"YOZGATLININ YOZGATLIYA HEDİYESİ"

1980'den bu zamana kadar fırıncılık mesleği ile uğraşan  Bekir Kırdemir; "1930'da dedem Said Kırdemir'den 1958 yılında babam Yılmaz Kırdemir'e geçen bu mesleği babamın ardından 1980 yılında ben devir aldım. Yozgat'ın meşhur Çörek ekmeği olarak bilinen "Parmak Çörek" ekmeği atalarımızdan öğrendiğimiz ekşi maya, un, tuz ve su katılarak yapmaktayız. Katkısız olarak ürettiğimiz parmak çörek taş fırınımızda pişirildiği için ayrı bir tada sahiptir. Aynı zamanda Yozgatlının damak zevkini oluşturan parmak çörek gurbette yaşayan Yozgatlıların en çok tercih ettiği ve istedikleri hediyelerin başında gelmektedir. Yani bir bakıma Yozgatlının Yozgatlıya hediyesidir" dedi.


"FARKIMIZ DOĞALLIĞIMIZ"

Star Çörek'in sahibi Bekir Kırdemir; "Hiçbir katkı maddesi kullanmadan yaptığımız "Parmak Çörek" adıyla da bilinen çöreğimizi ülke genelinde de tanıtmak istiyoruz. Yozgat'ın bir kültür mirası olarak bilinen ve korunmaya çalışılan parmak çörek yetişen neslin ilgisizliğinden dolayı bir zamandan sonra yok olmasından endişe ediyoruz. Sektörde yetişen eleman sayısının yetersizliğinden dolayı biz fırıncılar bu kültür mirasını geleceğe aktaramamaktayız.
Geleceğimizin ve Yozgat'ımızın bu mirastan yoksun olarak yetişmesi bizi tedirgin etmektedir. Biz bir bakıma bu tür kültür miraslarıyla varlığımızı korumaktayız. Bu yüzden de gençlerimizin buna sahip çıkmasını istiyoruz" diyerek sözlerine son verdi.


Bekir Kırdemir/Star Çörekçi

Haber ve Foto: Celâlettin YÜNEL
( Dededen Toruna Kalan Miras başlıklı yazı cllttnynl tarafından 11.04.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.