Hayatın Kitabı Kur’an-ı Kerimin Yüce Allah tarafından indirilmeye başlandığı ve içerisindeki kazanımlar veya kıymetler bin aydan elde edilebileceklerden daha üstün ve değerli olan bir geceden bahsediyoruz!..

           

            Bir yıllık ömrümüzün çok önemli bir dönüm noktası mesabesinde olan Kadir Gecesi gafletle geçirilmemsi gereken bir zaman dilimidir… Tabii ki, bu şu demek değildir: Sair zamanlarda zevkine göre, keyfine göre davran, harekete et sonra da Kadir Gecesini bekle işi bitir!..

 

            Müslüman’ın meşru zemindeki her sözü ve davranışı ibadet olduğundan bu geceyle tabiri caizse şarj olabilir ve yeniden iman, irade ve azmini tazeleyebilir!..

 

            Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır. ” (Buhârî, Îmân 25, 27, 28, 35, Savm 6, Terâvih 1, Leyletü’l–kadr 1)

 

            Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah (a.s.) geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi. (Buhârî, Leyletül–kadr 5; Müslim, İ’tikaf 7)

            Hz. Aişe (r.a.):

– Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.

– “Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua etbuyurdu. (Tirmizî, Daavât 84)

            Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi. Hadis-i şeriflerde buyruluyor ki:

“Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgâr yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır.” (Taberani)

Bazı âlimlere göre bir yıllık kaderler de bu gecede belirlenir, çünkü “Kadir” ile “Kader” aynı kökten gelmektedir!...

Başka bir anlamı da “Kadr-u kıymet” yani değer demektir diye ifade edilmiştir!..

Kadir Gecesinin Ramazan ayı içerisindeki gününün tam ve net olarak belirtilmemesinin nedeni inananları tembelliğe sevk etmeyip, her bir gecenin Kadir Gecesi olabileceği düşüncesiyle zamanlarını tazarru, niyaz, dua ve ibadetle geçirmelerini sağlamaktır!.. Bundan dolayıdır ki, başta Peygamber Efendimiz(s.a.v.) olmak üzere ashabı ve O’nun izinden giden ümmeti Ramazan ayının son on gününü; Kadir Gecesine isabet edebilmek için  “İTİKÂF” ile geçirmişlerdir…

Biz kullar bir sonraki Kadir Gecesine kavuşup kavuşmayacağımızı bilemediğimiz için elimizdeki fırsatı değerlendirmek durumundayız!..

Bu arada ebeveynlerimize, çocuklarımıza  ve bütün müminlere dua etmeyi, fitre ve zekâtlarımızı vermeyi de unutmamalıyız!..

Rabbimiz bizleri kendisine layık kul ve Hz. Peygambere layık ümmet eylesin!..

Bu çok önemli Mübarek gecenin İslam coğrafyasında akan kanların ve gözyaşlarının durmasına ve dünyada huzur ve barışın sağlanmasına vesile olmasını Yüce Allah’tan temenni ve niyaz ediyoruz!..

Kadir Geceniz mübarek olsun. Selam ve dua ile!..

MFK

( Kadri En Yüce Müstesna Bir Gece başlıklı yazı MFK tarafından 12.07.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu