1 Teşhircilik Cesaret” Deyyus-u Ekberlik Gurur Kaynağı Olmuş Maalesef

Makale / Güncel Makaleler

Eklenme Tarihi : 29.06.2021
Okunma Sayısı : 1487
Yorum Sayısı : 7

TEŞHİRCİLİK CESARET” DEYYUS-U EKBERLİK GURUR KAYNAĞI OLMUŞ MAALESEF

Bugün yine uzunca bir yazıyla huzurlarınızdayım ama bu yazıyı okumaktan sıkılmayacağınızı umuyorum.

******************

Osmanlı tarihinde garip lakaplarla anılan pek çok paşa vardır. Bir kaç tanesini hatırlayalım hemen.

Hezarpare Ahmet Paşa: Sultan İbrahim’in son sadrazamı olup bir yeniçeri ayaklanması sonucunda öldürülür. Ancak adamcağızın çilesi öldürüldükten sonra da devam eder zira insan etinin ve yağlarının mafsal ve romatizma ağrılarına iyi geldiği şeklinde bir inanç sebebiyle oldukça iri olan bu paşanın cesedi parça parça edilir  o yüzden de lakabı Hezarpare yani bin parça olur.

Öküz Mehmet Paşa: I. Ahmet ve II. Osman döneminde sadrazamlık yapmıştır. Babası bir zamanlar öküz nalbantlığı yaptığı için paşaya bu lakap verilmiştir. Oldukça iyi bir devlet adamı olmasına rağmen bu lakap üzerine yapışıp kalmıştır.

Bunların dışında da mesela Tabanı Yassı Mehmet Paşa gibi Boynu Eğri Mehmet Paşa gibi Mezomorto( Yarı ölü) Hasan Paşa gibi  Yedi Sekiz Hasan Paşa gibi değişik ve ilginç lakapları olan Paşalarımız vardır.

Ancak  bir paşa vardır ki onun lakabı yukarıda saydığımız paşaların hepsinden farklı ve alçaltıcıdır. Çünkü o paşa tarihe ‘’Deyyus-u Ekber’’ ( En büyük deyyus) olarak geçmiştir.

Kimdir peki bu paşa? Adı tarihe niçin ‘’ Deyyus-u Ekber’’ olarak geçmiştir?

İşte bunu anlamak için biraz gerilere gidelim.

Sultan III. Mehmet zamanında devşirilerek enderuna alınan ve Ali adı konulan bir çocuk zamanla I. Ahmet- I. Mustafa- II.Osman( Genç Osman) IV.Murat ve en son İbrahim dönemlerinde önemli hizmetler görür devlet için. Öyle ki mesela IV. Murat’ın Revan seferinde yaralanıp gazi bile olmuştur.

Tarihimizde yanlış bir okuma sebebiyle ‘’ Vardar’’ Ali Paşa olarak nam salan bu Paşanın asıl unvanı Varvarî Ali Paşadır.

Varvarî Ali Paşanın son görev yeri ise 1648 de tayin olduğu Sivas Valililiğidir ve bugünkü konumuza sebep olan olay da burada başlar.

Konuya geçmeden önce bir noktanın altını çizeyim: Bazı arkadaşlarım tarihe değil de masala inandıkları için Osmanlı Devletine ve padişahlarına toz kondurmazlar. O bakımdan aşağıda okuyacaklarınızın kulaktan dolma hikayeler değil bizzat olayların içinde olan Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden ve Osmanlı arşiv belgeleri olan Sicill-i Osmanî’den alıntı olduğunu belirteyim.

Padişahlığının son zamanlarında iyice sapıtan İbrahim artık o kadar büyük bir israf içine girmiştir ki onun samur kürk’ mücevhrat ve amber- misk gibi pahalı ve güzel kokulara olan meyli hazineyi tamtakır yapmıştır. Tabii ki sadrazam başta olmak üzere diğerlerinin de...  Bu sebeple de her vilayet dönem dönem saraya harçlık ( haraç) göndermek zorundadır.

Sıra Ali Paşanın valilik yaptığı Sivas iline gelir.Padişah İbrahim tamamen keyfi olarak ‘’ bayram harçlığı’’ adı altında Sivas’tan haraç ister. Varvarî Ali Paşa ise vilayetin gelir ve gider durumu göz önüne alındığında böyle bir parayı ( Ki 30.000 Akçedir bu para) gönderemeyeceğini bildirir.

Bu olay padişahla Ali Paşa arasındaki ipleri iyice gerer. Bu arada bazı muhabbet tellalı ruhlu soysuzlar padişahı kışkırtırlar. ‘’ Padişahım ! Sivas ilinde Ali Paşanın maiyetindeki İbşir Paşa’nın  Perihan adında öyle güzel bir hatunu vardır ki güzelliği dillere destandır. Bu kadın İbşir Paşa gibi kılıksız bir herife değil tam da size layıktır.’’ Diyerek padişahı gaza getirirler.

Padişah , sanki 30.000 akçe haraç isteği kabul edilmiş gibi bu sefer de çok daha ahlaksız bir istekte bulunarak İbşir Paşa’nın güzel eşi Perihan Hatunu kendisine göndermesini ister Ali Paşa’dan. Ali Paşa’nın kendisine padişah fermanını getiren ulağa verdiği cevap gayet nettir:’’ Bre kâfir bu ne sözdür? Bre ben bir Müslümanın nikâhlı karısını bir başkasına nasıl teslim ederim? Bre bu dine namusa sığar mı? Defol mel’un!’’

Hemen akabinde de padişahın devlet işleriyle ilgilenmediği, devlet işlerinin kadınlar elinde olduğu, umera( amirler) ve beylerbeyi görevine getirenlerin kısa zamanda azledildiklerini, köylünün perişan bir halde olduğunu, memleketi bu durumu getiren devlet adamlarının padişaha bildirilmesi ve üç sene dolmadan idari ve askeri görevlerin değiştirilmemesi gerektiğini söyleyerek, İstanbul’a yürüyeceğini ilan eder. Yani resmen padişaha karşı bir isyan başlatmıştır.

Padişah İbrahim bu isyanı bastırmak için görevi kime verir dersiniz? Varvarî Ali Paşa’nın yakın dostu İbşir Paşa’ya…Yani karısına göz koyduğu adama…

İbşir Paşa önce ‘’ Hak söz söyleyen adamın üzerine nasıl yürüyeyim’’ dese de sarayın baskıları sonucu bu görevi kabul eder ve Sivas üzerine yürür.

Karşısında İbşir Paşa’yı gören Varvarî ‘’ Ben isyancı değilim. Benim davam şeriat davasıdır’’ Diyerek şehri İbşir Paşa’ya teslim eder ve İbşir Paşa’nın göz yumması sayesinde Tokat’a doğru çekilir.( İbşir Paşanın karısı Perihan Hatun’u da- padişaha vermemek için- yanına alarak. )

Bundan sonraki gelişmelerde Varvarî Ali Paşa artık padişahı devirmeyi kafaya koymuştur ve kendisine yardımcı olacak paşalar aramaya başlar. Bu arada yapılacak bir isyan sonrasında sadrazamlığa getirmeyi düşündüğü Defterzade Mehmet Paşa’ya yazdığı mektupta ve diğer paşalara gönderdiği mektuplarda oldukça tedbirsiz davrandığı, özellikle de İbşir paşa’ya oldukça güvendiği, hatta ondan ‘’Oğlum’’ diye bahsettiği görülmektedir.

Bütün bu gelişmeleri bizlere aktaran Evilya Çelebi de Varvarî Ali Paşa taraftarı olmakla birlikte onun oldukça tedbirsiz davrandığını belirtmektedir.

Defterzade Mehmet Paşa’nın ‘’ Aman sakın İbşir Paşa’ya güvenme. Hele hele de sakın ola ona güvenip de Üsküdar önlerine filan gelmeye kalkma. Sonun çok fena olur’’ demelerini fazla nazar-ı dikkate almaz. Öyle ya bu savaşı İbşir Paşa’nın namusunu korumak uğruna başlatmıştır. Ondan nasıl bir zarar gelebilir ki?

Nitekim İbşir Paşa da her ne kadar bu isyanı bastırma görevi bizzat kendisine verilmiş olsa da görüntüde güya Varvarî Ali Paşa taraftarıdır.

Evliya Çelebi , Defterzade Mehmet Paşanın mektubunu ulaştırmadan Varvarî Ali Paşa, Turhal’dan harekete geçer. Evliya Çelebi, Gergeran Kasabası yakınlarında kırk-elli bin askeriyle istirahat eden Varvarî’nin ordusuna yetişir ve Mehmet Paşa’nın mektubunu ulaştırır.

Bu arada Köprülü Mehmet Paşa ve beraberindekilerin savaş tedbiri aldığı haberi ulaşınca Varvarî harekete geçer. Kızılırmak köprüsünü geçerek Sarı Karye’ye ulaşır. Daha önce "Ben seninle birlikteyim ve yoluna kurbanım" diyen Köprülü, dört eyalet sancağı askeriyle Karşunludağı eteğinde Varvarî’nin ordusuyla çarpışır.

