Her gönül bir tek sevgiliye dönüktür aslında, lakin kıblesi yanlıştır… Bulduğunu sandığı şey gerçekte aradığı değildir... Kimisi gül yüzlü bir güzele meftun, kimisi bir ceylan bakışlıya mecnundur. Bazısı dünyaya kanmış, bazısı mala mülke aldanmıştır. Oysa her biri aslında bir sevgili tarafından sınanmıştır!

Sınanmış insandır, sınanmak; aczi yetini bilmektir, gidene yol vermektir, ötesini bir kağıt parçasında aramadan, susmamaktır… Bir kere uzatırsın elini, bir kere daha ama o uzatmıyorsa ellerini bu senin aczi yetinden değil, karsındakinin masumiyet’in dendir. Evet masumdur çünkü bütün günahkarlar masum olarak günah işlemiştir. Bir intizar, bir şaheser, bir tablodur sevgiliyi senin hıfzından çıkaran ama hangi sevgili sadece verip hiç almak istememiştir ki?

Herkes bir kıble edinmiş ve ilah etmiştir sevdiğini, oysa insan kendi ilahını unutmuştur. Seveceksen ve sevmekten vazgeçmeyeceksen işte o zaman aç ellerini sema ya ve deki “Ben yalnız senin rızanı gözeterek sevdim ve sen benim aczi yetimi bilensin…” bunu söylemek zordur ama asıl olması gerekende budur. Bir şedde kadar yalnız olmak ona mahsustur, oysa bizden kendini bulmamızı istemiştir.

Bulmak! Nerede bulmak gerek? Enel hak’tır, enel hüvedir sen bunları bilmiyorsan, neden isyandasın ki? O sendedir o uzakta değil, bir cemalde, bir sac tenin de değildir sevgili, her an yanındadır. Bırak gitsin o zaman beşeriyetin hunhar insanları, sen ruha bak rabbinden bir parça olana, sevdiğini mecnun gibi sev çünkü en büyük intiharlar nefsin intiharladır…

Bulduğunu sandığın şeyi iyi tart; ne bir gön’le kan, nede kalp kadar sev, günü gelirse çekip gitmesini de bil çünkü gitmek erdemdir, bazen gitmek; ağlamaktır, gitmek; sabırdır. Sabır gerek... Yakup gibi tenhalarda gezip “Yusuf” diye inleyerek. Zaman gerek Yusuf gibi kuyulardan, mısır saraylarına yükselerek. Azim gerek Muhammed (s.a.v) gibi Ebucehilin bile hidayeti için yetmiş kez yanına giderek. Hasret gerek Mecnun gibi “Leyla” diye aklı ziyan ederek. Edep gerek Hz. Osman gibi meleklerden bile hürmet görerek… İşte ondadır sevgiliyi bilmek gerek, sevgili uzakta değil yakındadır, bunu düşünmeden geçmemek gerek...

Mahmut Alperen Kılınçkaya


( Kimi Sevmek Gerek ? başlıklı yazı alperen--kil tarafından 3.05.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu