DÜZCE’DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER…
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
ÇAYAĞZI KÖYÜ CAMİİ;AKÇAKOCA İLÇESİ'NİN ÇAYAĞZI KÖYÜ'NDEDİR, ÇİVİ KULLANILMADAN YAPILAN ÇANTI TİPİ BİR CAMİDİR. XV1.YÜZ YIL İÇİNDE YAPILAN BU CAMİ, BİR SÜRE ÖNCE ONARIMDAN GEÇİRİLMİŞTİR. ESKİDEN 4-5 KÖYÜN BİRLEŞEREK NAMAZ KILDIĞI BU CAMİLERE ORHANGAZİ CUMA CAMİİ DENİYORDU, KÖYLÜLER NAMAZINI KILDIKTAN SONRA KURULAN PAZARDA ALIŞ VERİŞ YAPTIKTAN SONRA KÖYLERİNE DÖNERLERDİ.
HEMŞİN KÖYÜ CAMİİ;AKÇAKOCA İLÇESİ'NE BAĞLI HEMŞİN KÖYÜ'NDEDİR, TAŞ VE AHŞAP KULLANILARAK YAPILMIŞTIR. ESKİDEN KÖYLÜLERİN CUMA NAMAZI KILMAK İÇİN TOPLANDIKLARI BİR CAMİ İDİ, 350 YILLIK BİR MAZİYE SAHİPTİR. ARMUDU İLE ÜNLÜ HEMŞİN KÖYÜ'NDE YER ALAN BU CAMİ, BİR ARA ONARIMDAN GEÇİRİLMİŞTİR.
KONURALP CAMİİ;DÜZCE'NİN KONURALP KASABASI'NDADIR, X1V.YÜZ YILDA YAPILDIĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR. DİLAVER AĞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, BU GÜNE KADAR BİR ÇOK ONARIM GEÇİRMİŞTİR VE SAĞLAM DURUMDADIR.
SARI ÇÖKEK KÖYÜ CUMA CAMİİ;KAYNAŞLI İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, SARI ÇÖKEK KÖYÜ'NDEDİR. 1323 YILINDA ORHANGAZİ DÖNEMİNDE OSMANLI TOPRAKLARINA KATILAN DÜZCE VE ÇEVRESİ'NİN KAYNAŞLI İLÇESİ'NİN SARIÇÖKEK KÖYÜ'NDE, BU ÇEVREYE YERLEŞEN MANAV TÜRKLERİ TARAFINDAN SIK AĞAÇLARLA KAPLI OLAN BÖLGEDE HİÇ ÇİVİ KULLANMADAN YAPTIKLARI VE ÇANTI TİPİ DEDİKLERİ 450 YILLIK CUMA CAMİSİ BULUNMAKTADIR. AĞAÇ KÜTÜKLERİNİN BİRBİRİNE KERTİLMESİ İLE YAPILAN BU AHŞAP CAMİ'NİN HEMEN YANINDA, OSMANLI DÖNEMİNDEN KALMA HAN KALINTISI DA VARDIR.
EFTENİ GÖLÜ KUŞ CENNETİ;DÜZCE'NİN
CENEVİZ KALESİ;AKÇAKOCA İLÇESİ'NDEDİR, YUNAN GÖÇMENLERİ TARAFINDAN KURULDUĞU TAHMİN EDİLEN KALE DİAPOLİS ANTİK KENTİ'NE AİTTİR. X11.YÜZ YILDA BU BÖLGEYE YERLEŞEN CENEVİZLİLER TARAFINDAN ONARILARAK KULLANILMIŞTIR, MOLOZ TAŞLARLA İNŞA EDİLEN KALENİN KARA TARAFINDA GİRİŞ KAPISI İLE YÜKSEK BİR GÖZETLEME KULESİ YER ALMAKTADIR.
CENEVİZ KALESİ'NİN DOĞUSUNDA VE BATISINDA 2 AYRI PLAJ YER ALMAKTADIR.
