ÇOCUK YETİŞTİRMEDE ON TEMEL FAKTÖR

 

     Çocuklarımız bizlerin geleceğidir. Onları en güzel bir şekilde yetiştirmek bizlerin temel görevidir. Bu temel görevlerimizin başında, çocuklarımıza vereceğimiz davranışlar ve bilgiler çok önemlidir.

     Bu temel faktörler şunlardır:

     1. Çocukların yaşları birbirine yakın olmamalıdır. Çocukların yaşları birbirine yakın olursa, anne - baba olarak bunalırsınız, yeterince onlarla ilgilenemeyebilirsiniz.
     2. Sevgi ve ilgi gösteriniz. Bir çocuğun hayatının ilk beş yılı hayati önem taşır ve eğer anne ve babalar çocuklarıyla hoşça vakit geçirmez ve olumlu etkileşmeye girmezlerse, çocuğun bazı sorunları ortaya çıkabilir. Aynı zaman ailedeki çocuk sayısı arttıkça, ailenin ilgilenme imkânı azalacaktır. Hepsiyle de ilgilenmek biraz zorlaşacaktır.
     3. Çocukların aile içi ve dışı davranışları üzerinde çalışınız. İlk yaşlarından itibaren, anne ve baba yavrusuna bazı davranışlar kazandırmaya başlamalıdır. Örnek olarak; sofraya oturuş şekli, yemek yerken, kaşık ve çatalın nasıl kullanılacağını, su içerken, bardağın nasıl tutulacağını, elbise ve ayakkabılarını nasıl giyeceği, misafirlikte ve misafir geldiği zaman nasıl davranacağı..vb. durumları öğretme anne ve baba olarak görevlerinizden bazılarıdır.
     4. Paylaşım yapma davranışı kazandırılmalıdır. Eğer bir çocuk, kardeşi ve arkadaşı ile paylaşım yapmada zorlanıyorsa bu durum tek suçlusu kimlerdir? Suçu kendimizde aramalıyız.
     5. Çocuklara güven duygusu kazandırılmalıdır. Duygusal olmayın; kabul edilebilir davranış için kesin limitler koymalısınız. Eğer çocuklar anne ve babalarını dinlemiyorlarsa bu doğrudan uygulanan farklı disiplin stratejilerinize bağlıdır.
     6. Arkadaş seçimini iyi yapması gerektiğinin vurgulanması gerekir. Çocuklar, davranışlarında, neye izin verileceğini ve neye izin verilmeyeceğini bilmek zorundadırlar. Arkadaşlarının da davranışları kendilerini etkileyeceği bildirilmelidir. Kendilerine daha çok arkadaşlarını iyi seçmeleri tavsiye edilmelidir. Gerekirse arkadaşlarının aileleriyle sık sık görüşmeler yapılmalıdır.
     7. Çocuklar cesaretlendirilmelidir. Çocuk konuştuğu zaman dinleyin, soru sorduğu zaman mutlaka cevap verin. Çocuğun anlamsız sözleri bile, çocuğun dünyasının yansımasıdır ve çocuk için bir anlam taşır. Garip ve anlamsız sorular bir çocuğun dünyayı nasıl gördüğü hakkındaki açıklanmış ilgilerini yansıtır. Bütün sorular cevaplandırılmalı ve daha fazla soru sorması için cesaretlendirilmelidir.
     8. Öğrenme arzusu geliştirilmelidir. Soru soran bir çocuk ilgilidir, arayış içindedir, eğer anne ve babalar bütün bu soruları cevaplamak için zaman ayırmazlarsa öğrenme arzusu kaybolur.
     9. Çocuğun çevresini araştırmasına izin veriniz. Çocuğu evde, park içinde tutmak iyi gibi görünse de, onun etrafı keşfetmesini engeller. Ev çocuk için zengin bir öğrenme kaynağıdır ve çocuklar araştırmaları ve gezmeleri için cesaretlendirilmelidir.
    10. Çocuğun eğlenmesi konusunda yardımcı olunuz. Televizyona, eğitim amaçlı oyuncaklara bağımlı kalmayın. Çocuklar; ev ve hayal gücünüz çocuğun gereksinim duyabileceği her şeyi sağladığında suni eğlencelere bağlı olmamayı anne ve babalarından öğrenirler.

     Çocuklarımız bizlerin aynasıdır. Onlara gerektiği kadar davranış ve eğitim verelim. Çocuklarımız; bugünün küçükleri, yarının büyükleridir.

19 Mart 2005 – Cumartesi
Metin Neşeli – Emekli Öğretmen

 

( Çocuk Yetiştirmede On Temel Faktör başlıklı yazı metin-neseli tarafından 8/10/2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.