Ders: Demokrasi
Konu: Uygulamalı İleri Demokrasi
Öğretmen: Usta öğreticiler (Güvenlik güçleri)
Eğitim araçları: Cop, kalkan, gaz bombası, tazyikli su sıkma aracı, biber gazı, bot, kelepçe
Yer: Benzin istasyonları, üniversite kampüsleri, caddeler.
Yararlanılan Kaynaklar: Ziya Paşanın " Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir; Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir” beyiti. (Açıklaması: Nasihat ile uslanmayanı sertce uyarmalı, gene uslanmazsa dövmeli.)
İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin tesbiti: “Öğrenciler kendilerini yere attılar.” (Yani kendi kendilerini dövdüler.)
Bir devlet büyüğünün beyanatı: “Aslında benim polisim öğrencilere karşı çok sabırlı davranmıştır.” (Ne kadar sabırlı davrandığı belli: Kafası yarılanlar, gözleri moraranlar, ayakları ve kaburgaları kırılanlar, bebeğini düşürenler… Ya bir de sabırsız davransalarmış!)
Sonuç: İngiltere merkezli haftalık ekonomi dergisi Economist’in, iki yılda bir yaptığı dünya demokrasi endeksi araştırmasına göre Türkiye, iki yıl öncesine oranla iki basamak geriye düşerek Nikaragua’yla 89’unculuğu paylaştı. Yani Türkiye, Tanzanya ve Uganda’nın da bulunduğu hibrit (melez) rejimler grubunda.. (Lübnan bile bu sıralamada Türkiye’nin önünde yer aldı.)
***
Anayasa oylaması geride kalalı aylar oldu. 12 Eylül sabahı yeni bir Türkiye’de uyanacaktık. Darbecilerden hesap sorulacaktı, herkes daha fazla özgür olacaktı, terör sorunu halledilecekti, ekonomik problemlerde bile iyileşmeler ortaya çıkacaktı.
Vaadler bu kadar değildi elbette. Dahası da vardı, ama neyse…
***
Böyle bir “ileri demokrasi” ister misiniz?
Kendi adıma söyleyeyim:
Teşekkür ederim. Ben almayayım. Kaldıysa benimki “normal” olsun lütfen!..
Ömer Faruk Hüsmüllü