Ölüm Adetleri ve Ağıt Örnekleri:
Bir kişi öldüğünde, evdeki insanlar tarafından yakında ve uzakta bulunan akraba ve yakınlarına haber verilir. Ölüm olayı köy veya kasaba içinde camiden sela okunarak haber verilir. Ölen kişinin defnine çok uzaktan gelecek yakınları varsa , ölenin defnedilmesi bir gün kadar bekletilir .Ölen kişinin ölüm anı anlaşılınca , başında kuran okunur. Daha sonra çenesi bağlanır ve göz kapakları kapatılır. Ölü kadınsa yaşlı kadınlar, ölü erkekse imam ve yaşlı erkekler yıkayıp kefenlerler. Bazı yörelerimizde ölünün avcunun içine kına konur, koku sürülür, kafasına tülbent sarılır .Mezar kazıcıları tarafında mezar kazılır .Bu arada yıkanan ve kefenlenen ölü , yakınlarına gösterilmiş ve gömülecek duruma getirilmiştir. Ölenin defnedilmesi için gelen akrabaları, eş, dost ve yakınları tarafından cami hocasının önderliğinde camide cenaze namazı kılınır .Buradan da mezarlığa g ötürürler. (Kadınlar camiye veya mezarlığa gitmez,evde kalır.)Tabutta ki cenazenin mezarlığa götürülmesi esnasında herkes cenazeyi taşımak için birbiriyle yarışır. Daha önce hazırlanmış olan mezara gelindiğinde birinci derecedeki yakınları tarafında mezarı içine indirilen beyaz bezle kefenlenmiş ölü, yüzü kıbleye gelecek şekilde yan yatırılır .Orada bulunanlar tarafından mezar hızlı bir şekilde kapatılır .Mezarın üstüne baş kısmından ayak kısmına doğru ibrikle su dökülür .Su;temizliği, saflığı ,arınmayı ifade eder. Ayrıca mezara su dökülmesini kabir ateşini söndüreceği inancıyla da ilgilidir .Hocalar tarafından okunan surelerin ve duaların bitmesiyle gelenler mezarlıktan ayrılır. Mezarlıktan ayrılırken ölünün yakınların ;başınız sağ olsun Allah sabırlar versin; gibi ifadelerle tekrar baş sağlığı dileklerinde bulunulur.
Cenaze evi, üç gün boyunca yemek yapmaz, sadece gelenlere sık sık kolonya ve çay dağıtılır .Taziye ye gelenler ölü evine pirinç, şeker, çay, yağ, tatlı, meyve, sebze ,et ve ihtiyaçlarını karşılamak için de keçi ve koyun gibi hayvanlardan getirilir. Aile efradı 40 gün yas tutar. Sakal ve bıyık kesilmez ,televizyon açılmaz, 40 gün tamamlandıktan sonra mevlit-i şerif okutulur,misafirlere yemek ikram edilir.

Cenaze sahipleri 40. Günden sonra traş olurlar. Ölen kişinin eşyaları ve elbiseleri kırkından önce dağıtılır.
Ayrıca ilçemiz köy ve kasabalarında ilk bayramda tekrar taziye ye gidilir Bayramdan bir gün önce kabir ziyaretleri yapılır, aradan geçen aylar ölü sahiplerinin acılarını dindirmez. Analar,babalar ve ölü yakınları ölen yakınları için ağıtlar yakarak acılarını dindirmeye çalışırlar.
Nurdağı köy ve kasabalarında derlediğim ağıtlardan bazıları aşağıdadır.
Ağıt:İnsanoğlunun ölüm karşısında veya canlı-cansız bir varlığı kaybetme, korku, telaş ve heyecan anında ki üzüntülerini düzenli düzensiz söz ve ezgilerle ifade eden türkülere ;Ağıt yakma ; deyimi türemiştir.

Not: Gaziantep Nurdağı yerleşkeşi alan araştırması baz alınmıştır.


( Ölüm Adetlerimiz Ve Ağıt başlıklı yazı Mehmet Dal tarafından 27.05.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.