ETKİLEŞİM

 

Bugünün büyükleri olarak bizler,gençliğimizin giyim kuşamını,dinlediği müziği,saçlarından tutunda kulaklarına taktıkları o garip küpe ve takıları gördükçe önce şaşırıyor sonrada “ne olacak gençliğimizin bu hali?” diye üzülüyoruz değil mi?Üzülmeyenimiz var mı?Hiç sanmıyorum.

 

“ Kıçında donun durmuyor,yerlerde sürüyorsun…O kafana sürdüğün garip gres yağıyla saçına yazık ediyorsun….O ibiğin de nedir? Seni gören mahallenin horozları kaçışır oldu…Bir ton koku sürüyorsun,ondan mı evimizde hiç sivri sinek yok,gelende kaçıyor” gibi espriyle karışık gençlerimize yaptığımız dokundurmalar ne kadar çok, ama sonuç hiç değişmiyor!.

 

Bu zamanda bizden her şeyi ile güçlü ( başta ekonomisi) Batı kültür ve medeniyetinin,diğer kültürler üzerindeki etkisini yaşıyoruz.Aslında bizim dünyamız batılılaşma kavramıyla ilk olarak karşılaşıp etkisinde kalması 18.yüzyılda başlamıştır.

 

Batılılarda, bugün bizim yaşadığımız süreci 9. ve 10. yüzyıllarda “doğululaşma”  kavramıyla karşı karşıya kalıp yaşadığını  hiç okumuş muydunuz, biliyor muydunuz?

 

Doğu kültür ve medeniyetinin (İslam) 9,10 ve11. yüzyıllarda oldukça güçlenip dünyanın egemen kültürü haline geldiği dönemlerde, batı insanı da aynı etkileşimi yaşamıştır.

 

“ 10. yüzyılda yaşayan bir İspanyol yazarın kendi kültüründen kopan insanları hakkında:

 ‘Bizim ülkemizde kendi kutsal kitabını okuyup anlayacak kimsemiz yok.Buna karşılık Arapların zevkiyle dolup taşan gençlerimiz Arap şarkıları söylemekte o kadar mahirler ki, Arapları bile geçiyorlar’ diye serzenişte bulunduğunu biliyor muydunuz?

 

Yine aynı dönemde yaşamış diğer bir batılının: ‘Biz Latinler (Avrupalılar) adam olmayız; çünkü bizde kafa yok.Bizim astronomide kimimiz var?...Felsefede kimimiz var?...Bütün bunlar gösteriyor ki biz Latinlerden adam çıkmaz.’ Diyerek üzüntüsünü dile getirdiğini biliyor muydunuz?

 

Daha sonra ki dönemlerde Osmanlı giyim ve kuşamının Avusturya sarayları içersinde giyildiğini tarih kitaplarından okuyunca da çok şaşırmıştım.

 

Evet bu süreci şimdi biz yaşıyoruz.Peki bize düşen görev nedir?

 

“ Gerçekleri başta biz okuyup,tam anlayıp, algılayarak öğrenecek daha sonra çevremize güzelce sağlıklı izah edip yol haritası belirleyeceğiz.”

 

Bu gün ülkemizin; o batılı gibi, bizden adam çıkmaz psikolojisiyle söylenen saçma sözlere  kulak vermeyip, kaliteli, dürüst, vatanını ve milletini seven insanların çalışmalarını beklediğini unutmayalım.

 

Hep beraber……Saygılar.

MUSTAFA GÜR

                                                                        
( Etkileşim başlıklı yazı seçkin tarafından 11.10.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu