İSLAM DİNİ AKIL VE MANTIK DİNİ MİDİR?

Algımızdaki akıl ve mantık tarifine göre düşünürsek eğer; Hayır. İslam dini akıl, mantık dini değildir. İslam akıl, mantık dinidir cümlesini kullananların neredeyse tamamı tüm ibadet ve akaid konularını bilimse keşiflerle ispatlama çabasında. İnternette sık sık karşılaşıyorsunuzdur. Pek çok site de namazın, orucun sağlığımıza yararlarından bahsedilir.  İlk gençlik yıllarımızda bizde aynıydık. 80’li yıllarda Zafer adında bir dergi yayınlanırdı. Dergi de bilimsel makaleler yayınlanır dinimizin ne kadar bilimsel bir din olduğu, ibadetlerimizin, inançlarımızın, mucizelerin mutlaka bilimsel bir karşılığının olduğu iddia edilirdi. O dönem gençlerine öyle bir empoze yapıldı ki din hakkındaki düşüncelerimiz farklılaştı. Bilimi imana giden bir yol gibi görmeye başladık. O yıllarda neslimizi heyecanlandıranların başında Reşat Halife ve 19 Mucizesi geliyordu. Reşat Halife daha sonra peygamberliğini ilan etti ve 19 mucizesinin sahtelikleri ortaya çıktı.

Başta belirttiğim üzere İslam dini akıl ve mantık dini değildir. İbadetlerimizin, akaidimizin ve mucizelerin bilimsel karşılığının olması gerekmiyor. Bu bakımdan mucizelere illa bilimsel bir kılıf bulmamız gerekmiyor. Müm’in olmak için Kur-an-ı Kerim’e inanmak zorundayız Ama inandıklarımızın bilimsel karşılığının olması gerekmiyor. Bizler görmediğimize inanan bir dine mensubuz.

İslam dininin kendine has bir mantığı vardır. Bu ilahi mantığın birinci maddesi Allah-ü Teala’nın (cc) kadir-i mutlak olduğunu kabul ve tasdik etmektir. İnanmaktır. İslam dinini bilimsel olarak izah etmeye kalkarsak ne olur? Birincisi dinimizi bilim dinine dönüştürmüş oluruz. Bir süre sonra İslam dini ilahilik vasfını kaybeder. Aynı zamanda bazı sorulara cevap veremeyiz.  Mesela Hawking, Asimov, Sagan gibi çağımızın parlak beyinleri Müslüman veya Hristiyan olmadıkları gibi Ateistler. Gerçi Hawking ölmeden önce Deist olduğunu söylemiş ama Deizm’in Ateizm’den pek farkı yok zaten.    (Metinlerde deizmin, herhangi bir vahyedilmiş dine bağlı olmaksızın Tanrı’nın varlığını kabul etmek, bununla birlikte O’nun ilim ve irade gibi sıfatlarını reddetmek, böyle bir varlığın âlemde tesirleri gözlenen veya tezahür eden hikmet ve inâyetinin bulunmadığına inanmak, âhireti inkâr, hususi bir dine ait -Tanrı’nın varlığı dışındaki- bütün itikad esaslarını reddetmek anlamına geldiği belirtilmiştir. DİA)

İddiama gelirsem, sadece bilimsel veriler ve bilgilerle iman etmek mümkün gözükmüyor. Üstelik, henüz bilimin açıklayamadığı o kadar çok şey var ki. Geçmiş yüz yıllar boyunca maddenin ezeliliğini savunan, 19. Yüz yılda ise Marksist, materyalist soslu bilimsellikle tüm dinlere kafa tutan bilim adamları yanlışlıklarını kabul etmek gibi bir erdeme bile sahip değiller maalesef. Ortala atıldığında muhafazakar kesimi çok fazla heyecanlandıran Big Bang teorisyenlerinin çoğunun biyolojik evrimi inandıkları biliniyor. Ülkemizde de bu fikrin ateşli savunucuları var. Temel argümanları da ilk insanın yaratılmadığı savı.

Velhasılı kelam İslam dinini akıl ve mantığın dar sınırları içine hapsetmekten başka bir şey olmayan İslam akıl, mantık dinidir argümanını terk etmenin zamanı bence çoktan gelmiş hatta geçiyor.

( İslam Akıl Mantık Dini Midir başlıklı yazı Mustafa ESER tarafından 14.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.