Makale / Güncel Makaleler

Eklenme Tarihi : 3.07.2021
Okunma Sayısı : 907
Yorum Sayısı : 5



1993 senesinin 1 Temmuz Günü...

Ünlü yazar Aziz Nesin Sivas’ta Pir Sultan Abdal Etkinliğinde konuşma yapıyor.

Neler anlatıyor bu konuşmada?

İşin aslına bakarsanız langur lungur bir konuşma...( Arzu edene tam metni gönderebilirim.)

Langır lungur bir konuşma çünkü?

‘’ Ben Pir Sultan Abdal hakkında çok fazla bir şey bilmiyordum.’’ Diyor ama Pir Sultan Abdal’ı anlatıyor dinleyenlere. Yaptığı konuşmada Pir Sultan Abdal hakkındaki detaylı bilgileri etkinlik başlamadan önce Asım Bezirci’den aldığı Pir Sultan Abdal kitabından öğrendiğini itiraf ediyor.

Kendisinin dinsiz olduğunu belirtiyor ama Aleviliği anlatıyor kendisini dinleyenlere.

‘’Abdal’’ kelimesini ilk kez 14 Yaşındayken gittiği İstanbul- Kadıköy- Caferağa Camii imamının ‘’ Ab-ü dil’’ yani ‘’gönlü su gibi ‘’olan şeklinde yorumladığını ama kendisinin bugün böyle bir yoruma katılmadığını söylüyor. ‘’ Siz daha iyi bilirsiniz’’ Diyor.

‘’Siz daha iyi bilirsiniz’’ sözünü sık sık tekrarlıyor ama hiç bir Allah’ın kulu ‘’ Biz daha iyi biliyorsak sen in de biz konuşalım madem.’’ demiyor.

Yine dinsiz olduğunun altını çiziyor ve Müslümanlığı anlatıyor.

Türklerin Müslümanlığının Arap Müslümanlığından farklı olduğunu anlatıyor.

Diyor ki:

Türkiye( Yani Türk Milleti ) Müslümanlığı başka bir çizgiye sokmuştur genelde, bunu anlamak için “Cami-ül Eser”’in ( Mısır’daki El Ezher Camii kastediliyor.)  içine girmek bile yetiyor, ben “Cami-ül Eser”’e birkaç kez girdim. Medreselerini de gezdim, gördüm.

Şimdi dikkat ! Zira Madımak katliamının sebebi olarak gösterilen güya tahrik dolu cümlelere geliyorum.

Aziz Nesin Konuşmasında devamla diyor ki:

Örneğin caminin içerisinde, o büyük caminin içerisinde çocuklar koşmaca oynarlar ve entarili Arap yerde yatmıştır, uyuyordu, horlaya horlaya ve entarisi açılmıştır. Cinsel organı şişe şişe kabarmaktadır, onu ben gözümle gördüm. Türkiye’de camide böyle bir şey olmaz.

Evet  bunları söylüyor.

Bu sözler ne şekle çevriliyor daha sonra ona geçmeden önce hemen bir açıklama yapayım:

Aziz Nesin ‘’ Türkiye’de böyle bir şey olmaz ‘’ Derken yanlış söylüyor. Sanırım Temmuz-Ağustos gbi hava sıcaklığının 40-45 Dereceleri bulduğu Ramazan aylarında  mesela ben gibi Batman camilerine hiç adım atmamış.

Batman’da vatandaş oruçludur. Hava sıcaklığı 40-45 derecedir. Dalar camiye. Ooohhh mis gibi püfür püfür vantilatörler çalışıyor ( 1983-1989 seneleri arasında henüz klimalar hayatımıza bu denli girmiş değil.) Vurur kafayı yatar uyur.  Uyurken horlar. Yellenir. Rüyasında bir hatun filan görürse aynen Nesin’in dediği gibi önü de kabarır. Sonra ezan okunur. Vatandaş paldır küldür kalkıp abdest alır ve namaza durdur. Namazdan sonra uykuya devam...( Şimdi böyle yazdım diye inşallah beni de ‘’ Kafir’’ ilan etmez bazı sapıklar. Vallahi gördüklerimi yazdım.)

İşte Aziz Nesin’in altını çizdiğim sözleri  çok iyi hatırlıyorum aynen şöyle bir hale sokulmuştu:

Aziz Nesin ‘’ Müslümanlar namaz kılarlarken akılları fikirleri seks yapmaktadır. Zaten başka bir şey de düşünmezler. O yüzden namazda rüku – secde bahanesiyle eğilip kalkarken cinsel organları hep kabarır durur.’’ 

Asıl söyledikleri ile uzak yakın bir alakası yok.

Yok olmasına yok ama 2 Temmuz 1993 de herkesin kulağına bu sözler fısıldandı. Kulaktan kulağa hep bu sözler dolandı.

