Kirve, sünnet düğünlerinde sünnet olacak çocuğun bütün masraflarını üzerine alan kişidir. Genellikle 4-5 yaşını dolduran erkek çocuklar sünnet edilir. Çocuğunu sünnet ettirecek kişi çok sevdiği birisine kirvelik teklif eder. Bu şahıs kabul ederse aralarında çok güçlü bir dostluk ve yakınlaşma başlar. Hatta inancımıza göre evlenme ile ilgili böyle bir hüküm olmadığı halde kirvenin kızıyla asla evlenilmez, evlenenler toplumdan tecrit edilir.

Sünnetten en az bir hafta önce kirve olacak kişiye haber salınır .Kirve , sünnet için hazırlıklara başlar. Sünnet işi genellikle bahar ayına denk getirilir. Çocuğa ,mevsimin özelliğine göre yiyecek, kıyafet ve çeşitli hediyeler alınır. Gerek kirve, gerekse sünnet sahibi bütçesine göre hazırlıkları bir hafta görür.

İlçemizde, sünnetçi olmadığı için şehir dışından getirilen fenni sünnetçiler sünnet işini yaparlar.

Sünnetler ,bazen davul-zurna ,orkestra çalınarak, halaylar çekilerek;bazen de mevlithanlar tarafından okunan mevlit-i şerifle yapılır .Hazırlıklar aşamasında tercih edilen merasimde tespit edilir. Davet edilecek konuklara ya davetiye kartı ya da okuntu(Yakınlık derecesine göre çorap, mendil, gömlek...vb.)gönderilir.

Sünnet günü kirve sünnet olacak çocuğun eğer sünnet çalgılı düğünlü ise kirve davul-zurna eşliğinde karşılanır. Oyunlar oynanır, kirvede kendisini karşılayanlara bol bol bahşiş verir .Kirve baş köşeye oturtulur. Genç kızlar ve genç erkekler çalgı eşliğinde evin önünde ya da damında halaylar çekip çeşitli yöresel oyunlar oynarlar. Bazıları bu merasimi düğün salonunda da yaparlar.

Sünnet olacak çocuk önceden güzelce bir banyo yaptırılır. Bütün çamaşırları değiştirilir. Kirvesinin aldığı kıyafetler giydirilerek, kirvesinin kucağına oturtulur .Kirve bu arada çocuğa aldığı hediyeleri verir. Bu sırada sünnetçide aletlerini hazırlamıştır. Eskiden kirve, sünnet olacak çocuğu kucağında tutar ve çocuk bu şekilde sünnet edilirdi. Şimdi ise baş ucunda bulunmaktadır. Böylece beş on dakika sünnet işi tamamlanarak çocuk yatağa yatırılır. Ardında yeme içme ziyafetine geçilir.

Kirvenin işi bitmiş olduğundan çocuğun babası kirvenin yapmış olduğu masraftan aşağı kalmamak üzere çeşitli hediyeler verir ve büyük bir saygı ve muhabbetle yolcu eder. Kirve olanın bütün ailesi de sünnet olan çocuğun kirvesi olur.
Sünnetten iki üç hafta sonra kirve ve hanımı çocuğu ziyarete gider. Giderken de çeşitli hediyeler götürürler. Bu durumda sünnet edilen çocuğun ailesi de kirvenin hanımına çeşitli hediyeler verir.

Nurdağıda sünnet ve kirvelik geleneği çok mühim bir dostluğun ve muhabbetin başlama noktasıdır.

NOT: Gaziantep ili Nurdağı ilçesi yerleşkesi folklor alan araştırması ürünüdür.
( Sünnet Ve Kirvelik başlıklı yazı Mehmet Dal tarafından 25.05.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.