Biliyorum şimdi beni duymuyorsundur bile canım anneciğim. Niye mi? Çünkü daha ben, senin karnında bile değilim. Ancak seninle ileride çok güzel günlerimizin olacağını tahmin edebiliyorum. Uzun bir müddet zahmetle, sıkıntılarla beni taşıyacak ve dünyaya gözlerimi açmama vesile olacaksın. O kadar zaman içinde seninle et ve kemik gibi olacağız. Senin üzüntülerin üzüntülerim, sevinçlerin de sevinçlerim olacaktır. Bunu böyle bilesin sevgili anneciğim.
Ancak daha dünyaya değil, karnına bile gelmeden önce seninle baş başa bir sohbet etmek istedim. Anneler evlenirken genellikle çocuklarını değil de, eşlerini daha çok düşünürler. Çocuklarına iyi bir baba olacak erkeği değil de kendilerine iyi bir eş olacağını sandığı yakışıklı ve zengin aynı zamanda kariyer sahibi kişileri ararlar. Acaba bu adam gerçekten çocuğuna iyi bir baba olabilir mi diye düşünmezler bile. Bunun sonunda ne olur biliyor musun sevgili anneciğim?
İlgi ve sevgiden yoksun bir çocukluk ve bunun sonunda da öz güvenini kaybetmiş bir evlat. İşte benim sevgi ve saygı dolu bir aile ortamında mutlu bir çocukluk geçirmemi istiyorsan, ilk önce eşini seçerken onun, iyi bir baba olup olamayacağını anlamaya çalış.
Sorumluluk bilincinden yoksun birine, sırf yakışıklı ve zengin diye gönlünü kaptırma. Çünkü ne yakışıklılık ne de zenginlik sonsuza değin kalıcıdır. Şayet adam yakışıklı ve hovarda ise bil ki sana karşı zaman için de haksızlık yapacaktır. Bu da seni ve seninle birlik ben müstakbel evladını üzecektir. Aynı zamanda bu adam para düşkünü ve içki bağımlısı birisi ise kumar ve içkiyle evdeki huzur ortamını sadece resimlerde kalan bir mutluluk tablosuna dönüştürecektir. Bu resimlerle sanıyorum gazetelerin magazin sayfalarında çokça karşılaşıyorsundur. Bunun için ailemiz ibret alınacak bir aile olmadan ibretlik ailelerden örnek alarak bana iyi bir baba bulmaya bak.
Tabi haklısın insan evleneceği kişiyi seçerken hoşuna gidecek birisi olması önemlidir. Sana sevmediğin biriyle sadece çocuk sevgisi için evlen diyemem. Kalp ısınmadığı birine nasıl ilgi duyup bir arada yaşayabilir ki!
Ama ruhumun dolaştığı şu güzel yurdunuzun üstünde açılmamış gözlerim o kadar çok olaya şahit oluyor ki, dünyaya gelmekten korkuyorum. Daha evlenmelerinin üzerinden bir ay geçmeden boşanan çiftler görüyorum. Hele de bunlar boşanmamak için biz çocukları kendi zindanlarından kurtulma anahtarı olarak görmeleri çok daha korkunç değil mi?
Severek evlenen nice eşler var ki evlenmelerinin üzerinden çok geçmeden huzursuzluk rüzgârları esmeye başlıyor. Böylece sevgiyle ısınmış kalpler de öfke yanardağı patlamaya başladığında bu lavlarda en çok eriyen biz zavallı yavrularınız oluyoruz.
Bir de sevgili anneciğim senin baban yani dedem niye sana o kadar çok haksızlık yapıyor. Sanki kendisi beraber yaşayacakmış gibi sana şu adamla evleneceksin diye baskı da bulunuyor. Anne ne olursun cesur ol. Geçinemeyeceğin birisiyle sırf başkaları istiyor diye evlenme. Çünkü senin gözyaşlarına dayanamam. Evliliğini ticari kaygılar ve başkalarının isteği üzerine kurma ne olursun.
Sevgili anneciğim evlenme amacını iyi belirle.
Acaba evliliği, sevdiğin insanla yaptığın kaçamakları normalleştirmek için mi yapıyorsun, iyi bir yuva kurmak için mi yoksa birilerini mutlu kılmak için mi? İşte ben senin biricik yavrun, cancağazım sana diyorum ki evlilik iyi bir yuva için yapılır. Bu da ancak iyi bir baba ve anne olabilecek kişilerin bir arada olmasıyla mümkündür. Unutma ki seni zorla evlendirenler, geçimsizlik fırtınasında tutunacağın bir dal olmaktan uzak dururlar.
Tabi seni de unutmuyorum bu arada. Sen de iyi bir anne olmak için belli donanımlara sahip olmalısın. Her şeyden önce sen de annelik sorumluluğunu taşıyacak bir olgunluğu ve hazırlığı yüreğinde hissetmelisin. Evlilik sadece yüz güzelliği, çekicilik ve cazibeyle yürümez. Sevdiğin insana karşı hoşgörü, çocuğuna karşı da sabırla donanmalısın.
İşte sevgili anneciğim sana bu hususta son sözlerim şunlar olacaktır; hem kendin hem de müstakbel babam kendinizi evlilik sorumluğunu üstlenebilecek bir olgunlukta görüyorsanız buna karar verin. Yoksa sadece flörtünüzü meşrulaştırmak için böyle büyük bir sorumluluk gerektiren bir işe kalkışmayın.
Çünkü bu sadece sizi değil tüm toplumu etkileyecek bir trajediye dönüşebilir.
Çünkü çocuğunuzun yani benim eğitimim, doğmadan önce böyle başlar bilesiniz. Ancak mutlu olabilecek insanların bizi dünyaya getirme hakları olmalıdır. Öyle değil mi sevgili anne ve babacığım.




( Anne Babamı İyi Seç! başlıklı yazı SeyitAhmetUzun tarafından 9.06.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.