Sonrasını biliyorsunuz.

İkisi otel çalışanı biri yabancı uyruklu bir öğrenci olmak üzere 35 kişi ( Bu sayı bazen 38 e kadar çıkar ) Madımak otelinin yakıldığı bu olayda katledildi.

O gün bu gündür bu olayın yası tutulur ülkemizde.

Katledilen insanların resimleri ve altına ‘’ Unutmadık-Unutturmayacağız’’ yazıları yazılır.

Elbette ki unutmadık  ve unutmayacağız bu alçakça katliamı. Her ne kadar aynı gün gerçekleşen bir katliamı çoktan unutmuş olsak bile.

Her ne kadar Sivas-Madımak otelinde katledilen insanların adlarına-biyografilerine internetten her kanaldan ulaşmamız mümkünken aynı gün yani 2 Temmuz 1993 de bir başka yerde katledilen 16 canın ne resimlerine ne isimlerine hiç bir yerde ulaşmamız mümkün olmasa da...

Sahi 2 Temmuz 1993 de gerçekleşen bir diğer katliamı hatırlayan var mı içinizde? ( Google araması yapmadan cevap istiyorum lütfen.  Var mı? )

Yok yok Başbağlar değil.  O 5 Temmuz 1993 de olmuştu. Onu dile getiremiyoruz zira onu dile getirdiğimizde ‘’Acıyı acıyla kıyaslamayın’’ oluyor. Hem onu Pkk yapmış. Pkk nın yaptığı hangi katliamın yıl dönümünde anma yapıp ‘’ Unutursak kanımız kurusun’’ Dedik ki... Ayrıca Başbağlar’da öldürülenler aydın filan da değil. Sıradan insanlar.

2 Temmuz elbette ki Türkiye için bir utançtır. Ama her camiye gidip namaz kılan vatandaşı işaret ederek ‘’ İşte 2 Temmuz 1993 de canlarımızı yakan zihniyet bunlardır’’ Demek de oldukça yanlıştır. Bu bizi birleşmeye değil ayrışmaya götürür. Bir diğer husus da tamam Alevi kardeşlerimiz son derece hoş görülüdür eyvallah da lütfen 2 Temmuz Madımak katliamlarının yıl dönümünü anma programlarına sızan terör yandaşlarına hoş görü gösterilmesin artık. Hoşgörünün bu kadar oldukça fazla kaçıyor.

Madımak katliamın failleri hiç bir dinle ve insanlıkla alakaları olmayan sapıklardır.

Hunharca katledilen insanları anarken sapla samanı birbirine karıştırmayalım. Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek olsun.  

Bir fıkra ile bitirelim...

 

*****

Şeytan , inek sağmakta olan bir kadını takip eder. Bu esnada ineğin buzağısı az ilerideki bir kazığa bağlı durmaktadır.

Şimdi adım adım takip edin fıkrayı.  

*Şeytan , şeytanlık yapacak ya ; buzağının ipini bir parça gevşetir.

*Buzağı , annesinin sağılmasını aç karnına izlemeye daha fazla dayanamaz. Debelendikçe boynundaki ip biraz daha gevşer ve sonunda bağından kurtulur. Koşarak annesini emmeye gider. Bu sırada kadının doldurduğu süt kovasına çarpınca bütün sütler yere dökülür. Sağdığı süt ziyan olunca sinirlenen kadın , eline geçirdiği odunu buzağının kafasına geçirir. Yavru kan içinde yere yığılır.

*Bunu gören inek tekme ve boynuz darbeleriyle kadını perişan eder. Üzerinde tepişirken kadını öldürür.

*Gürültüleri duyan kadının kayınpederi , ineğin gelinini öldürdüğünü görür. Elindeki tüfekle ateş edip ineği öldürür.

*Silah sesi üzerine kadının kocası da oraya gelir. Bakar ki , hanımı kanlar içinde yerde yatmakta. Babasının elinde de tüfek var. Hemen silahını çekip babasının üzerine boşaltır.

*Olayın şahitlerinden biri durumu adama aktarır. Gerçekleri öğrenen adam pişmanlıktan cinnet geçirip kafasına sıkar. Oracıkta can verir.

*Şeytan hemen açar ellerini : " Gördün Allah'ım ! Ben sadece bir parça ip gevşettim !"

Evet adına ister katliam deyin ister insanın insana zulmü deyin isterseniz vahşet deyin. Adına ne derseniz deyin her şey ipin azıcık gevşetilmesiyle başlatılabiliyor. O halde o ipe öylesine bir düğüm atalım ki hiç bir şeytan bir daha gevşetemesin.




( Oy Madımak Madımak Dön De Bir Yol Beri Bak başlıklı yazı Sami Biber tarafından 3.07.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.