BAHARIN ÖZELLİĞİNE, GÜZELLİĞİNE DOYUM OLMAZ...

     Merhaba gönül dostları. Her mevsimin ayrı ayrı özelliği, güzelliği olduğu gibi ilkbahar mevsiminin de havası bambaşkadır. Bu mevsimin uzun olmasını arzu etsek de süresi dolunca her şey değişebiliyor. Sonbahar sonlarında ve kış mevsimi içinde toprakla buluşan tohumlar, dikilen fidanlar havaların ılık olmasıyla, güneşin sıcaklığıyla filizlenerek  yapraklar, çiçekler açmaktadır.

     Bağ, bahçe, tarlası olanlar her karış toprağını gönlünce değerlendiriyor. Sahipsiz, bakımsız arazilerde yabani otlara teslim olmaktadır. Fidan dikmek  hanenin yararına olduğu gibi! O fidanın büyüyüp ağaç olduğunda, meyve verdiğinde sebeplenen her insanın ve canlının duasıyla amel defterinize de sevap işlenmiş olur.  Evinizin etrafına fidan dikmiyorsanız mutlaka sebze yetiştirmeye çalışın. Bahçenizden tazecik koparıp yemek ne güzel olur.

     Meyve ve sebze üretme imkanı olmayanlar elbette çoktur ama her soruna mutlaka bir çare vardır. Evin avlusunda ki boş yerleri rengarenk çiçeklerle donata bilirler.  Bir karış arazi de yoksa plastik saksılarda gönlünce farklı çiçekler yetiştirerek balkonlarda bakabilirler ruhlarını rahatlatabilirler. Her çiçeğin farklı kokusu olduğu gibi, farklı desenleri, şekilleri de vardır. 

     Pazarlarda fidan, fide satıcıların önünde kuyruklar oluşuyor. Esnafın keyfi yerinde kimi çiçek alıyor, kimi fide, kimi de tüplü fidanlar alıyor. Halkımızın yeşilliğe duyarlı oluşu  oksijenimizi artırıyor. Saksılarda, tüplerde, fidanlarda, ağaçlarda açan çiçekler baharın özelliğini, güzelliğini sergilemektedir. Her fidanın bir umut ağacı olduğu kesindir. ondan çıkacak meyveler de gıdadır.

   Bazı  vatandaşlarımızın süs ağaçlarına da özen göstermesi doğaldır. Çünkü
 yeterince sebze ve meyve bol olan yerlerde süs ağaçlarına da ihtiyaç vardır. Her ilde ve ilçelerde ki belediyelerin yeşillik ve çevre açısından yoğun çalışmaları gözlenmektedir.  Yol boyunca rengarenk açan çiçekler, desenli ağaçlar yayaların da, sürücülerin de ilgisini çektikçe memnun olmaktadır.

    Baharın özelliğine, güzelliğine elbette doyum olmaz.  Sonbahar, kış mevsimi dışarı yeterince dışarı çıkamayan aileler piknik imkanı bulmaktadır. Havaların ısınmasıyla yerli yabancı turistlerinde harekete geçmesi bir çok esnafımızın yüzünü güldürmektedir. Sahillerdeki hareketlilik de yazın müjdesini verebiliyor. Henüz bahara doyamadın yazı erteleyelim bence.

     Baharın ilk müjdecisi çiçeklerle birlikte, kuşlar, kelebekler, leylekler olur. Kış uykusuna yatan böcekler de hareketlilik başlar. Maalesef meyvelere ve sebzelere zarar verenler için de önlem almak zorundayız. Bunu yapamazsak ürettiğimiz ürünlerin ortakçısı olurlar. İlaçlamalarımızı zamanında yapmalıyız. Baharla tanışan nice yavrular da vardır. Örneğin kuzular, oğlaklar, civcivler. 

    Bahar edebiyat dünyasında da hareketlidir. Baharla ilgili şiir yarışmaları düzenleyen kurumlar var. Bu kurumlardan birinin açmış olduğu bahar şiiri yarışmasında hece dalında ikincilik kazanan BAHAR VAR şiirimi de sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. Baharın özelliği, güzelliği elbette bir kaç satıra sığmaz. Bahar havası şiirimle de anlatmak istediklerimi özetlemeye çalışıyorum. Bahar havanızı bir ömür yaşamanız dileğimle hoşça kalınız.

*****  BAHAR  VAR  *****

Sevgili yarimin ismine benzer,
Buzları  eritir, karları  süzer,
Yokluğu acıdır, kaybolsa üzer,
Ruhumda, gönlümde, içimde bahar.

Dalında  rengarenk açar çiçekler,
Toprak ısınınca  çıkar böcekler,
Tazeye dönüşür tüm yiyecekler,
Bağımda, bahçemde, dışımda bahar.

İklim açısından şanslı bir iliz,
Tohumlar yeşerir, veriyor filiz,
Yazlık giysilerle doluyor valiz,
Ovam da, semtimde, kışımda bahar.

Sedir çamları var oksijen saçar,
Kuşlar, kelebekler, leylekler uçar,
Güneş gülümserse bulutlar kaçar,
Doğamda, dağım da, taşımda bahar.

Zekice benimse olursun hayran,
Yirmi üç nisanda yaparsın bayram,
Pikniğe gidersin, içersin ayran,
Konumda, mevsimde, başımda bahar.

***** BAHAR  HAVASI  *****

Ruhumu okşuyor rengarenk çiçek,
Kainat  içinde  hakikat,  gerçek,
Yaratılan  canlı  er, geç  ölecek,
Gönlümüzde vardır bahar havası.

Ufuktan güneşin doğuşu başka,
Bitkiler, ağaçlar  geliyor  aşka,
Dağlarda, ormanlar yanmasa keşke,
Yöremizde vardır bahar havası.

Leylekler yuvayı yapmaya başlar,
Bağa ve bahçeye gidiyor dostlar,
Uçurtma uçurtur genç arkadaşlar,
Köyümüzde vardır bahar havası.

Havada dans eder kuşlar sürüsü,
Denizin üstünde yüzer gerisi,
Saymakla biter mi balık serisi? ,
İlimizde  vardır bahar havası.

Şarkıya, türküye konu  ederiz,
Araçta, yaya da söyler gideriz,
İrili,  ufaklı  hayvan   güderiz,
Zekimizde vardır  bahar havası.

Ispartalı  Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Baharın Özelliğine Güzelliğine Doyum Olmaz ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 19.04.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.