AİLEDE ÇOCUK EĞİTİMİ

 

     Değerli okuyucularım, bu defada çocuk eğitimi üzerinde durmak istiyorum. Zaten tüm yazılarımda çocuk eğitimi üzerimde durdum. Yine, geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın eğitimi üzerinde tekrar durmak ihtiyacını hissettim.
     Çocuklar, devamlı annelerinin yanında kaldığından, çocuğun yetiştirilmesinde büyük bir pay, annelerin üzerindedir.
     Çocuk eğitiminde annenin rolü nasıl olmalıdır?
Her toplumda, anneler çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak için çırpınır, durur. Çocuklarını yetiştirme çabası içerisinde kendisini feda eder. Çocuğunu eğitirken, istediği gibi bir gelecek hazırlamayı düşlemektedir.
     Annelerin çoğu, çocuğunun herhangi bir isteğinin yerine getirilmesi hususunda; çocuk ağlayarak şunu isterim, bunu isterim. Şunu alacaksınız bunu alacaksınız diye tutturduğun da, çocuğun istediğini almaktadırlar. Aslında bu durum çoğu kez yanlış bir uygulamadır. Çocuğu güzel bir dille ikna etme yolu geçerli bir uygulamadır. Gelir durumları iyi olanlar, çocuğunun isteğini yerine getirmektedirler. Gelir düzeyi düşük olanlar ise; çocuğun isteği ne olursa olsun yerine getirememekte ya da, ağlamasına dayanamayıp, artırımları sonucunda mutlaka isteğini yerine getirmeye çalışılmaktadır.
     Annelerin çoğu, çocuklarının yaramazlıkları sonucu yakın çevrelerinden veya arkadaşları çevresinden, çocukları ile ilgili bir şikâyet geldiğinde, gösterdikleri tepki büyüktür. Neredeyse tamamına yakını, böyle bir durumda ne olup bittiğini, mutlaka çocuğuna da sorduğunu, bir kez de çocuğundan dinlediğini görülmektedir. Çocuk hatasını bilmelidir. Çocuğun hatası anında telafi edilirse, ileride olabilecek olaylar önlenmiş olur. Çocuk gerçekçi olmayı öğrenir.
     Çocuk sayısı arttıkça, anne çocuklarının yetiştirilmesi hususunda zorlanmakta olup, çoğu kez sıkı bir disiplin uygulama yöntemine gitmektedir. Kırsal ve gelişmemiş yörelere gidildikçe de, çocuk eğitiminde sıkı bir disiplinin uygulandığı görülmektedir.
Çocuğa giysi alınırken, karar verme biçimine bakıldığında; çocuğa söz hakkı tanıyan eğilimin biraz ağır bastığı görülmektedir. Çocuk sayısı arttıkça, çocuğa söz hakkı tanımayan eğilim artmaktadır. Tabii bu durumlar ekonomiktir.
     Komşu ziyaretlerinde, çocuktan beklenen davranışa bakıldığında; ister kız, ister erkek çocuk olsun, annelerin ağırlıklı bir bölümü, çocuklarına istekli yaklaşmaktadırlar. Annenin eğitim düzeyi arttıkça, gerek aşırı müdahale, gerekse hiç müdahale etmeme yönündeki uç davranışlar azalmaktadır. Aylık masraf dilimi arttıkça, çocuğa müdahale eğilimi de artmaktadır.
Anneler, çocuklarının kendisine karşılık vermesini hiç hoş karşılamamaktadırlar. Bazı anneler ise, bu duruma ara sıra da olsa müsamaha göstermektedirler. Çocuktur, ileride öğrenir gibisinden. Aslında böyle bir davranış olmaması gerekir. Büyüklerine karşı mutlaka saygılı davranmalıdır.
Annelerin yarıdan fazlasının, çocuğunun kendi onaylamadığı kişilerle arkadaşlık ettiğinde; çocukla konuşarak ikna etme yöntemini seçtiği görülmektedir. Kentlerde yaşayan anneler, kırsal kesimde yaşayanlara oranla ikna yöntemine daha fazla başvurmaktadırlar.
     Annelerin çoğu, çocuğunu arzu ettiği şekilde yetiştirme biçimine uygun olarak yetiştirebildiğini, geri kalanı ise, bunu gerçekleştiremediğini düşünmektedirler. Bu konudaki eğilimler, toplam çocuk sayısıyla ilişkilidir. Çocuk sayısı arttıkça, çocuğunu istediği gibi yetiştiremediğini düşünen annelerin oranı artmaktadır.

     Çocuklar, geleceğimizin teminatıdırlar. Onları iyi bir şekilde eğitmeye çalışalım. Bir toplum, ne kadar kültürlü olursa, daima ilerler ve lider bir toplum olma özelliği kazanır.

     Yazılarımı sabırla okuduğunuz için teşekkür eder, saygılar sunarım.

20.07.2005
Metin Neşeli – Emekli Öğretmen

( Ailede Çocuk Eğitimi başlıklı yazı metin-neseli tarafından 8.08.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu