İNSANIN KARAKTER VE HUYU

 

İnsanı, insan yapan bir çok özellikler olup,ancak ön plana çıkan KARAKTERİ ve HUYU ile kendine,ailesine,çevresine,topluma,millete ve de devletine ya zarar yada fayda sağlar.Yüce kitabımızda KURAN-I keriminde isra suresinin 84.ayetinde DEKİ;HERKES KENDİ KARAKTERİNE GÖRE HAREKET EDER.Benim en çok sevdiğim bir ayet.Ben bu ayetle bakarım çevreme.ve olayları analiz ederim.

Bu ayetler ile bizleri uyaran Yüce yaratıcı. MÜNAFIKLARI, KAFİRLERİ, MÜMİNLERİ, CİMRİLERİ, ZALİMLERİ, FİRAVUNLARI, KARUN’U EBU LEHEBİ, HABİL VE KAABİLİ, ŞEYTANI, MELEĞİ, CİNLERİ, EVLİYALARI vs. Bunların yanında da peygamberlerini bizler için gözler önüne sermiş ki okuyup, mukayese edelim karakterleri ve huyları.

Size bir örnek daha sunayım;AL-İ İMRAN suresi 75 ayet de:KİTAP EHLİNDEN ÖYLESİ VARDIR Kİ…!Ona yüklerle emanet bıraksan,onu sana öder.Öylesi de vardır ki! Ona bir dinar versen devamlı olarak başına dikilmeden onu sana ödemez.Peki şimdi önce kendimizi sonra çevremizi ve de toplumu bu çerçevede ele alıp gözlemleyelim.Borcuna sadık,ödemelerini zamanında ödeyen,çevremizde % si kaç acaba?Karakterli,şahsiyetli,iyi huylu insan ne yapıp yapıp sigarasından,içkisinden,yemesinden,içmesinden,Fuzuli harcamalarından,feragat ederek,uykusunu kaçırarak bir şekilde öder.Eli ağır adam parası olsa dahi borcunu ödemede gevşek davranır.Ondan sonrada toplumda bir güvensizlik ortamı doğar,kimse kimseye güvenip boç vermez.ŞİMDİKİ halimiz bu.HAYVAN YULARINDAN,İNSAN SÖZÜNDEN,TUTULUR.  AT’A DA SOY, İT’ E DE. CAN ÇIKMAYINCA HUY ÇIKMAZMIŞ.

İnsanı sevdiren HUYU ve KARAKTERİ dir.Ne malı,ne güzelliği,nede herhangi bir özelliği.Karaktersiz,Şahsiyetsiz,Tiyniyetsiz,Huysuz,insan dan ne beklersiniz.Ne arkadaşlık,ne komşulu,ne akrabalık,ne dostluk,ne vefa,ne saygı,ne hürmet,ne utanma,ne adap,nede dava adamı,vs.ki;VATANA,MİLLETE,DİNE,BAYRAĞINA,TARİHİNE, faydalı bir vatandaş olsun.Bu cümle bütün dünyada ki DEVLETLER,MİLLETLER,DİNLER,MEZHEPLER,İDEOLOJİLER vs.için geçerlidir.

Karaktersiz ve huysuz adama DİNİ,MEZHEBİ,PEYGAMBERİ,PİRİ,KİTABI,TOLUM KÜLTÜRÜ, vs.ne yapsın.ASLUHU NESLİHU. ASIL AZMAZ BAL KOKMAZ. ARMUT DİBİNE DÜŞER. MAL BOZUKSA MAL MÜDÜRÜ NE YAPSIN. Gibi daha bir çok sözler var.

Bütün sorunların kaynağı İNSANDIR….İNSANDIR……Kitap,tabiata,dağa,taşa,bitkiye, veya hayvanlara inmedi,gönderilmedi.Peygamberler kime geldi? Tabii ki İNSANOĞLUNA Nuh a.s.kavmine 950 sene az bir süre değil,nasihat öğüt verdi ne  oldu.Dinlemediler sonları tufan ile sonuçlandı.Dinleyenler nasihat eden karakterli,şahsiyetli,dürüst,namuslu,faziletli kendinden çok kavmini düşünen lider,örnek insan özü sözü doğru Peygamberleri ile birlikte kurtuldular.Daha bir çok örnekler var.Okuyun helak olmuş kavimlerin hayat hikayelerini,bu günkü toplum ile mukayese edin.

