi tebrik ediyorum. Kitapsız olmaz düsturundan hareketle kitap fuarına bendeniz de gittim. Tanıdık yayınevleri, tanıdık simalar ve bildik kitaplar arasında kendimi hiç yabancı hissetmedim. Nasıl yabancı hissederim ki? Kendi memleketimde fuar ayağıma kadar gelmiş, ev sahibi durumundayım. Fuarla ilgili intibalarımı yazarak devam edeyim. 
 
2 Mayıs Salı günü önce Selçuk Alkan ile görüştük. Kitabımın yayımlandığı Akis Kitap standına gittim, imza günü yapacaktık onun duyurusunu da astılar. Selçuk Alkan hocam ile hoşbeş ettikten sonra fuar hakkında düşüncelerimizi paylaştık. Bu arada bahsettiğim kişilere de kısaca değineyim. Selçuk Alkan, Malatya’da yaşıyor. Genç Gelişim, Genç Öğrenci, Süper Beyin, Beyin Gücü gibi dergilerde muhtelif zamanlarda yazıyor. Akis Kitaptan birkaç kitabı yayımlandı. Şu an kitapları tükenmiş durumda. Kent Kitap yayınlarından “Aşk Güzergâhının Gizemi” isimli bir romanı çıkacak. Tavsiyemdir. İmza gününde arkadaşlar, tanımadık simalar geldi ve kitabımızı imzalayarak verdik okurlarımıza. İmza gününü düşünmezdim ama kendi memleketim olunca arkadaşlarımız da gelir diyerek yayınevinin imza teklifini geri çevirmedim. 
 
Kitap fuarı bir Malatyalı olarak beni heyecanlandırdı. Tüm Malatya’da yaşayan arkadaşlarımız da aynı heyecanı duymuştur. Ama ben onlar kadar heyecanlanmadım belki. Çünkü çok şükür aradığımız kitaba gerek kitabevinden gerek internetten satış yapan siteler aracılığı ile kitap ihtiyacımızı karşılıyoruz. Ama kültürel bir şenlik olması açısından ise kitap fuarlarının önemi yadsınamaz. 
 
4 Mayıs Cuma günü İstanbul’dan Şeref Yılmaz hocamızı ağırladık. Ferfir Yayınları standında kitaplarını imzaladı. Özellikle “Sürmeli Türkçe” isimli deneme kitabı ile dikkatleri üzerine çeken Şeref Yılmaz, bu defa “Aşka Sor O Bilir” isimli deneme kitabını ilk kez Malatya’da okurları için imzalamış oldu. Temrin Dergisinin de genel yayın yönetmeni olan Şeref Yılmaz, Malatya Bilsam derneğinde yazarlık okulu öğrencilerine yazma konusunda bazı tavsiyelerde bulundu. Şiir konusunda önemli tespitlerde bulunan Yılmaz’ın şu sözleri hafızalarda kalacak nitelikte: “Şiirim nasıl olmuş diye sormak için beni her zaman bulamayabilirsiniz. Ama küçük bir ipucu vereyim. Bir şiirde yazdığınız cümleyi sokaktaki vatandaş yazabilir mi diye sorun kendinize… Evet, yazar derseniz, şiiriniz olmamış demektir. Ama yazamaz derseniz, o zaman şiiriniz olmuş demektir.” Bu sözlere katılmamak elde değil, şiir insanı düşündürmeli. Biraz gizemli olması lazım… Bu programdan sonra kitap fuarında imza gününe geçildi ve Hasan Alıcı bey ile Şeref Yılmaz’ı havaalanına uğurladık.
 
Yine aynı gün Timaş yayınlarından romanlarıyla adı sıkça duyulan Okay Tiryakioğlu ile görüştük. Gayet sıcakkanlı ve mütevazı duruşuyla takdirleri toplayan Okay beyi görmekten son derece mesut oldum. Zamanın kısıtlı olmasından dolayı çok fazla konuşamadık. İnşallah başka bir zaman etraflıca konuşabiliriz.
 
Nesil yayınları standını geçerken bir bayan gördüm, tanıdık bir sima… Sitemizin yazarlarındandır aynı zamanda. Meryem Aybike Sinan… Meryem hanım Malatya’lıdır. Yüz yüze konuşmamıştık daha evvel, ben kendisini sanatalemi.net’den bilirim, kendisi de beni buradan bilir. Böyle sürpriz karşılaşmalar da olmuyor değil, Meryem hanımı görmekten dolayı mutlu oldum. Meryem hanımın en son Aşk-ı Revan isimli bir romanı Nesil yayınlarından çıkmıştı. Hem intibalarımızı paylaşırken kıymetli yazarlarımızın eserlerinden de bahsetmemek olmaz.
 
5 Mayıs Cumartesi günü fuarda Ali Erkan Kavaklı ve Muhammed Bozdağ’ı gördüm. Akşam yemeği için çıktıkları sırada kapıda gördüm Ali Erkan hocayı, bütün sevecenliği ve nüktedanlığıyla… Ali Erkan Kavaklı’nın azmine yetişmek mümkün müdür bilmiyorum. Hayat Yayınlarında Sevdanın Kanatları isimli bir romanı yayımlandı, akabinde Nesil Yayınlarında Matarama Kan Doldu isimli Çanakkale ilgili bir çalışması yayımlandı. Allah bize de güzel eserler yazabilmeyi nasip etsin (âmin). Muhammed Bozdağ, gençler tarafından çok okunuyor. Aslında yaş ayrımı da yapmak yanlış, birçok insan okuyor kitaplarını. Mütevazı biri. Kendisiyle öğrenciyken tanışmıştık ama arada iletişim kopukluğu olmuştu, sürekli konuşamadığımızdan epey bir zaman geçmişti. Güzel bir karşılaşma oldu.
 
Aynı zamanda yemek yemeye gittiğimiz zaman Mehmet Doğan’ı da gördüm. Aynı masada idik. Mehmet Doğan ile daha evvel tanışmadığımızdan pek konuşamadım ama iyi nüktedan olduğunu söyleyebilirim. Anlattıklarıyla yüzlerimizde tebessüm belirdi.
 
Malatya basınında geniş yankı uyandıran fuarımız, ulusal anlamda da dikkatleri üzerine topladı. Artık kültürel değişimlere ve yeniliklere önem veren bir yönetimin olması bizleri gelecek adına sevindirmektedir. Sayın valimiz, Malatya Beydağının ağaçlandırılması projesiyle de takdirleri toplamıştı. Bir şehrin yeşillendirilmesi ve bu şehri doğal bir zenginlik ile gelecek kuşaklara bırakmak görevinin önemli olduğu bariz bir gerçek.
 
Bu güzel kitap şenliğinin yapılmasında büyük katkıları olan başta Sayın Valimiz Ulvi Saran olmak üzere, belediye başkanımızı ve millî eğitim müdürümüzü tebrik ediyorum. İnşallah bu kültürel şenlikler artarak devam eder ve Malatya bir kültür şehri olarak literatürde yerini alır. Selam ile.
( Malatya 1. Kitap Fuarı başlıklı yazı Erol AFŞİN tarafından 8.05.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu