*****************************************************

          Sorgun Güldestesi” güzel bir eser, harika bir çalışma; emeğin, gayretin ve alın terinin ürünü… Durali Doğan Hoca, Sorgun’la ilgili ciddi, seviyeli bir çalışma gerçekleştirdi. Bunların hepsini değerlendirip kitaplaştırdı; kendisini kutluyoruz.


          “Sorgun Güldestesi” en son çalışması olup Sorgun köylerini içeriyor. Gerçekten de emeğin, gayretin ve çabanın ürünü bu eser. Sorgun’a kalıcı eserler bırakan Eğitimci-Şair yazar, araştırmacı ve gazeteci dostumuz Durali Doğan beye Sorgunluların şükran borçlu olduklarını ifade etmeliyim. Kendisini takdir ettiğimi, alkışladığımı ve emeğine saygı duyduğumu belirtiyorum.


         Güldeste, Sorgun’un kasaba ve köylerini konu edinmiş. Eser Durali Doğan hocanın önsözüyle başlıyor. Durali hoca eserin önsözünde şunları ifade etmiş:


         “Güzel ilçemizi anlatan Sorgun Güldestesi’ni Türk kültürüne kazandırmanın sevincini yaşıyorum. İlk Sorgun çalışmamı 1990 yılında ‘Bütün Yönleriyle Sorgun’ ikincisini 1995 yılında ‘Sorgun Doksan Beş’ adıyla yayınlamıştım.


         Son üç yıl yoğun bir şekilde bu esere çalıştım. İlçemizin mezra, köy ve beldelerini, dağını, taşını her yerini yeniden gezdim; bilgi ve belge topladım, fotoğrafladım.


         Ayrıca, Osmanlı arşivinde Sorgun ile ilgili önemli belgelerden yararlanmaya çalıştım.  Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerini Milli Kütüphane arşivlerini titiz bir çalışmayla taradım. Arşivlerdeki 1530 tarihine ait Tahrir Defterleri ile 1840-1845 yıllarında tutulan Temettuat Defterlerinde Sorgun ile ilgili belgeleri aldım.


         Bu Güldeste, Sorgun’u maziden ati’ye taşıyan, Sorgun’u tanımak isteyenlere referans, yeni yetişen kuşaklara rehber olacak özellikte hazırlanmış eşsiz bir eserdir.


         Sorgun tarihi, turizmi, yer altı kaynakları, şifalı kaplıcaları, jeotermal enerjisi, sosyal ve ekonomik potansiyeli ve halk kültürü ile zengin bir ilçedir.


         Hayatımın en güzel yılları bu ilçede geçti. Ve yine en güzel yıllarım bu zenginliği araştırma ve yazma ile geçti. Böylece bir büyük hayali daha gerçekleştirmenin hazzını sizlerle paylaşıyorum. Geçmişi yarınlara taşımak amacıyla hazırladığım bu güzide eserle ilçeme olan vefa borcumu da ödemiş oluyorum. Kitabın en eziyetli safhası olan dizgi, sayfa düzenlemesi, baskı ve tüm teknik safhalarda destek olan, Sılam Ofset çalışanlarına, sevgili Caner ile sevgili oğlum Ahmet ve Alpaslan Gazi’ye teşekkür ediyorum. Sevgi ve saygılarımla” (Durali Doğan Sorgun Gazetesi-Önsöz yazısı)


         Evet Durali Hocam aslında bu eserle ilgili her şeyi özetlemiş. Gayretinin, çabasının amacını da ifade etmiş. Kendisini kutladığımızı, tebrik ettiğimizi ve alkışladığımızı belirtmiştim. Mükemmel bir çalışma olarak değerlendirdiğimiz “Sorgun Güldestesi” şahsıma imzalanıp takdim edildikten sonra bir çok alanda ben de bu eserden istifade ettim ve eseri yazılarıma kaynak gösterdim.


         Büyük boy renkli ofset baskılı bu güzel eser 416 sayfa olup tamamı renkli, tamamı orijinal baskıyla hazırlanmış. Eserde Sorgun ilçesi tanıtıldıktan sonra beldeler, köyler, hatta mezralar ayrı ayrı ele alınarak tarihi, ekonomisi, kültürü ve turizmi ile tanıtılmış kasaba ve köylerden yetişen ünlülerden söz edilmiş.


         “Sorgun Güldeste”yi teslim aldığım günden itibaren okumaya, istifade etmeye çalıştığımı belirtmiştim. Çalışmalarıma da kaynaklık teşkil eden bu güzel eserin Sorgunlu ve Yozgatlı hemşerilerimizin kütüphanelerinde bulunmasını tavsiye ederim. Hele hele  Sorgunlu dostlarımızın kaçırmaması gereken harika bir eser.


         Ansiklopedi özelliğinde, ciltli ve orijinal baskılı bu güzel eseri temin edebileceğiniz adres: Durali Doğan, Selam Gazetesi – Sılam Ofset Tel: 0-354-415 20 20 Sorgun.


         Çalışmalarını takip ettiğim, eserlerini ve yazılarını okuduğum değerli kardeşim Eğitimci-Araştırmacı şair-yazar Durali Doğan’ı kutluyor, başarılarını alkışlıyorum. Gönlüne, yüreğine sağlık Durali Hocam, çaban, emeğin, gayretin zayi olmasın, eserin Sorgunlu hemşerilerinden de takdir görür inşallah. Sizi kutluyor, yeni eserlerinizi bekliyoruz.


         Sorgun Sevdalısı, Kültür dostu, Sorgun’un “ KÜLTÜR ELÇİSİ “ Durali Doğan hocamla şiir şölenlerinde tanıştık. Yozgat Şairler-Yazarlar Derneği’ni birlikte kurduk, televizyon kültür sofrasını onun kamerasından izledik. Bizim gönlümüzde onun yeri doldurulamaz konumda, çabasını ve gayretini seviyoruz, eserinin Sorgun ve Yozgatlı dostlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

                  Ahmet SARGIN
 YOZGAT  ŞAİRLER YAZARLAR 
DERNEĞİ BAŞKANI

( Durali Doğan İle başlıklı yazı Ahmet SARGIN tarafından 1.06.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu