Her ne kadar minnettar olsam da öğretmene
İçimin yağı erir Türkçe dersi denince
Nice ülkeler gördüm nice lisanlar duydum
Dilimizde taşırız, onlarda gönül tacı

Ütülmeden pişen kaz motor bozar yenince
Bronzlaşmak uğruna kara üzüme uydum
Neyin ikamesiydi kardeş yerine bacı
Latinceyle sömürdü, ne elif ne a olduk

Zora gelmedi fikir, bahanesi " ben buydum "
Köy enstitüsüne red, Kur'an kursuna hacı
Kimliksiz süreçlerde yarım Türkçeyle dolduk
Harfe direnç bitirdi medrese ilimini

Sayın Hocam ne yapsın, erk ve müfredat acı
Özveriyle belletti, aynı boylamda yolduk
Artık seyretmiyorum kimsenin filimini
Hem babayım hem kitap, okuyun çocuklarım

Vefakar öğretmenim gününüz kutlu olsun

Hayattaysan şükranlar yoksan rahmetler olsun




MCU






Şiirim, tüm Sayın Öğretmenlerimize yazdığım son beyit sabit olması sebebiyle hariç kalmak üzere vezn-i âher'e kendi özgün tarzım uyarlanarak farklı bir sistemle yazılmıştır, yaygın kullanım şekli  duraksız 15'li hece ölçüsüyle müstef'ilâtün müstef'ilâtün müstef'ilâtün müstef'ilâtün aruz kalıbıyla dörtlü cüzlerle yazılarak olsa da değişik hece ölçülerinde ve mısra adetlerinde de olabilmektedir. Üçlü kıtalar dışında kafiye örgüsü abcd, bcde, cdef, defg şeklinde ilerler ve değişmez. Bu teknik örgü soldan sağa ve yukarıdan aşağıya  kullanılır ve tek bir şiir içerisinde aynı şiir iki kez okunur. Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbı bu yatay ve dikey okumanın bir diğer ideal kalıbıdır. Özellikle sitemlere uygun bir serbesti tanıyan oynaklığı vardır. İlk okuma zinhar uyak ve durak tadı vermez ama enteresandır, ben severim. Kendi katkılarımla bir hayli tuhaflaştı tabii ki orijinal yapı, umarım ve dilerim çok irrite etici gelmez : )) Bu kalıbı farklılaştırarak kullanmamın satirik bir esprisi de vardır ki ; sanatsal anlamda aruz bir deryadır ve muhteşemdir ancak sadece Farisi kökenli diller için. Türkçemize asla ve asla zerrece uygun olmadığı gibi dilimizin bozulmasında çok ciddi katkılara sahiptir. Dil bilim anlamında uzun zamandır bu konuda bir makale yazmaya niyetleniyorum ancak fevkalade bilgi birikimi gerektiren riskli bir konu, zaman içerisinde yazacağım inşaallah. Aruz'un Türkçeye zorlama ile adapte edilmeye çalışılması şiirlerde anlam bütünlüğünü bir nebze korusa da tam anlamıyla benim şiirimde olduğu üzere anormal yapısal bozuklukları da beraberinde getirmiştir. Bu sadece edebiyat dilinde değil yaklaşık bin yıl boyunca Türkçe'nin özünde hem günlük hem de resmi yazışma ve konuşmalarda da derin dilbilimsel çarpıklıklar oluşturmuştur. Şiirin konusu Türkçe olduğu için bunca uzadı açıklamalarım, hoş görünüze güveniyorum : )) İzahatlarım lütfen yanlış değerlendirmelere yol açmasın şahsım tam bir aruz hayranı ve tutkunuyumdur ama sadece Farisi eserlerde, Türkçemizde değil, bu tutku beni de aruz denemelerine itiyor sıklıkla fakat sadece bir özenti benimki. Sanatsal değeri yoktur ya da yok denecek kadar azdır demek daha doğru belki.  

Ne zamandır içerimde bir uktedir yediğim her lokmada alnımın her terinde öğretmenlerime şükranlarımı kendim ve ailem adına sunamamış olmak ; işte bu nedenledir ki sitemize hayranım ve misyonuna ciddi saygı duyuyorum sevaplarıyla da günahlarıyla da, bana bu olanağı sağlamış olması bağlamında. Genelde tüm öğretmenlerimizin, özelde ise Türkçe öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü şimdiden kutlarım, hafta boyunca her öğretmenime birer ikişer yazabildiğimce gönlen de olsa ulaşmaya çalışacak ve seriyi 24 Kasım tarihinde İlkokul Öğretmenim ile nihayetlendireceğim. Onların gıyabında sitemizdeki tüm öğretmenlerimizin de bu güzel günleri kutlu olsun efendim.
 
Saygılarımla,
 
Mehmet Çağatay Ünlütürk
( Şükrümün İlk Sıralarında Öğretmenim Var / Türkçe başlıklı yazı MCU :) tarafından 19.11.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu