1 Davut-calut Ya Da Muavenet-i Milliye- Goliath Kapışması

Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 17.05.2021
Okunma Sayısı : 909
Yorum Sayısı : 8



‘’DÜŞMAN MADALYAYI HAKKETTİ. KAHROLSUNLAR.’’

 İNGİLİZ GENERAL İAN HAMİLTON.

***********************************

Peşin not: Bilgisayarım virgül işaretlerini basmadığı için bazı cümlelerde bu noktalama işaretni kullanamadım. İdare edin artık.

************************************

Muavenet-i Milliye Savaş gemimiz diğer pek çok savaş gemimizden farklı olarak Yirmi sekiz Türk iş adamı tarafından kurulan Donanma-i Osmanî Muavanet-i Milliye Cemiyeti ( Sonra kısaca Donanma Cemiyeti) tarafından 1908 yılında Almanya’ya ısmarlanmış  bu tarihte inşasına başlanan gemi 1909 yılında tamamlanmış ve 1910 yılında Osmanlı donanmasına katılmıştı. ( Bundan sonra aynı cemiyet üç gemi daha satın aldı ve bunlara da Muavenet ismi verildi. )

Bu savaş gemisi ilk icraatını Balkan Savaşlarında yaptı ve Rauf Orbay’ın idaresindeki Hamidiye Kruvazörü ile birlikte Yunan Donanmasına karşı başarı sağlayabilen iki nadir savaş gemisinden biri oldu ama Rauf Orbay ‘’ Hamidiye Kahramanı ‘’ olarak anılırken Muavanet-i Milliye’nin esamesi bile okunmadı.

Muavenet-i Milliye’nin ikinci önemli icraatı 1914 de I. Dünya savaşına girmemizin nedeni olan Rus limanlarının topa tutulması hadisesi oldu. Evet Yavuz ve Midilli adını verdiğimiz ve Alman Amiral Souchon kumandasında olan Goben ve Breslav ile birlikte hareket etmiş ve Rusların Odessa Limanını topa tutmuştu.

Ancak Muavenet-i Milliye’nin dillere destan kahramanlığı Çanakkale Savaşlarında gerçekleşti.

Tabii ki bir savaş gemisi kendi başına bir kahramanlık yapamazdı. O kahramanlığı suvarisi Yüzbaşı Ahmet Saffet Bey ile gerçekleştirdi. Ayasofyalı olarak nam salmış Ahmed Saffet Bey ile... ( Soyadı kanunundan sonra Ohkay Soyadını almıştır. )

Muavanet-i Milliye Savaş Gemimiz 1912 yılından itibaren Ahmed Saffet Bey’in idaresinde olduğuna göre demek ki Balkan Savaşlarında da Odessa’nın bombalanmasında da geminin komutanı oydu.

Peki Muvanet-i Milliye’yi Çanakkale savaşlarında sahneye çıkartan sebep neydi?

6-8 Mayıs 1915 arasında yapılan II. Kirte Savaşının Türk zaferi ile sonuçlanması ve İtilaf devletleri güçlerinin geri püskürtülmesi üzerine Morto Koyunda büyük bir baskı altında kalan Fransız birliklerine destek amacıyla Goliath ve Cornwallis ön dretnotları ve beş muhrip koya yerleştirilmişti. Muavenet-i Milliye’nin görevi işte bu toplamda yedi gemiden oluşan filoya saldırmak ve verebileceği en büyük zararı vermekti.

Muavenet-i Milliye Gemisi 10 Nisan 1915 de Çanakkale’ye geldi. Yüzbaşı Ahmed Saffet’in idaresinde 110 Türk  15 Alman olmak üzere 125 personel ve çalışır vaziyette üç torpido kovanı vardı. Bu Alman personel içinde en önemli şahıs torpido  uzmanı ve danışman Yüzbaşı Rudolph Firle idi.

Her şeye 11 Mayıs günü karar verildi. O günü Rudolph Firle bakın anılarında nasıl anlatıyor:

‘’…Gece saat 22.00’de Ahmet ile birlikte üstü kapalı dehlizlerden gerçek gözetleme yerine gittik. Bütün Boğaz panoraması olanca ihtişamı ile gözümüzün önündeydi. Boğaz girişi düşman gemilerinin ışıkları ile parlıyordu. Bu ışıkları görünce insan kendini Kiel’deki yelken haftasında zannediyordu. Hedefimiz olan Morto Koyu altımızda idi. Koy girişinde yatan bir zırhlı ışıldakları ile sahili aydınlatıyor ve arada bir ağır topları ile mevzilerimize ateş ediyordu. Zaman zaman İngilizlerin attıkları aydınlatma mermileri yükseliyordu. Koruma olarak da bir muhrip zırhlının açığında dururken ikinci bir muhrip ise kıyının arasında yatıyordu. Saat 03.00’te yorgun argın gemimize döndük.’’ 

Peki düşman gemilerinden hangisi vurulacaktı? Goliath mı Cornwallis mi?