Evet toplum olarak belki helak olmuyoruz,amma;Her şahsi fert veya aileler kendi içinde helak oluyorlar.sosyolojik,psikolojik,ekonomik,olarak vede devletin,milletin huzurunu bozuyor huysuz ve karaktersizler………Kimse onlar……..! Herkes kendini bilir.Kendini bilmeyenleri de çevresi tanır.Utanması da yoktur,böylelerin.ALLAH korkusu,hiç yok.Her insan topluluğu olan her yerde aklınıza ne geliyorsa CAMİİ DE,KİLİSDE,HAVRADA,DERNEK,CEMAAT,TARİKAT,PARTİ vs.İnsan topluluğu olan her yerde yanı başınızda KARAKTERSİZ ve HUYSUZ İNSANLAR.

Kim neye inanmışsa,kim ne için toplanmış sa.içinde ki insanları karakterli iyi huylu OLMALARI İÇİN NE GEREKİYOR SA,EĞİTMEK ZORUNDA.Münafıklara pirim verilmemeli,yoksa % 25 i pozitif % 75 negatif  bir toplulukta ve dünya da huzur bulamazsınız beyler.Ancak ömür tüketirsiniz.Bu işler tarih den dersler çıkartılarak çözülür.Aileler toplumlar Devletler,Milletler,karakterli,şahsiyetli,dürüst insanlarla kalkınır.

HIRSIZLA,ARSIZLA,NAMUSSUZLA,ÜÇKAĞITÇI İLE,YALANCI İLE,İKİ YÜZLÜ,ŞEREFSİZ,HAYSİYETSİZ İNSANLARLA vs.Kalkın…maz..!Huzur bulunmaz.

Okumuşu okumamışı  huyu güzel,dürüst güvenilir,emin,ALLAH dan korkan kuldan utanan,karakterli,vicdanlı,merhametli,aklı selim düşünceli olacak ki!En azından sayıları bulundukları toplumlar da % 75 olmalı ki! İdealleriniz için umutlu olasınız.Yoksa havanda su dövmeye devam.Ömrünüz biter,dünyada ki sorunlar İYİLERLE KÖTÜLERİN davası kıyamete kadar sürer gider.

İyilerin ve kötülerin boyuna,posuna,mesleğine,rütbesine,makamına,dinine,diline,milliyetine,devletine,mezhebine,ideolojisine,kültürüne,zenginliğine,fakirliğine vs. özelliklerinde kusur aranmaz.Vede bakılmaz. Kişinin şahsi karakter ve huyuna bakılır.

Çünkü KARAKTER VE ŞAHSİYETİ onu ele verir. Oturmasında, kalkmasında, yemesinde,içmesinde,içmesinde,ve her işinde Ya tenkit edilir yada takdir.Boşuna nefes tüketmeyin sorun hangi tarafın % 75 olmasıdır,bence.

Herkes bulunduğu pencereden gözlemlesin tahlil bedava.% 75 pozitif olan tarafı kendi adıma kutluyor. Saygı,sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum.

Aksi halde sadece ve sadece bütün gruplar içinde % 25 leri tebrik ediyor.Kutluyor,kucaklıyorum.Hürmetlerimi kabul etsinler layıklar.

ALLAH c.c.hu karakterli huyu güzel,insanlarla dost olmayı alış veriş yapmayı,her yerde karşılaşmayı nasip etsin.Amin.Ayırım yapmadan tüm güzel karakterli şahsiyet sahibi insanların önünde saygı ile eğiliyorum.

ALLAH sizlerin sayısını her nerede iseniz toplumunuzda sayı oranınızı % 75 lere çıkarsın ve de muhafaza etsin.Karaktersiz insanların şerrinden de ayrıca muhafaza etsin….Amin.Amin.Amin.

4 de 1 lere yani % 25 lere yani karakterli, huyu güzel insanlara özel;  Sevgi,saygı ve hürmetler.

Cahit Yetgin.

 

( İnsanın Karakter Ve Huyu başlıklı yazı cahit-yetgin tarafından 22.12.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.