Savaşı kazanan Varvarî, esir ettiği paşaları zincire vurdurup, otağının önüne bağlatır. Evliya Çelebi "Bunlar Müslüman ümmetidir. Osmanlı, daima paşaları birbirinin üzerine gönderir. Size, emre itaat etmiş olan bu paşalara iyi muamele etmek yakışır" dese de Varvarî, zafer sarhoşluğuyla gurura kapılır ve esirlerine pek de iyi davranmadığı gibi Defterzade Mehmet Paşa’ya ihtiyaç kalmadığını, ancak dilerse kendilerine katılabileceğini söyler. Hatta Defterzade’nin güvenme dediği İbşir Paşa’nın -Varvari’nin ordusuna katılmak üzere geldiğine dair- mektubunu, kendi mektubuyla birlikte Mehmet Paşa’ya gönderir.

Bu arada İstanbul da boş durmaz, Hem Varvarî’ye hem de Mehmet Paşa’ya Mısır valiliğini vaat ederek iki tarafı birbirine kırdırmaya çalışır. Karşılıklı mektuplaşmalarla bu durum ortaya çıkar ve İstanbul’un çabaları boşa gider.

İbşir Paşa da Varvarî’nin başı karşılığında kendisine Şam eyaletini vadeden hatt-ı şerifi Varvarî’ye göndermiştir.( Yani Ali Paşa’ya ‘’ benden senin kelleni istiyorlar ama ben senin yanındayım’’ Mesajıdır bu hareketi. ) İbşir Paşa’nın bu hareketi karşısında kendisine güveni artan Varvarî, İbşir Paşa’nın gelmesini bekleyerek zafer hayallerine dalar.

Oysa İstanbul, başarılı bir siyasi manevrayla İbşir Paşa’nın zaaflarından yararlanmasını bilir. Siyaset denen var olma savaşında dostluğun sınırlarının çıkarlarla belirlendiğinden olacak, İbşir Paşa "Ya başı, ya başın" diye gelen emre boyun eğer. Kaldı ki Varvarî, Köprülü Mehmet Paşa ile yaptığı savaşla dönüşü olmayan bir yola girmiştir. Bu durumda İbşir Paşa’ya hareket alanı kalmaz ve güçlü olanın( yani padişahın) tarafında yer alır.

İbşir Paşa ve ordusu, zafer hayallerine dalan Varvarî Paşa’nın ordugahına beklenenden bir gün önce gelir. Paşayı ve ordusunu karşılamaya çıkan Varvarî, konuğunu ağırlamak için etrafa emirler yağdırır. Son ana kadar olan bitenin farkına varamaz. ibşir Paşa hazırlıksız durumda yakaladığı Varvarî’yi bozguna uğratır. Çatışma esnasında Varavarî, atından düşürülerek esir edilir. Köprülü ve diğer paşalar kurtarılır. Varvarî, İbşir Paşa’nın önüne getirilir. Her ne kadar Varvarî’ye iyi muamele edilse de Varvarî uğradığı ihanetin etkisiyle İbşir Paşa’ya ağır sözler sarf eder:

"Bak a hayınlık ile Erzurum’da Cetull Abaza Paşa’dan berü bağrı pişmiş niçe bin kerre oğlanlığa düşmüş…

Ben senin ehlini -hatırın için- zina etdirmeği kabul etmeyüp senin ırz u gayretin içün Sivas’dan azli kabul ehlini, Allah emaneti Tokat Kal’asına koyup bu kadar sekban ve sarıca ile muhafaza etdirüp ehlini günden ve gölgeden sakındım ve namım, padişaha asi oldu deyü şayi’ oldu ...

Sana i’tikad edüp oğlum İbşir’dir deyü itimat etdim. Yoksa ben seni bu Köprülü ve Kör Hüseyin Paşa’dan beter ederdim ...

Adüvlerimden( Düşmanlarımdan) merd-i meydanlık ile intikam aldım. Sen pezevenk namıyla meşhur-ı atak olup bed-nam oldun. Şimden gerü şu başımı kesüp avretinin ...., ‘’

gibi ağır sözler söyleyen ve gururundan taviz vermeyen Varvarî Ali Paşa’nın başı, İbşir Paşa’nın işaretiyle gövdesinden ayrılır. Evliya Çelebi’ye göre Varvarî’nin kafa derisi yüzülüp, içi pamukla doldurularak kutularla ; Hammer’e göre ise paşanın ve zabitlerinin başı değneklere geçirilerek" İstanbul’a gönderilir.

