TOPRAĞIN ÖZÜNDE ve ŞAİRİN SÖZÜNDE GÜL VAR...

     Türkiye'nin gül bahçesi gül şehrimden gül yüzlü insanlara, gönül dostlara merhaba. Saygıda kusur etmeden gül kokusu içinde sevgilerimi iletiyorum. Ne mutlu ki bize dünyanın kalbi olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin milletiyiz. Ne mutlu ki bize Allah'ın çok sevdiği Muhammed ümmetiyiz. Kitabımız kuran, dinimiz İslam. Resulün simgesi olan gül fidanları da Isparta şehrimizde bol miktarda üretilmektedir. Gülün özü gül esansı da değerini korumaktadır.

     Şehrimizin bir çok yöresinde filizlenen gül fidanları dikenli olsa da içinden bin bir güzellikle açan güller toplama zahmeti gösterenlere ayrı bir haz duygu,
heyecan yaşatmaktadır. Mayıs içinde açmaya başlayan güller, haziran sonu     
ve temmuz ayının ortalarına kadar devam etmektedir. Bu süre içinde güllerin 
tanıtımı için festivallerde yapılmaktadır. Benim gibi duygulu Isparta'ya, güle sevdalı gönül dostlarımda ilhamların akışını, toplumun bakışını dile getiriyor.
 
      Toprağın  özünde ve şairin sözünde gül var derken konuyu genel olarak işlemek istedim. Çünkü şarkılara, türkülere, poplara tüm müzik türlerinin için de yer alan gül sözcükleri notaya dökülüp, dudakların kıpırdamasıyla ruhumuzun derinliğine inmekte ve ferahlat maktadır. Günlük kullandığımız mutfak eşyalarımız da, porselen tabaklarda yerini alan güller zarifliğiyle de iştahımızı kabartmaktadır. Perdeler, mobilyalar, kıyafetler de gül ile süslenir.

      Gülün saygı, sevgi, hoş görü simgesini benimsediği gibi, aşk, sevda kapılarının açılmasına, huzurlu yuvaların oluşması vesile olduğu bilinen bir gerçektir. Söz kesilecek, nişanlanacak, evlenecek gençler gül çikolata alırken gül sepetini de  almayı ihmal etmezler. Hiç bir insan saygıyla, sevgiyle uzatılan gülü reddedemez.  Nice zalimleri de dize getiren güllerin hakkında ne desek azdır. Toprağın özü gül diyorum. Toprak, su olmasa güller açmaz ki! . Duyarlı insanlar olmasa sevgi saçmaz ki! . Tüm çiçekleri kurut mayalım.

      Isparta gülünün domurcuk hale geldikten sonra dört saat içinde açtığını belkide bir çok insan bilmiyordur. Bende bir arkadaşımdan duydum. O da benim gibi güle sevdalı biriydi. Gül bahçeleri içinde belgesel programlar hazırlar ilimizde ki televizyonda sunum yapardı. Domurcuk bir gülün karşısına kamarayı kurarak bu arada saatini de ayarlayarak açmasını beklermiş. 

      Bir gülün kıvamına gelişi, açışı toplam dört saat sürmüş. Sabırla bekleyen bunu tespit eden merhum: İrfan Yardımcı şair dostumu da rahmetle anıyorum.
Bu arkadaşım çok sigara içerdi duygu yüklü insandı. Onun aramızdan erken ayrılmaması için tiryakiliğine son vermesini istedim ama bir türlü tiryaki alışkanlığından vazgeçmedi. Akciğer kanserine yenik düştü. Sağlığa zararlı maddeler içinde çok şiirlerim yazılarım var ama bu konumda da gülden bahsedeceğim. Hatta tütünün yerine güller dikilse diyede şiirlerimle önerilerimi sunuyorum. İnşallah mesajım yetkililer tarafından algılanır.

       Her çiçeği, her meyveyi, sebzeyi çok seviyorum, sora da da yemek seçmiyorum ondan dolayıda yüz kilonun altına düşmüyorum. Gülleri bam başka duygularla seviyorum. Bana Yaradanı, peygamberimizi hatırlatıyor. Allah'ımın yarattıkları kainatın içinde bin bir güzellikler, özellikler sıralıdır. Ama çiçeklerin kraliçesi olan güllerin yeri bambaşkadır. Bülbüllerin bile dile gelişi sanırım çekiciliğin dendir.  Gül özentili tüm takılar. Gülü giysilerle güzel fiyaka. 

       Bu mevsimde çok insanın bahçesinde, saksısında, elinde, dilinde gül var. Isparta sevdalısı Zeki Çelik'in konusunda, yazısında, şiirinde neden gül olmasın. İnşallah evimin çevresini de güllük, gülistanlık yapmaya çalışacağım. Lütfen bir avuç toprağınız bile kalsa çiçek dikiniz. Bir saksı toprağınız varda da gül dikiniz. Çünkü gülü seyredenler güzel düşünürler. Tüm gönüller çiçek bahçesine dönsün, dünyadaki savaşlar son bulsun. Zalim kalpler yumuşasın. Hoşça kalınız, dostça kalınız, Güllerle birlikte gülümsemeyi de unutmayınız.

  G Ü L  i s t e   B E N D E N

Dikenler içinden salar kokuyu,
Sağlıklı tutuyor cildi dokuyu,
Samimiyet artar siler korkuyu,
Hediye olarak gül iste benden.

Konuşma adabı her an önemli,
Görmek istemiyor gözleri nemli,
Kültür, iltifatta olmalı mimli,
Tatlı dürüst olan dil iste benden.

Davraz kayak yeri kış günü hazır,
Kozmetik yönünden yetişir Hızır,
Halısı, havası sağlıyor huzur,
Güzellikte meşhur il iste benden.

Duygular kükresin mana yüklesin,
Bestekar okusun nota eklesin,
Seyirciler coşsun salon titresin,
Sazıyla, sözüyle tel iste benden.

Hasretle, özlemle kollar saracak,
Zeki bu konuda kafa yoracak,
Aşıklar dengini elbet bulacak,
Sıcacık uzanan el iste benden.

*  G Ü L E  S E V D A L I   *

Bir ekmeğe muhtaç yaşayanlar var,
Gönlü geniş ama barınağı dar,
İşi olmayınca bulamıyor yar,
Kimi sefil, garip çula sevdalı.

Arsa, arabası, villası mevcut,
Her çeşit gıdayı tadıyor vücut,
Böyleleri ile dostluğu geçit,
Kimi döviz, borsa, pula sevdalı.

Her türlü sanatı kavramaktadır,
Ülkeyi dolaşıp kıvranmaktadır,
Trafiğe göre davranmaktadır,
Kimi, şoför, kaptan yola sevdalı.

Kin, öfke, sitemi gören kaçıyor,
Kimi surat asıp nefret saçıyor,
Sohbet güzel ise zaman geçiyor,
Kimi bal, şekerli dile sevdalı.

Resulün ümmeti olmak hevesi,
Isparta iline gelir göresi,
Dalında misk kokar göller yöresi,
Şair Zeki Çelik  güle sevdalı.

Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM Isparta il temsilcisi.
( Toprağın Özünde Ve Şairin Sözünde Gül Var... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 14.06.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.