KİM HAKLI

Tansu Çiller başbakanken Telekom’un özelleştirilmesi için yasa çıkarılmıştı. İhale sonucu ulaşılan fiyata Telekom satılabilseymiş, devletin o zamanki dış borcu karşılanabiliniyormuş. Eğer bu işe Mümtaz Soysal anayasa mahkemesinde dava açmayıp ta satış işlemine çomak sokmasıymış devletimiz, bir büyük borç yükünden kurtulacakmış.

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım. Anayasa mahkemesi, iptal ettiğine göre söz konusu yasanın bir yönünün anayasaya uymadığı anlaşılıyor. Bu durumda konuyu mahkemeye taşıyan Mümtaz Soysal mı hatalı, yoksa mahkeme tarafından bozulabilecek bir yasayı bilerek veya bilmeyerek çıkaran yasama organı mı?.. Oysaki Mecliste Mümtaz Soysal’dan başka bir dolu anayasa profesörü vardı. Onlar çıkardıkları yasanın anayasaya uymadığını bilmiyorlar mıydı? Eğer bilmemek gibi bir savunmaları varsa, unvanlarını boşa taşıdıkları, yok, bile bile lidere ters düşmemek için ses çıkarmadılarsa devlet organlarını boşu boşuna meşgul ettikleri için hatalıdırlar.

Gelelim güncel sorun, katsayı meselesine: YÖK’ün kararı iki seferdir danıştaydan dönüyor. Danıştay, yasalara dayanarak hüküm oluşturduğuna göre demek ki kararda, yasaya uymayan bir hata var. YÖK’ü oluşturan heyette bulunan koca koca profesörler, İstanbul Barosu’nun gördüğü noksanlıkları göremediler mi ki danıştayca bozulabilecek bir karar alarak çoluğu çocuğu baro aleyhinde sokaklara döktüler? Burada Mümtaz Soysal örneğinde olduğu gibi ortada bir hata varsa hatanın sahibi İstanbul Barosu’mu, yüksek öğretim kurumu mu?

İster benim gibi sıradan birisi, ister anlı şanlı profesör olalım. Elimize aldığımız işi yüzümüze gözümüze bulaştırmayıp kurallarına göre yapalım. Mensup olduğumuz kurumun itibarına da gölge düşürmeyelim, bunca öğrenciye de yazık etmeyelim.

Bir defa yapılan hata, belki hoş görülebilir ama aynı hata sürekli tekrar edilmez ki. Ayıptır, günahtır…
( Kim Haklı başlıklı yazı RasimCANBOLAT tarafından 10.02.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.