Ahmed Saffet Rudolph Firle ve yine torpdo Subayı olan Yüzbaşı Ali Haydar  yani üç yüzbaşı bunun planını yaparlarken kulaklarına bir ses geldi. Teğmen Ali Rıza yüzü denize dönük Kur’an okuyordu.

‘’Fe hezemûhum bi iznillâhi, ve katele DÂVUDu CÂLÛTe...... ( Bakra Suresi 251. Ayet.)


‘’Nihayet Allah’ın izniyle onları hezimete uğrattılar. Ve Davut, Calut’u öldürdü.’’

Yüzbaşı Ahmed Saffet kararını vermişti: Calut...

Evet biz Müslümanların Calut Hrıstiyan ve Yahudilerin Golyat dedikleri ve Tevrat’ta da adı geçen o koca dev vurulacaktı.

Davut nasıl ki Calut’u sapanıyla yere serdiyse Ahmed Saffet de torpilleriyle Golyat’ı  devirecekti.

Ancak bunun için çok iyi bir plan yapılması gerekiyordu zira doğrudan doğruya toplamda yedi düşman gemisinin arasına girilmesi gerekiyordu. Düşman farkettiği anda Muvanet-i Milliye de içindekiler de delik deşik olup denizin dibini boylayabilirlerdi ama bunu göze almışlardı zaten.

12 Mayıs Akşamı Soğanlıdere Koyunda düşmana saldırılacak zamanın gelmesi bekleniyordu artık. Goliath’a nöbet değişiminden hemen sonra saldırılacaktı. Nöbeti alanların  uyku mahmuru oldukları bir saatte...

Bu arada hava da birden bire bozmuş ve şiddetli bir yağmur başlamıştı ki işte bu Ahmet Saffet Bey’in arayıp da bulamadığı şeydi  zira hava bir hayli karatmıştı ve düşmanın attığı aydınlatma fişekleri öyle çok da aydınlatamıyordu etrafı.

Saat 12. 30 gibi harekete geçildi. Harekete geçmeden önce boğazın her iki tarafındaki tabyalara gereken emir verilmişti: Muavenet-i Milliye  beyaz işaret fişeği atarsa Allah ne verdiyse düşman gemilerine ateş edilecekti. Zira bu işaret fişeği ‘’ Biz görevi başardık ama takip de başladı. Bundan sonra iş size düşüyor.’’ Anlamına geliyordu.

Saat 01.00 Gibi Domuzdere Tabyasının önünden geçtiler. Tüm tabya elleri tetikte dillerinde dualar sessizce Muavenet-i Milliye’nin geçişini izledi.

Muavenet-i Milliye bacasından kıvılcım ve duman çıkmasın diye hızını iyice kesmiş 7 Mil hızla gidiyordu. Tabyalar tüm ışıklarını söndürmüş ve aydınlatma fişeği atmayı durdurmuştu. 600 Metre yakınlarından geçen bir düşman karakol gemisi onları görmemişti.

Yüzbaşı Ahmet Saffet Alman Yüzbaşı Firle’ye ‘’ -Torpidolara ağ makası takılmasın Bay Firle, torpidolar 1.200 metre mesafe, 34 mil sürat ve 2 metre derinliğe ayarlansın’’ Demiş ve bu emir yerine getirilmişti daha önce.

Goliath’a iyice yaklaştılar. Aralarında sadece 600 metre kalınca Goliath uyandı birden. ‘’ Kimsiniz? Parola’’ Diye sordu.

Muavenet-i Milliye de Goliath’a aynı soruyu sordu ‘’ Kimsiniz? Parola’’

Bir daha sorunca bir kez daha ses yankı yapıyormuş gibi ‘’ Siz kimsiniz? Parola’’ Diye cevap verdiler. Üçüncü seferde ‘’ Hazırol ( Veya ‘’ Size bir haberimiz var’’ Dendi. İngilizce olarak. Bu arada Goliath’a iyice yaklaşmışlardı aralarında sadece 300 Metre kalmıştı.

Goliath verilecek haberi beklerken Ahmed Saffet Bey ‘’ Ateş !’’  diye emretti ve üç torpido kovanı aynı anda ateşlendi.

Her üçü de hedefe tam isabet... Davut’un sapanından çıkan üç taş misali üç torpido Goliath’ı kısa sürede Boğaz’ın sularına gömerken düşman ne olduğunu bile anlayamamış Goliath’a nasıl yardım ederimin telaşına düşmüştü.

700 personeli olan Goliath batarken 700 kişilik personelinden kumandanları da dahil 570 i öldürülmüştü.  

Muavenet-i Milliye hızla geri döndü peşine iki düşman muhribi takılsa da  artık çok geçti. Nitekim neredeyse ölü sessizliğinde olan tabyalar birden ateş yağdırdılar bu gemilere.

Evet Goliath’ın batırılışı böyle ama bu olayı Yüzbaşı Firle Donanma Komutanı Amiral Souchon’a daha farklı rapor etti olayı:

‘’Muhrip Komutanı Ahmet Saffet Bey’in yola çıktıktan sonra sık sık danışıp yardım istemesi nedeniyle geminin komutasını fiilen üzerime aldım.