İbşir Paşa işte bu olaydan sonra tarihimizde ‘’ Deyyus-u Ekber’’ olarak anılır.

Şimdi  sadede gelelim.

Günümüzde artık cesaret de gurur da değişti maalesef.

Mesela ‘’oğlum’’ dediği bir insanın karısının namusunu korumak için canını ortaya koymak artık cesaret değil budalalık olarak görülüyor.

Cesaret ne peki?

Habere bakıyorsunuz : ‘’ Ünlü sinema sanatçısı B.S. cesaretiyle herkesi şaşırttı.’’

Allah Allah... B.S Kandil’de Cudi’de Gabar’da elinde silah terörist avına mı çıktı? Tek başına bir sürü teröristin içine mi daldı? ’’ Hayır.

Pitbulların saldırdığı bir çocuğu köpeklerin saldırısından mı kurtardı?  Hayır.

Bir kapkaççının peşine düşüp onu bir vuruşta yere mi yıktı? Hayır.

Sokakta kocası ya da erkek arkadaşı tarafından dövülen bir kadını dayaktan mı kurtardı? Hayır.

Bir yerde deprem oldu da göçük altında kalan bir insanın hayatını mı kurtardı göçüğe dalarak? Hayır.

Haydi kendi zevki için bir şeyler yapmış olsun. Mesela 3000 Metre yüksekten paraşütle mi atladı?  Hayır.

Haydi  biraz daha az cesaret isteyen bir şey düşünelim. Mesela gece karanlığında tek başına mezarlıktan mı geçti? Hayır.

İyi de mutlaka çok cesaret isteyen bir şey yapmış olması lazım bu kadının. Öyle ya kadının kocası K.D ‘’ Eşimle gurur duyuyorum’’ Dediğine göre demek ki kadın çok gurur duyulacak bir şey yapmış olmalı.

Mesela Oscar Ödülü filan mı aldı acaba?  Hayır.

Hımmm Nobel ödülü almış olabilir mi?  Hayır

Tamam tamam kadın bundan sonra oluşabilecek tüm salgınları anında bertaraf edecek bir aşı buldu? Hayır.

Durun yahu olay cesaretle ilgili olmalı değil mi?

Mesela bu kadın yeniden faaliyete geçmiş olan Etna Yanardağını söndürdü?  Hayır

Haydi çok daha basit bir şey olsun.

Kocasına saldıran sokak serserilerinin karşısına dikilip hepsinin haşadını çıkardı?  Hayır

Daha da basit bir cesaret örneği olarak bindikleri şehirler arası otobüsün ( Yok şehirler arası çalışan otobüslere binmez bunlar. Ya uçakla ya da kendi lüks arabalarıyla giderler gidecekleri yere ama bir an için öyle düşünelim ) şoförüne çok hızlı gittiği için ‘’ Lütfen yavaş gidin şoför bey ! Can taşıyorsunuz burada’’ mı  dedi. Hayır.

Peki ama bu kadın kendisine ‘’Cesur’’ denilmesini hakkedecek ne yaptı ki kocası da onunla gurur duydu bu cesaretinden ötürü.

Efendim olan şu:

Kadın’ kameralar karşısında adeta bir basın ordusunun ve bir sürü kadına aç insan gözünün önünde değişik renkli bir sürü bikinisiyle poz vererek yürekleri hoplattı. Erkek de karısının bu büyük cesaretinden dolayı gurur duyarak ‘’Eşimle gurur duyuyorum’’ Dedi.

Şimdi merak ediyorum. İbşir Paşa ‘’ Ya kellen ya Ali Paşa’nın Kellesi’’ Gibi bir tehdit karşısında kendisi için ‘’ Deyyus-u Ekber ‘’ olmak dışında bir alternatif göremezken ve dahi ‘’Deyyus-u Ekber’’ olmaktan asla gurur duymazken karısının herkesin önünde adeta anadan üryan soyunmasından gurur duyan bir erkek hangi duygularla ‘’Deyyus-u Ekber ‘’ olmayı  bir gurur vesilesi yapıyor ve o kadının yaptığı şeyin adı cesaret mi edepsizlik mi  yoksa bir ruh hastalığı olan tehşircilik midir?
( Teşhircilik Cesaret” Deyyus-u Ekberlik Gurur Kaynağı Olmuş Maalesef başlıklı yazı Sami Biber tarafından 29.06.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.