DİKKAT! ...  İZLENİYORSUNUZ 

       Saygıdeğer duyarlı gönül dostlarım. Sevgiler, selamlar ileterek söyleşimi bu konu ile sürdürüyorum.Teknoloji harikaları çoğaldıkça iletişimde, görünümde kolaylaşıyor. Fotoğraf makinesi özelliğini,güzelliğini yitirmese de meraklı kişiler yeni buluşlara heves ediyorlar. 1980 yıllarında video kaset kiralama iş yerim varken kamera da çekim için gerekli oluyordu.

       O tarihler de renkli televizyon fazla yaygın da değildi. Renkli televizyon olsa da renkli yayın yoktu. Video kaseti yaygındı. Avrupa da yaygınlaştıkça filmler, müzikler ülkemize de ulaşıyordu. Merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ı Başbakanlık dönemin de Eğirdir kemik hastanesi açılışında kameramla çekmek nasip oldu. Teknolojiye ayak uydurmak zor olsa gerek. Her geçen gün yenisinin yenisi üretiliyor.

       Mobese kameraları arttıkça suçluluk oranları da nüfus ortalamasına göre azalıyor. Trafik dede rahatlama oluyor. Radarların da devreye girmesiyle hatalarımız kolayca fark edilmektedir. İnternet ortamı sayesin dede dünyanın bir ucundan bir ucuna bakabiliyoruz. Hatta uydudan bile seyredilmektedir. Her hangi bir ülkenin caddesini, sokağını Google ye yazdığınız da büyülterek, küçülterek hareketliliği izleyebiliyoruz. Gözlemle seyahat yapabiliyorsunuz.

        Trafikte seyir halindeyken kurallara uymadığımız taktirde cezaları kaçınılmaz oluyor. Bir komik olayı sırası gelmişken sizlerle paylaşayım: Bizim eski mahalle de bir komşu aracıyla seyir halindeyken radara yakalanmışlar. Trafik polisi durdurup ehliyet ruhsat sorunca: Komşular cezadan kurtulmak için itiraz ederler. Görevli de radarda ki görüntüyü onlara gösterir, bu sizsiniz deyince: Komşular memur bey bunlar bize az benziyorlar ama biz hata yapmadık deseler de cezadan kurtulamazlar.

        Yanlış yerlere park yapılıp resmi çekildiğinde de dosyaya işleniyor. Araç sahiplerinin üç, beş ayda bir ceza takibi yapmaları menfaatlerinedir. Hırsızlık olayları şeffafça izlenmektedir. Cinayet olaylarının, terör olaylarının, kanlı, bıçaklı kavgaların da çözümün de yardımcı olan mobese kameralarının hakkı yenmez. Her yörede bulunması emniyet güçlerini rahatlatmaktadır. Havadan, karadan takipler de yardımına ihtiyaç duyulmaktadır.

        Özel ve tüzel günlerde de  yarayan kamera mitinglerde  bile olay çıkaranların kimliğinin ortaya çıkmasın da yardımcı oluyor. Düğünün birinde gelinin takıları çalınmış. Savcılık düğünde çekilen görüntüleri dikkatle izleyince hırsızın kızın babası olduğunu kanıtlamış. Üzücü ama gerçek olaylar göz önünde mobese kameraları sayesinde sergileniyor.
 
       Aile içi video kamera çekimleri güzel anıların saklanmasına vesile oluyor.  Haneden uzaklaşıp her hangi bir yere geçici gittiğiniz zaman evin çevresine yerleştirilen cihaz sayesinde bilgisayardan izleme imkanınız olabiliyor. Özel iş yerlerinizde de durum aynı. Müşterileri ve çalışanları gönül rahatlığıyla izleyebiliyorsun. Mobese kamaralardan kötü niyetli kişiler rahatsız olurlar.
Hayırlı işlere vesile olan iyi niyetli kişiler içinde güzel anılar arşiv olabilir.

       Sözlerin özü olan şiirlerle konuyu bağlamaya çalışırken şunu da hatırlatmayı uygun buluyorum. Kainatın sahibi bizlerin her anını gözetlemekte, melekleri de günahımızı, sevabı da yazmaktadır. Allah razı olduğu kulların arasına alsın bizi. Aslında mobese kameraların kalabalık yerler dışında tehlike arz eden ıssız bölgelere de yerleştirilmesi suçluları kolayca ele verir. Allah dünya ve ahirette bizleri utandıracak hal ve hareketlerden bizleri uzak tutsun toplum içinde ve huzuru mahşerde mahcup etmesin. Hoşça kalınız. 
 
*****  MOBESE  *****

Yol yapımın da  geçit  soyulmuş,
Çukur doldurulmuş,dağlar oyulmuş,
Trafik  düzeni  şeffaf   kurulmuş,
Mobese yakalar bir  hata yapma.

Sağından düzgün git kırıp sallama,
Aşırı  yükleme  ağır  dallama,
Düz şerit var iken araç sollama,
Mobese yakalar sen hata yapma.

Çalışma var iken hızını  azalt,
Patika yerler de zamanı uzat,
Kemerini takıp aynayı düzelt,
Mobese yakalar bak hata yapma.

Geçeceğin yerde  freni  sıkma,
Tali yol da bekle ansızın çıkma,
Nefsine hakim ol yuvalar yıkma,
Mobese yakalar dur hata yapma.

Zekice takip et en önü seçme,
Kırmızı  ışık da kavşağı geçme,
Uykusuzsan uyu, alkol de  içme,
Mobese yakalar hiç hata yapma.

*****   KAMERA  *****

Ehline düştü mü görevi kolay,
Nişan da,düğün de çekersin halay,
Dikkatler üstünde çıkarsa olay,
Her yöne gidiyor teker kamera.

Güzeli,çirkini ayırt etmiyor,
Devamlı çalışsa kaset yetmiyor,
Meraklı doymuyor istek bitmiyor,
Gördüğü her şeyi çeker kamera.

Net ayar yaptırır küçük ekranı,
Cihazda her şey var zumunu tanı,
Arşive koyunca oluyor anı,
Uzağa, yakına bakar kamera.

Sahibini bile bulsa affetmez,
Onu susturmaya servetler yetmez,
İpucu için de sorunlar bitmez,
Şüpheli buldu mu yakar kamera.

Muhabir olanlar haber peşinde,
Zeki başarılı her bir işinde,
Hizmeti yoğundur bir çok seçimde,
Mitinge karışır sakar kamera.

Ispartalı Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Dikkat !... İzleniyorsunuz başlıklı yazı Ispartalı tarafından 19.12.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.