…Saat 01.15’te pruvamızda 200 metre kadar mesafede bir gemi ışıldakla bize 202 işaretini gönderdi. Emir üzerine vandrabandra da aynı işaretle cevap verdi. Ben de megafonla kovanlara “ateş serbest!” emri verdim.


Önce baş kovan arkasından sırayla merkez ve kıç kovanlar ateşlendi. Arka arkaya üç şiddetli infilak duyduk. Birinci torpido köprü hizasından, ikinci arka baca hizasından, üçüncüsü de kıç omuzluktan vurdu. Gemi ilk patlamada hemen sancak tarafına yattı. Kıç direk hizasında büyük bir patlama oldu, herhalde arka cephanelik patlamıştı.

Etrafta büyük bir sessizlik vardı, ne kimse bağırıyor ne de başka bir hareket görülüyordu. Ne muhriplerde ne de vurduğumuz geminin arkasında yatan zırhlıda (HMS Cornwallis) bir hareket oldu. Sanki herkes şaşkınlıktan donmuş gibiydi. İkinci torpido atılırken hemen iskele alabanda ve tam yol kıyıya yöneldim.

…Arkamızda bütün ışıldaklar geminin battığı sulara çevrilmişti ve birçok gemi yardıma geliyordu.’’

Evet Rudolph Firle de böyle rapor etmiş olayı.

Aynı olayı Yüzbaşı Ahmed Saffet daha mütevazi anlatmış anılarında:

01.15’te...

‘’Bu esnada düşmanın karadan attığı aydınlatma mermisi muhribimizi kısmen aydınlattığından, bizi gören düşman zırhlısı da 700-800 yarda uzaktan bizden parola sormaya başladı. Birdenbire rota değiştirerek hedefin pruvasına döndüm ve derhal düşmana uluslararası işaretle şu cevabı verdik: ‘Hazır ol!’ Mütemadiyen verilmekte olan bu işaretle düşmanı bir an tereddüde düşürmek ve bizim, kendi muhriplerinden biri olduğumuz zannını takviye ederek mühim bir haber verecekmişiz gibi aldatmak maksadında idik. Biz bu rolü mükemmel ifa etmiş olmalıyız ki, düşman ne ışıldağını yakmaya lüzum görmüş ve ne de şüpheli gemi üzerine ateş açabilmişti…”


Doğrusu nedir?

Sanırım Osmanlı Genel Kurmayı da Alman Genel Kurmayı da işin o kısmına değil düşman gemisinin batırılmasına değer vermişler ve her iki komutana ve diğer er ve erbaşlara bu başarılarından dolayı madalyalar verilmiş Yüzbaşı Ahmed Saffet Bey Binbaşılığa terfi ettirilmiştir.

Goliath’ın batırılması haberi üzerine İngiliz Generali Hamilton ‘’ Düşman madalyayı hakketti. Kahrolsunlar’’ Diyerek hem takdirlerini hem de öfkesini ifade ederken bu olay düşmana ‘’Yok arkadaş deniz yolu  olmuyor. Ne yapacaksak karadan yapmalıyız’’Dedirtmiştir.

Goliath’ın batırılması İngiliz basınında geniş yer almış ve ‘’ Davut sapanıyla Golyat’ı devirdi’’ Yorumları yapıldığı gibi Çanakkale’de bir cephe açma fikrinin babası İngiliz Bahriye Bakanı Winston Churchill akabinden İngiliz Hükumeti topluca istifa etmiştir.

Peki Ahmed Saffet Yüzbaşı ne oldu?

Yukarıda da belirttiğim gibi önce binbaşı oldu. Kurtuluş Savaşı sonrasında kısa bir dönem Miralay rütbesi ile donanma komutanı oldu ( 11 Ağustos 1924--2 Şubat 1925) 1927 den itibaren üç dönem  Elazığ Milletvekili oldu. 1934 Yılında Ohkay soyadını aldı. 18 Mayıs 1938 de Hakkın rahmetine kavuştu.

Muavenet-i  Milliye ne oldu?

İşte en anlamadığım konu budur.

Zira 1910 da hizmete giren Muavenet-i Milliye 1923 yılında hizmet dışı bırakılmıştır.

Rudolph Firle ne oldu?

Ne olacak efendim 1930 lu yıllarda tam bir Nazi oldu. O kadar Nazi idi ki şu cümleler ona aittir:

“Perçinlerin gövdenin binlerce çelik plakasını kalıcı olarak birbirine bağlaması gibi, bugün Almanların hepsi de denize açılmak isteyen bir ülkenin ihtiyaç duyduğu birliği yaratan Führer inancına kaynaşmış durumda.’’

Ancak 1944 de elini ayağını çekti askerlikten de politikadan da. O artık Alman Hukuk Akademisinin bir üyesiydi.

1969 da Bremen’de öldü.  

 

**********************************

Gelecek bölümde de artık bir yüzbaşımız değil bir onbaşımız çıksın sahneye olur mu?

( Davut-calut Ya Da Muavenet-i Milliye- Goliath Kapışması başlıklı yazı Sami Biber tarafından 17.05.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.