Eveet sevgili ilhamım; mavi defterim, uğurlu mavi kalemim, mavi bir deniz, masmavi gökyüzü ve şirin baba..şaka şaka hemen kaçma. Tıpkı sana söz verdiğim bir ortamın içindeyim, hadi sen de bana malzeme ver bakalım. Önce şu dalgaların sesini dinlemek lazım, neler anlattığına kulak vereyim, belli mi olur senin nereden geleceğin!
 "Nereden takılmışsa bir şarkı dudaklarımda
 Havada deniz kokusu.."
 Sahi nereden takıldı bu şarkı aklıma? Gele gele Kayahan'ın ilhamı geldi bana..Hadi canım sen ikile, bana kullanılmamış ilham lazım.
 Bir şey eksik ama ne!...
 Tabi ya, buldum! Okuduğum romanda adam Bali Adalarına gidip bir bilgeyle tanışıyordu ve tüm hayatı değişiyordu. Şöyle bir bilge olsa..bana yeni gıcır gıcır faceden en az elli kere okumadığım bir kaç vurucu cümle sunsa ve şu hayata baktığım pencereden yepyeni ufuklara kaysa düşüncelerim. Ah, bir de şu kafaya takıp saatlerimi harcadığım izafiyet teorisi ve paralel evreni de halledebilirsek değmeyin keyfime! En az bir roman on beş şiir çıkarırım bu bilge sözlerden. Şu ileride balık tutan biri var, kesin o! İnsanın düşünceleriyle baş başa kalmasının en iyi yollarından biri de balık tutmasıymış. Tek başına olduğuna göre balıkçı da değildir. Hayat felsefesine denizin yatıştırıcı etkisini eklemiş en afilisinden sözler söylemek için beni bekliyor. Kendimi bu düşüncelere o kadar kaptırdım ki ne ara yanına gittiğimi bile anlamadım. Söze " ne düşünüyorsunuz?" diye başlamamak için kendimi zor tutuyorum. Fazla da oyalanmamak lazım, hırlı mıyım hırsız mıyım! Rastgele mi desem..o kadar da cahilim ki şu balıkçılık konusunda.
 "Hayrola..Yani hayırlı sabahlar, buraların yabancısıyım da, balık tutmak ilgimi çekti, mesleğiniz mi?"
 "Yok, benim ki öyle kafa dinlemelik, bir nevi beyin jimnastiği"
 "Oh oh, ne alâ! yani güzel bir spor anlamında söyledim. Şu deniz de insana neler düşündürmez ki, değil mi ama?"
 "Evet.......Evet"
Bir kaç saniye aralıklarla gelen düşünceli evetler..Belli, derin düşünceler içinde..Kapmam an meselesi.
 "Şu dünya ne ilginç bir yer! Dörtte üçü su ve biz dörtte birlik kısmın yedide birinde yaşarken sanki sahibi biz gibi davranıyoruz."
 "Demek ki bu dünya balıkların dünyası"
Balık mı? Balıklara gelmesek iyiydi..ama dur bakalım olabilir aslında. Balıklarla ilgili hiç güzel söz söylenmedi, belki balıklardan doğan yeni bir felsefe akımı başlayacak benimle. 
 "Balıklar konusunda çok yetersizim, işi erbabından dinlemek isterim."
 
 Dönüş yolundayım. Tam bir saat boyunca balığın temizlenmesi ve doğru pişirilme metodlarını dinledim. Sanırım balık hafızalıydı ki aynı metodları döne döne dinledim. Bu arada bir balığın yaşını pul sayısından anlayabilirmişiz ve bazı balıklar elli metre havaya uçabiliyormuş. Elli metre büyük rakam..Peki o balık o kadar yükseğe uçarken o hızla pullarından birazını kaybetse ve geri döndüğünde pulları uçmadan önceki zamana göre daha azaldığı için aynı yaşta ki başka bir balığa göre daha genç olmuş olur mu.. buradan izafiyet teorisine bağlayabilir miyim?
Yok, mesnetsiz bir bilgi bu, araştırmak lazım. Yazı teçhizatlarımın yanına oturduğumda , kendime bu bilgileri unutacağıma söz verip tekrar kalemi elime alıyorum..ama ne mümkün! Yanıma bir kız çocuğu yaklaşıyor, soru sorarcasına bir bana bir yazdıklarıma bakıyor. Yoksa o bilge ben miyim!
Neden olmasın, belki bana yaşından büyük sorular soracak ve tam o anda gelen ilhamla hem ben hem de o bir aydınlanma yaşayacak. Kendimi bile şaşırtan cevaplar vereceğim ve bundan ne hikayeler, şiirler çıkacak. 
 Topunu sordu, ben de bilgeliğime son noktayı koyan en utanç verici cevabı verdim: "Bilmiyorum!" Burada olduğunu ve benim aldığımı iddia edercesine sormaya devam etti. İyi de çocuğum, kumsaldayım, alıp nereye saklamış olabilirim..Ancak yemiş olmam lazım. Ah hayat! insanı bir dakika içerisinde bilgelikten top hırsızlığına düşürensin.  En iyisi ilham işini başka güne bırakmak. Zaten hava çok nemli, yazdıklarımda buhar olup uçmasın şimdi..
                            Aslıhan Savaş

( Es Deli İlhamım - Deneme Bir İki- başlıklı yazı saklı bahçe tarafından 9.09.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.