Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 18.04.2022
Okunma Sayısı : 873
Yorum Sayısı : 12

Yüce peygamberimiz Hz. Muhammed(S.A.S.) bir hadisinde '' Her kim bir kavme benzemeye çalışırsa o da ondan olur'' Buyurarak Müslümanları özellikle Hıristiyanlara ve Yahudilere benzememeleri konusunda uyarmıştır.
İşte bu hadis bilindiği gibi özellikle Hıristiyanların Noel bayramları öncesinde ve yine Yılbaşı öncesinde ( Artık Yılbaşı ve Noel'in farklı şeyler olduğunu bilmeyen kalmadı sanırım ) hutbelerde veya vaazlarda mutlaka gündeme gelir.
Hocalarımız sıkı uyarır '' Sakın yılbaşında içki içmeyin- Yılbaşı piyango bileti almayın- çam süslemeyin- eğlenmeyin- hatta hindi filan da yemeyin. Aksi takdirde Hıristiyanlara benzersiniz ve onlardan olursunuz.''
Başka zamanlarda pek akla gelmez bu hadis.
Pardon bir de mesela bir sapık diyelim ki bir toplu taşıma aracında teşhirci bir başka sapığı rahatsız etti de sonrasında olay sosyal medyalık oldu ( Evet bizde olay adliyelik olmaz. Sosyal medyalık olur.) işte o zaman taciz eden sapık ile taciz edilen sapığın taraftarları arasında sosyal medyadaki ağız dalaşında da taciz eden sapığın taraftarları taciz edilen sapığın taraftarlarına '' Sizin kız da Hıristiyanlara benzemeseydi kardeşim. Bu konuda peygamberimizin hadisi var'' Derler. Olayı anlamayan taciz edilenin taraftarları '' Gördünüz mü bakın İslam'da baldırı çıplak kızları taciz edebilirsiniz diye hadis varmış'' Der. Bir başka taraftar hadis ile ayet arasındaki farkı bilmediği için sallar: '' Bu yobazların kitabında '' Dekolte kıyafet giymiş kızları taciz edin diye ayet varmış'' Der''
Of yaaa amma dağıttık konuyu. Haydi gelin toparlamaya çalışalım.
Evet İslam inancına göre bir Müslüman bir gayrimüslime benzemeye çalışırsa ondan olur.
Ancak siz siz olun benim gibi bunu öyle her yerde- her ortamda söylemeyin. Zira '' Benim anne annem de namaz kılardı. Dedem acayip Müslümandı. Ninem on beş kez hacca gitti. Dedemin babası şeyhülislamdı'' Müslümanı kardeşlerimiz canınıza okurlar. Hem zaten işin doğrusu sallamazlar da.
Şimdi düşünün. bir kere: Mesela hani Tilki gibi kafası çalışan bir kızımız var. Yahu hani şu son klibinde bir motorun arkasına oturup çırılçıplak soyunduktan sonra '' Üzerimde donum vardı '' Diyen kızımız. Hah işte ona desen ki '' Her kim bir kavme benzemeye çalışırsa ondan olur''
Evet.. Aynen bu hadisi söylesen ne olur? Hiç bir şey. Sallamaz ki.
Ya da aynı hadisi mesela bizim pala bıyıklı modacımız Cemil İpekçi' ye söylesen ne olur? '' Valla çok haklısın ben bu moda işlerinden vaz geçeyim'' der mi?
Hay Allah Yahu. Hâlen ana konuya giremedim.
O halde bir soru ile yavaş yavaş duhul eyleyelim.
Acaba Hıristiyan dünyasında da var mıdır '' Her kim bir Müslümana benzerse ondandır'' Diye bir inanç?
Mesela Hz. İsa'nın böyle bir sözü var mıdır? Ya da herhangi bir Papa veya Patrik '' Her kim bir Müslümana- Bir Müslüman Türk'e benzerse ondandır '' Demiş midir acaba?
Şimdi bu soruyu yine Etiler Sosyetesine sorsam eminim bana diyecekleri şu olur.
'' Hoca efendi ! Saçmalama. Bir Hıristiyan yani medeni bir Avrupalı niçin bir Müslümana ya da Müslüman Türk'e benzemeye çalışsın ki? Türkler asırlardır Avrupalılara benzemeye çalışmışlarken Avrupalı neden Türklere benzemeye çalışsın ki? ''
Bizim Şişli- Nişantaşı- Etiler Sosyetesi ( Tabii ki hepsi bu kadar değil. Başka sosyetelerimiz de var ama en önde gidenleri bunlardır.) Böyle bir soruyu çok abes hatta medeni Avrupa için hakaret olarak bile görebilir. Ama işin aslı öyle değildir.
