Mevlana Hazretleri der ki:

Dünya malını bir denize benzetir. “Dünya malı bir deniz, insan da üzerinde yüzen bir sandaldır. Bu denizin üzerinde olduğunuz müddetçe size hizmet eder. Ama içinize alır, sevgisini kalbinize koymak isterseniz, denize gark olur ve boğulursunuz” der.

 

 Para ve mal sevgisini kalbine dolduran insanların nasıl battıklarını ve karanlık sularda gark olduklarını bir çok örneklerde de görebiliriz…

 

Para mutluluk getirir mi?” sorusu….Hep tartışmalı bir soru kalıbı olmuştur nedense..Bence mutluluğun nasıl bir şey olduğunu bilmek de gerekmektedir. Mutluluk bir tatmin olma, huzur bulma duygusudur. Böyle baktığımız zaman, dağ başında sürüsünü otlatan fakir bir çoban, kuru ekmeğine bir baş soğanı katık ederek karnını doyurur ve mutlu bir şekilde kavalını çalmaya devam eder. Diğer taraftan en lüks mekânlarda, en zengin menülerle karnını doyuran bir iş adamına “mutlu musunuz?” diye sorsanız, bir sürü sıkıntı ve sorunlarını sıralar, “Bu kriz ortamında nasıl mutlu olabilirim?” diye halinden dert yanar.

 

Yine konuya farklı bir bakış açısıyla da değinmek istiyorum..

 

Son zamanlarda artan “tüketim toplumu” anlayışı...Daha çok tüket, daha çok ye-iç, daha çok para harca anlayışı. Ruhumuzu bile akılla, düşünmekle, okumakla, sohbetle, öğrenme ile değil maddelerle doyurmaya çalışıyoruz. Peki bu mümkün mü? ASLA.

 

Her şeyden önce; günümüz insanları ev-barınma,yiyecek ve giyecek gibi aslî ihtiyaçlar dışında niçin gereğinden fazla ve işe yaramaz ürünleri tüketmeye yöneliyorlar?”

Bu soruyu incelediğimiz zaman görüyoruz ki; insanlar, aslında ihtiyaçları çok fazla olduğu için alışveriş yapmıyorlar!.. Daha farklı bir ifadeyle, aldıkları şeylerle zaten var olan ihtiyaçlarını gidermiyorlar. Onlar, alışveriş sayesinde ruhlarındaki bir boşluğu doldurmaya çalışıyorlar. Alışveriş yaptıkça kendilerini, güçlü ve mutlu hissediyorlar

 

İşte sorumsuzca yapılan tüketim çılgınlığı, düşünülmeden taşınılmadan gönlün her istediğini alma gayreti, kişiyi kendi istek ve arzularının esiri, hırsının kurbanı haline getirebilmekte ve neticesinde de insan olarak kendinde var olan her türlü değerli şeylerini, vasıflarını kaybedebilmektedir. Öyle ki bütün maddi servetini, izzetini, şerefini, haysiyetini, özgürlüğünü her şeyini kaybedebilmektedir.

 

 

SİZE SORUYORUM DEĞER Mİ?
( Para Tüketim Çılgınlığı Ve Mutluluk başlıklı yazı sibel-goc--k tarafından 18.02.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.