KURUGÖL KANYONU;AKÇAKOCA'YA
DERDİN KAPLICASI;DÜZCE'NİN
EFTENİ KAPLICASI;DÜZCE-GÖLYAKA BATI YOLU ÜZERİNDEDİR, DÜZCE'YE
DÜZCE İL HALK KÜTÜPHANESİ (KİTAP SAYISI;7000);
CAMİKEBİR MAHALLESİ, RIHTIM SOKAK, NO.3
DÜZCE
TEL.0-380-5244812 E MAİ[email protected]
AKÇAKOCA İLÇESİ HALK KÜTÜPHANESİ (KİTAP SAYISI;7510;
YALI MAHALLESİ, BAHADIR YALÇIN CADDESİ, ESKİ VERGİ DAİRESİ
AKÇAKOCA-DÜZCE
TEL.0-380-6112140
ÇİLİMLİ İLÇESİ HALK KÜTÜPHANESİ (KİTAP SAYISI;4011)
DÜZCE ÜNİVERSİTESİ, M.Y.OKULU, 1.KAT
ÇİLİMLİ-DÜZCE
TEL.0-380-6815822
YIĞILCA İLÇESİ HALK KÜTÜPHANESİ (KİTAP SAYISI;6452)
ORHANGAZİ MAHALLESİ, ÖZEL İDARE BİNASI
YIĞILCA-DÜZCE
TEL.0-380-6514304
GÖLYAKA İLÇESİ HALK KÜTÜPHANESİ
KÜLTÜR MAHALLESİ, CUMHURİYET CADDESİ
GÖLYAKA-DÜZCE
TEL.0-380-7114234
FAKILLI KÖYÜ MAĞARASI;AKÇAKOCA İLÇESİ'NİN
GÖKÇEAĞAÇ MAĞARASI;YIĞILCA İLÇESİ'NDEDİR, İÇİ SARKIT-DİKİT-SÜTUN-DUVAR-PERDE DAMLATAŞ İLE YOĞUN BİR ŞEKİLDE KAPLIDIR.
YENİMAHALLE MAĞARASI (KOÇKÖY MAĞARASI);AKÇAKOCA İLÇESİ'NDEDİR, KARADENİZ OTOBANI KENARINDA BULUNAN YENİMAHALLE (KOÇKÖY) MINTIKASINDADIR. İÇİNDE YERALTI DERESİ-ÇOĞU YERDE GÖL-DEVA KAZANI-ŞELALELEr- SARKIT-DİKİT-SÜTUN-DUVAR-PERDE DAMLATAŞ-DAMLATAŞ HAVUZLARI MEVCUTTUR.
ÇAMLI MAĞARASI;DÜZCE-YIĞILCA KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, BU YOLUN 20.KM.SİNDEN SONRA AYRILAN AKÇAÖREN-KOCAOĞLU-ÇAMLI YOLU TAKİP EDİLEREK ULAŞILABİLİR. GENİŞ BİR ALANIN YÜZEY SULARINI TOPLAYAN MAĞARA'NIN İÇİ SARKIT-DİKİT-SÜTUN-DUVAR-PERDE DAMLATAŞ-MAKARNA-EKZANTRİK-
SARIKAYA MAĞARASI;YIĞILCA İLÇESİ'NDEDİR, GENİŞLİĞİ 80 METREDİR. BOYU 75 METREDİR, TAVAN YÜKSEKLİĞİ YER YER
AKSU MAĞARASI;İÇİNDE YERALTI DERESİ VE DEĞİŞİK BÜYÜKLÜKTE ÇOK SAYIDA SALON VE GÖL VARDIR, MAĞARA İÇİNDE YÜKSEKLİĞİ 5-
YENİCE KÖYÜ KÖY ALETLERİ MÜZESİ;AKÇAKOCA İLÇESİ'NE BAĞLI YENİCE KÖYÜ'NDE BULUNAN BU MÜZEDE, MUHTARLIK TARAFINDAN TOPLANAN VE ESKİDEN KÖYDE KULLANILAN TARIM ALETLERİ-İŞ ALETLERİ GİBİ İLGİNÇ EŞYALARIN SERGİLENDİĞİ BİR MÜZEDİR.