Medeni Avrupa (!) yaklaşık iki yüz yıl boyunca Türklere benzemek için öylesine yoğun bir çaba içinde olmuştur ki bu yoğun çabanın sonucunda özellikle Fransa'da bu moda akımı ''Turquerie'' Diye adlandırılmıştır.
******
Hıristiyan Avrupa ile Müslüman Doğu'nun ilk yakın teması 11. Yüzyıldan 13. Yüzyıl'a kadar iki yüz yıl süren Haçlı Seferleri ile gerçekleşmiştir.
Bu seferler sırasında Haçlılar Türkleri o kadar sevmişler o kadar sevmişlerdir ki (!) doyamamışlardır bir türlü. Evet.. Ele geçirdikleri Hatay'da binlerce Müslümanı resmen koyun çevirme gibi ateş üzerinde çevirip yemişlerdir ( Bunu ben değil kendi tarihçileri anlatıyor ) ama doyamamışlardır. ( Yukarıda temsili resmi var.)
1200'lü yılların sonunda biten Haçlı seferlerinden sonra Hıristiyan dünyasının İslam Alemiyle ikinci kez karşılaşması ikinci Osmanlı Padişahı Orhan'ın Türkleri Rumeli'ye geçirtmesi neticesinde olmuşsa da Avrupa için korku dolu yıllar 1396'daki Niğbolu Savaşından sora başlamıştır.
Bu Savaşta bir Haçlı ordusunun Osmanlı ordusu önünde perişan olması üzerine Avrupa yeni bir atasözüne kavuşmuştur: '' Dünyada Türkleri yenebilecek hiç bir güç yoktur. ''
Bu arada asıl şok İstanbul'un 1453'de Müslüman Türklerin eline geçmesiyle yaşanmıştır.
Ancak Fatih Sultan Mehmet'in Bizans halkına çok iyi davranması ve Patrikhaneye dokunmayı bir kenara bırakın ihya etmesi Türklerin öyle çok da korkulacak insanlar olmadığını gösteriyordu. Bunun sonucu olarak ufaktan ufaktan Müslüman Türklere yanaşmaya ve onları daha yakından tanımaya çalıştılar. Özellikle Padişah II. Mehmet'i yakından tanımayı çok istiyorlardı ama padişahın bir yurt dışı gezisi yapmasını ve ülkelerini ziyaret etmesini düşünmek bile hayalin ötesindeydi.
Fatih Sultan Mehmet'i - savaşmak dışında bir sebeple- bedensel olarak Osmanlı topraklarından ayırmak mümkün olmadığına göre bir başka şekilde ayırmak gerekiyordu. Bakın bunun için ne yaptılar.
Osmanlı Devleti 1453- 1479 Yılları arasında Venediklilerle savaştı durdu. Venedikliler sonunda Osmanlılarla başa çıkamayacaklarını anlayınca Fatih Sultan Mehmet'in ileri sürdüğü barışı ve barış şartlarını olduğu gibi kabul ettiler ama kendilerinin de bir şartı vardı: Ünlü ressamları Centile Bellini İstanbul'a gelecek ve Fatih Sultan Mehmet'in yağlıboya tablosunu ve başka tablolar yapacaktı.
Fatih bu şartı kabul etti. Bellini İstanbul'a geldi ve Türk- İslam inancında böyle bir portre resmi günah sayıldığı halde poz verip portresini yaptırdı.
Böylece savaşta tufan olan Fatih Sultan Mehmet'in ve dolayısıyla Türklerin barışta hiç de korkulacak insanlar olmadığı anlaşılmış oldu.
Bu arada Centile Bellini sadece Fatih Sultan Mehmet'in tablosunu değil aynı zamanda başka tablolar da yaptı ki bunlar içinde İstanbul'daki hayatı resmeden tablolar çok önemliydi.
*******
''Eee. Avrupalıların Türklere benzemesi nerede? Bu yazıda böyle bir şey yok ki?'' Dediğinizi duyar gibiyim.
Bu bölümde yok. Ama gelecek bölümde / ya da bölümlerde fazlasıyla olacak...
( Her Kim Ki Bir Müslüman Türk'e Benzerse--1. Bölüm-- başlıklı yazı Sami Biber tarafından 18.04.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.