EY CAN-14

Ruhumun esareti kabullenmez noktasında, kaleme yansıyacak olan satırlar söylenmemiş sözlerdir, yaşanması muhtemel olan hayata dair. Kendi iç âleminde hayatın birçok med-cezri  ile yaşamanın verdiği tecrübe yan yana gelince, var olmanın gereği doğrultusunda hayatın şekillenmesi kaçınılmaz bir durumdur.

Ey Can!.. Yüzlerce sene önce yazılan kitaplar hala okunurken, günümüzde çıkan kitapların okunmama sebebi üzerinde hiç düşünüldü mü?

Hayatın olmazsa olmazı olan kitap ile iç içe yaşama arzusu niçin tüketilmeye çalışılıyor?

Hayata bakarken daha önce hayra, doğruluğa, dürüstlüğe, insanlığa, fazilete, erdeme meyyal olan gönlümüz, yaşadığımız dönemde neden eskisi gibi canlılıktan yana değil?

Ey Can!.. Günümüz kitap yazanları, çıkardıkları kitapları bir gazetenin ömründen biraz fazla yaşarken, nasıl olur da yazar olduklarını iddia ederek, emek ve alın teri isteyen bu işe bir başkasının karamsar bakmasına sebep olmaktadır?

Kaç kitap, yirminci yüzyıldan bugüne yaşayarak geldi? Son elli yılda kaç yazar, tökezlemeden hatırlanabilir oldu?

Kendi kendilerine verdikleri ödüllerin bile kendilerini yaşatamadığı yazarların ve şairlerin işportaya düşen kitaplarına bile alıcı bulunamaması ne acı veren durumdur?

Kendilerini dünyayı değiştirmeye biricik aday görenlerin haliyle ahvali, yazılan kitaplara yansırken, kendilerine taraftar bile bulamayan, kendi çalıp kendi oynayanların daima vitrinin önünde görünmeleri bile değer kazanmaz olurken, dünyada en çok satıldığı söylenilen kitaplarının da bir esatir-i evvelinden olduğunu inkar edebilecek var mıdır, ehl-i insaf karşısında?

Onlar, ululadılar her toprağa cansız düşen bedenlerin helakine sebep olanları. Kara kıtada, beyaz kıtada ve dünyanın  dört bir yanında insanlığın kökünü ayran suyu ile budamak ve nihayetinde kurutmak isteyenlerin karşılaştıkları helaki bilmez misin?

Hangi zulme uğramış olan, hakkını helal eder zalim olana?

İşte kitap yazanlarının da ortak olduğu bu zulümlerde zalim olanlara dair methiyeleri unutulmayacaktır.

Kütüphanelerin bir kitap çöplüğüne dönüşmeye müsebbib olanlar, düne dair ne varsa olanları ortadan kaldırınca, yazılanlar da kumda oynayan çocukların meşgalesine dönerek, her eline kalem aldırılan, sırtı sıvazlanan, cebi para gören yazar oldu, şair kesildi.

Bir saman alevinin ömrüne eş değer parlaklıkla ortadan kalkan şişirilme şöhretlerin devrilen heykellerin yerde sürüklenmesi misali kazandığı kötü şöhret ile mütenasib kalemlerin yazarlık imajı farklı değildir.

Hayata şekil vermesi beklenen kalemlerin budana budana cılız bir hale gelmesi ve getirilmesi, dünle irtibatının kesilmesi, tarihe, kültüre , edebiyata, örfe, geleneğe yabancı kılınması sonrası ortaya çıkan eserlerden ne beklenebilir?

Hangi ülkede olursa olsun kendisine yabancı kılınan bir insan, ne kendisine ne taklide yeltendiği medeniyete, uygarlığa, devlete, saltanata, kişiliğe hayrı dokunur. Kimi zaman bu tarz kendisine yabancı kılınmış ya da kendisini köklerinden kopartıp ortaya maskeler takarak dolaşan ve bir başkasının kötü kopyası çalışmalarla beklenen kahramanlığa soyunma egzersizlerine soyunan, çakma pehlivanların  gölgesinde  acemî duran bu kıymeti kendinden menkul  yazarlar, hangi aşa nane olma sıfatına uygundur?      

Ey Can!... Kitaplara dair anlatılacak çok şey vardır.

Ey Can!... İnsan ömründen çalınan ve okunmasına gerek bulunmayan, kitap kapakları arasında boş sayfalar  olarak duran, üstüne üstlük ödül aldığı söylenilen kitapları ve bu kitapları kaleme alanları ne olur, bana söyletme!...

Ey Can!.. Kitabı oku ve kitaptan okuduğunu hayatına yansıt. Bunu yapmadan hayatında değişim bekleme. Unutma ki bir insan, kendisini değiştirmeye niyet etmedikçe değişemez. Unutma ki sadece niyet yeterli değil. Toplumlar da değişmek için aynı şartı yerine getirmelidir.

Ey Can!.. Hayata bakış açısını değiştirme ve insanlığın yeniden dirlik bulması, erdeme ihanetin sonlandırılması ve saygının dahi sevginin yaratılmış olan her varlığa yeniden taksimi için kitap oku!...

( Ey Can-14 başlıklı yazı MehmetALİ tarafından 17.08.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.