KARABURUN KÖYÜ PLAJI;AKÇAKOCA İLÇESİ'NE
AKTAŞ ŞELALESİ;AKÇAKOCA'YA
GÜZELDERE ŞELALESİ;DÜZCE'YE
SAMANDERE VADİSİ DERESİ VE ŞELALESİ MİLLİ PARKI (;DÜZCE'NİN
TOPTEPE MINTIKASI ŞAHİN TEPESİ;DÜZCE'YE
TEPEKÖY KORULUĞU MESİRE ALANI;ÇİLİMLİ İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, İLÇEYE
SAKLI KENT ŞELALESİ;DÜZCE'YE
AKTAŞ ŞELALESİ;AKÇAKOCA İLÇESİ'NE
AYDIN PINAR ŞELALELERİ;DÜZCE'YE
KÜÇÜK MELEN IRMAĞI;BABA DAĞI ETEKLERİNDEN DOĞMAKTADIR, YIĞILCA İLÇESİ'NDEN GEÇEREK HASANLAR BARAJI'NA. BURADAN EFTENİ GÖLÜ'NE DÖKÜLEN IRMAĞIN KENARI BOYDAN BOYA MESİRE ALANIDIR.
BÜYÜK MELEN IRMAĞI;EFTENİ GÖL'ÜNDEN ÇIKARAK KARADENİZ'E DÖKÜLEN IRMAĞIN İÇİNDEN GEÇTİĞİ CUMAYERİ'NE BAĞLI DOKUZ DEĞİRMEN KÖYÜ RAFTİNG SPORUNA MÜSAİT BİR YERDİR. DİĞER GEÇTİĞİ BÜTÜN ÇEVRELER MESİRE ALANIDIR, GÜZELDERE ŞELALESİ YOLU ÜZERİNDE BULUNAN BU BÖLGEDE;KOCAYEMİŞ-AKÇAKESME-SÜPÜRGE ÇALISI-FUNDA-KIZILCIK-SİMSİR-KARAYEMİŞ-KATRAN ARDICI-SAPLI MEŞE-YABANİ KİRAZ-YABANİ ERİK-ORMAN SÖĞÜDÜ-SARIÇAM-KESTANE-IHLAMUR-SİKLAMEN-GICIR OTU-ÇUHA ÇİÇEĞİ-KALDIRIK-LADEN GİBİ AĞAÇ VE BİTKİ ÇEŞİTLERİ DE YER ALMAKTADIR.
DÜZCE'DE BULUNAN TÜRBELER;
ONURALP TÜRBESİ;
KARAKÖY TÜRBESİ;
CUMA YERİ TÜRBESİ;
AHMET DEDE TÜRBESİ;
DÜZCE'DE BULUNAN YAYLALAR;
KOCA YAYLA-ŞEHİRLİ YAYLASI-ODAYERİ YAYLASI-TORKUL YAYLASI-TOPUK YAYLASI-KARDÜZ YAYLASI.
KONURALP MÜZESİ;KONURALP BELDESİ GİRİŞİNDE YER ALAN MÜZENİN 3 TEŞHİR SALONU, 2 DEPOSU İLE 1 KONFERANS SALONU VE İDARİ BÖLÜMLERİ VARDIR. BURADA 1789 ARKEOLOJİK, 456 ETNOĞRAFİK VE 3837 SİKKE (ANTİK PARA) BULUNMAKTADIR. TOPLAM 6082 PARÇA ESER ZİYARETÇİLERE TEŞHİR EDİLMEKTEDİR, 12 KASIM 2003 TARİHİNDE AÇILMIŞTIR.
KONURALP ANTİK TİYATROSU (KIRK BASAMAKLAR);KONURALP KASABASI'NDADIR, M.S.1.YÜZ YILDAN KALMA ROMA İMPARATORLUĞU'NA AİT BİR ESERDİR. MANZARAYA HAKİM KONUMDADIR, UZUNLUĞU
ROMA KÖPRÜSÜ;ROMALILAR ZAMANINDA İNŞA EDİLMİŞTİR, TABAK ÇAYI ÜZERİNDEDİR. 3 KEMERLİDİR, ÇİLİMLİ'YE ULAŞAN ANTİK YOL ÜZERİNDE OLUP KONURALP-AKÇAKOCA İSTİKAMETİNDE YER ALAN YOLUN KENARINDADIR.