Bu uzun, işlerin yoğun olduğu sıcak yaz günlerinde; Ramazan orucu ibadetini eda edip Kur’an tilavetiyle, teravihlerle, iftar programlarıyla verdiği fitre, sadaka ve zekâtlarla inanan kişi elbette ki, Yüce Allah’ın hediyesi olan Bayram yapmayı hak etmektedir!..

 

İbadetle belki hiç ilgisi olmayanların daha çok bayrama sahip çıktıkları ve önceden rezervasyonlar yaptırarak sahillerde tam tatil havasında kutlama yaptıklarına son zamanlarda sıklıkla tanık olmaktayız!..

 

Kimsenin tatiline karışmaya asla hakkımız yoktur elbette.

 

Doğrudur bayramlar sevinç ve neşe günüdür!..Velakin bencil olmamak gerekir başkalarını da düşünmek ve empati kurmak insanlığımızın gereğidir!..

 

Akrabalar arasındaki ilişki giderek kopma noktasına gelmiş bulunuyor!..

 

Çocuklar anne-babalarını ziyaret etmiyor veya sadece telefonla arayıp hal-hatır ediyorlar.

 

Yine son zamanlarda mezarlıklara normalinden fazla rağbet ve ilgi gözlenmektedir. Öyle ki, arabalardan geçilemiyor, trafik tıkanıyor ve her bayramda ufak-tefek kazalar da olmuyor değil!..

 

Mezarların belli olması gerekir ama oralara beton yığıp mermerlerle mezarları süslemek  “Ölü yatırım” denilen şey olsa gerek!.. Sanki de bir mezar yaptırma yarışı var!.. Onun mezarı iki katsa bizimki en az üç kat olmalıdır veya sırf beton değil kaliteli mermer olmalıdır der gibi!..

 

Mezarlıkların yeşillendirilmesi konusu sünnete uygun olan bir meseledir!..

 

Demem o ki, insanların geçmişlerini unutmayıp; ölümü hatırlamak ve ibret almak düşüncesiyle sıklıkla kabir ziyaretinde bulunması dinen tavsiye edilmiştir!.. Fakat sanki oraya gidip gelerek kalben müsterih olunarak ya eve kapanılır veya ailecek piknik ya da tatil amaçlı kapıyı kilitleyip ayrılmak diğerkâm olmamaktır!..

 

Kendi içimizde durum bu ve benzeri manzaralar arz ederken dışımızda da Müslümanların ahvali nicedir diye bir muhakemenin içerisinde olmuyor ve elimizden gelenleri yapmıyorsak buna nasıl bayram kutlamak denilir, siz karar verin!..

 

Bir başka önemli konu da, uzun yola gidecek olanların trafikte azami ölçüde dikkatli olmaları meselesidir. Bu bayram da nice canların trafiğe kurban gittiğini duymak, görmek ve izlemek istemiyoruz doğrusu!..

Ramazan Bayramına girerken genel durumumuz böyle bir fotoğrafı gösteriyor!..

 

            Sosyal bir olgu olmanın ötesinde madem ki bu bayram dinî bir gerçeklikse, o zaman kurallarına uygun bir bayram geçirmeye çalışılmalıdır!..

 

Ramazan bayramı, Ramazan orucu sonunda kutlanan üç günlük bir bayramdır. Ramazan bayramının kutlanma amacı aynı ayda, birlikte tutulan oruçların ve diğer ibadetlerin sonucunda elde ettiğimiz sevaplardır. Bu bayramda bütün Müslümanlar birbirine giderler. Çocuklar en güzel giysilerini giyerler ve büyüklerin ellerini öpüp bayram harçlıklarını alırlar. Yemekler, şekerler, çikolatalar ikram edilir!..

 

Son zamanlara kadar çocuklar, kapı kapı dolaşıp şeker toplarlardı fakat yaşanan nahoş olaylardan dolayı bu şeker toplama heyecanı ve neşesi de maalesef bitmiş gibidir.

 

Huzur ve barış içerisinde israfa kaçmadan bütçemize ve adabına uygun bir bayram geçirilmesini Rabbimizden temenni ve niyaz ederken, Müslümanların bulundukları coğrafyalarda da sekinete ve barışa ermelerini kan ve gözyaşının durmasını diliyoruz!..



MFK

( Nasıl Bayram Edelim?.. başlıklı yazı MFK tarafından 15.07.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.