Hikaye / Yaşamdan Hikayeler

Eklenme Tarihi : 24.12.2013
Okunma Sayısı : 2040
Yorum Sayısı : 0
YAKITSIZ   ZEMHERİ,  KIŞI   ATLATAMAZSINIZ...

   Merhaba gönül dostlarım. Saygı,sevgi,selam ileterek konuyla ilgili duygumu
 paylaşıma sunuyorum.Yaşadığımız dünya da bir çok bölgelerde dört mevsim hissedilmektedir. Bazen artı eksiler yaşansa da ilkbahar, yaz mevsimi ılık, sıcak geçse de, sonbahar ve kış mevsimi serin ve çok soğuk geçmektedir. İnsan sağlığı ön planda tutulduğundan gerekli tüm tedbirler de alınmalıdır.

     Sonbahar başlangıcın da kış hazırlıklarının yapılması  bence en güzelidir. Günler,haftalar ilerledikçe, zemheri kış kendini gösterdikçe çözüm üretmede zorlanabiliriz. Kışın ortasında odun, kömüre çok ihtiyaç duyulduğundan tez tükenebilir, gerekli ihtiyacı karşılamakta mahrukatçılar sıkıntıya düşebilir. Ayrıca fiyat ayarlaması yapılabilir. Doğal gaz içinde aynı durumlar geçerlidir.

     Kömür alırken ehline danışmak gerek. Bazı kömürler ocaktan yeni kazılıp direk satışa sunulduğundan ıslak olabilir, sobanız da yakmakta zorluklar yaşayabilirsiniz. Kalorifer kazanları için satışa sunulan kömürlerin de kalite boyutları vardır. Normal sobada yanan kalorifer kazanında yakılması uygun olmaz. Kalorifer kazanlarını da bilinçli kişilerin yakması gerekmektedir.

     Odun konusuna fazla değinmiyorum. Çünkü odunlar, kıymıklar sadece kömürü tutuştururken ihtiyaç duyulmaktadır. Kırsal kesimlerde bu konuda ki hazırlıklar erken başlar. Bağ ve bahçelerden  çıkan artıklar kıyılarak kurutulur.
 Kömüre ihtiyaç duymayanlar dayanıklı, meşe odunlarını, meyve odunlarını tercih ederek  stoklarını yaparlar. Köy yörelerinde bu tür sıkıntılar çok azdır.

     Şehir merkezlerinde, ilçelerde mevcut alanlar sınırlı olduğundan fazla da stok yapılmıyor. Bir binanın yıllık yakacağı odun, kömür miktarı belli olduğuna göre yatırımlar da ona göre yapılmaktadır. Doğal gaz bulunan bölgelerde fazla yakıt parası gelmesin diye dairenin her yerini değil de sadece çok sık kullanılan bölgeleri ısıtarak sonbahar ve kış mevsimini atlatmaya çalışırlar.

  Yeni yapılan yapılarda ruhsat alabilmek için mantolama yapılması gereklidir. Mantolama dıştan yapıldığı taktirde daha güzel sonuç alınır, evde daralmaz. Daha önceleri tuğla arasına yapılıyordu, yine yapanlar olabilir. İçten kaplama yapanlarda mevcut ama en iyisi beş santim kalınlığında, yanmayan cinsinden dıştan mantolama yapılmasını  tecrübem gereği öneride bulunuyorum.

     Hane içinde alınması gereken diğer tedbirlere de sırası gelmişken kısaca izah edeyim. Çatılara izocam yalıtımı ile kapladığınız da sıcak hava yukarıdan dışarı çıkmaz. Beton tavanlara yapışan köpükler de kısmende olsa yalıtım görevi yapabiliyor. Kapı, pencerelerin lastiklerini kontrol ediniz. Gerektiğinde hazır yapışkan kav uçuklardan yararlanabilirsiniz. Kırık camlar değişmelidir.

    Son dönemlerde ki yapılarda genelde ısı cam  kullanılmaktadır. Kapı ve pencere kalitelerine de dikkat edilmektedir. Daire içindeki aksesuarlar da gözden geçirilmeli. Küçücük delikten eve tozun girdiği gibi soğuklarında girmesi kolay olur. Gece yatarken yanan sobayı kapadığınız da Allah korusun zehirlenebilirsiniz. Üşümemek için yün yorganları, kalın battaniye tercih edin.

    Yakıtsız zemheri, kışı atlatamazsınız konusun da daha söylenmesi gereken çok sözler, tavsiyeler var ama konuyu sözlerin özüyle bağlamak istiyorum. Kışlık, yiyecekler, giyecekler de sağlığınız açısından çok önemlidir. Sadece şahsınızı düşünmeyin ihtiyacı olanlara da yardımcı olunuz. Kışın sokaklarda yaşayan nice garipler, yalnızlar var yetkililere bildiriniz. Hoşça  kalınız.

*****  Y A K I T S I Z    *****

Mevsimlere göre hazırlık yapın,
Mecburen örtülür pencere, kapın,
İlkbahar ve yaz da dolmalı küpün,
Sonbahar,kış, odun, kömürsüz olmaz.

Şehirde doğal gaz yaygınlaşıyor,
İnsanlar bilinçli,  saygınlaşıyor,
Zemheri de hayat durgunlaşıyor,
Sonbahar,kış, odun,kömürsüz olmaz.

Her hane sıcacık yuva arzular,
Köy yerinde kimi tezek hazırlar,
Kıymıkla, talaşla artar huzurlar,
Sonbahar,kış, odun,kömürsüz olmaz.

Dağların içinden maden kazılır,
Ağaçlar kesilir, kütük dizilir,
Soğuktan titreyen üşür, büzülür,
Sonbahar,kış, odun,kömürsüz olmaz.

Kalorifer, soba kazanı dolar,
Pahalı olunca bütçeyi yolar,
Şair Zeki size sağlıklar diler,
Sonbahar,kış, odun,kömürsüz olmaz.

***** K Ö M Ü R   *****

İlk önce bedeli saydırıyor sun,
Dağların içini oyduruyor sun,
Alemi sıcağa doy duruyorsun,
Bütçeden yolarsın bizleri kömür.

Grizu patlarsa göçükler olur,
Facia arttıkça açıklar olur,
Önlem alınmazsa kaçıklar olur,
Hüzne de boğarsın bizleri kömür.

Çok işe yarıyor değerli elmas,
Bazen can alıyor tutturuyor yas,
İşçinin üzeri daima kir,pas,
Her türlü yakarsın bizleri kömür.

Çiğnersen çıkmıyor kurumlu yerler,
Ağır iş yapanlar daima terler,
Sobayı kaparsan gece zehirler,
Yüreği bur karsın bizlerin kömür.

İrili ufaklı torbaya doldun,
Kış günü depoda yerini aldın,
Odunla tutuşup ısıyı saldın,
Çok farklı kokarsın Zeki'ye kömür.

Ispartalı Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Yakıtsız Zemheri , Kışı Atlatamazsınız ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 24.12.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.